AB-Elisa Ferreira: "Türkiye’ye deprem bölgeleri için 400 milyon euro destek sağlandı" AB-Elisa Ferreira: "Türkiye’ye deprem bölgeleri için 400 milyon euro destek sağlandı"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Doğrudan vergilerin artırılıp, dolaylı vergilerin azalması hem işçi kesiminin hem işveren kesiminin ortak talebi. Bunu ben de destekliyorum. Önünüzdeki dönemde bu yönde birtakım çalışmalar yapılması gerekiyor" dedi.

Cevdet Yılmaz, dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Eylül ayı içerisinde kamuoyuyla paylaşılması beklenen Orta Vadeli Program'a (OVP) yönelik konuşan Yılmaz, "Teknik boyutunu Strateji ve Bütçe Başkanlığımız yürütüyor. Sonuçlarını dinleyeceğiz, tartışacağız. Bu sene bir taraftan da istişareler yapıyoruz. Geçen OVP'lerden farklı olarak yeni bir döneme girdik çünkü yeni bir hükümet kuruldu. Deprem sonrası yeni bir dönemdeyiz. Bu yeni döneme ilişkin değişik kesimlerin beklentilerini, önceliklerini alarak OVP'yi şekillendireceğiz. OVP'yi 3 ayaklı düşünebilirsiniz; birincisi para politikasının genel çerçevesi var, detayları Merkez Bankası'nın uhdesinde. Maliye politikasının detayları, bütçedeki rakamlar var. Orada bir de tabii üçüncü ayak yapısal dönüşümler, değişimler var" diye konuştu. OVP'de hedeflenen yapısal dönüşümlere ilişkin Yılmaz, "Rekabet gücünü, verimliliği artırıcı, Türkiye'yi dünyada daha avantajlı konuma getirecek değişimler ve dönüşümler bunlar. Mesela vergi reformundan tutun eğitimdeki dönüşümlere; hukuk alanında, özellikle ekonomiyi ilgilendiren değişikliklerden yatırım ortamını iyileştirmeye, daha çok verimliliği, rekabet gücünü, ekonominin potansiyelini geliştirici her türlü köklü değişim. Gündelik değişim değil de daha köklü değişimlerden bahsediyoruz. Yapısal reform dediğimiz o" dedi.

'TARIM VE FİNANS KESİMİ İLE GÖRÜŞME VAR'

Yılmaz, OVP'nin eylülün ilk 10 günü kamuoyu ile paylaşılabileceğini dile getirerek, "Bu biraz da çalışmaların seyrine bağlı. İstişarelerin bir kısmını bitirdik. İş dünyasıyla görüştük, işçi kesimi ile görüştük. Memurlarla, muhasebecilerle görüştük. Şimdi önümüzde tarım ve finans kesimi ile görüşme var. Tarihini tam belirleyemedik ama Tarım Bakanımız ile katılmayı düşünüyoruz. Finans kesimi ile cuma günü İstanbul Finans Merkezi'nde görüşme yapacağız. Bankalar Birliği, kamu ve özel sektör temsilcileri, banka genel müdürleri olacak. Dolayısıyla toplantıda finans kesimini temsil eden önemli aktörler olacak. Onların, önümüzdeki 3 yıla ilişkin bakışı, beklentileri konuşulacak. Bir de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile bir organizasyon düşünüyoruz. Bütün illerden başkanları davet edecekler. Bu görüşmede bütün illerin, bölgelerin sorunlarını, beklentilerini de almış olacağız" dedi. Yılmaz ayrıca OVP ile ilgili Kabine Toplantısı'nda sunum yaptığını da söyledi.

'PERSPEKTİFİMİZ TEK HANELİ ENFLASYON'

Programda enflasyona ilişkin hedefler olup olmayacağına yönelik ise Yılmaz, "Onu Merkez Bankası'yla ortak belirleriz. Hükümet ile Merkez Bankası, OVP'de enflasyona ilişkin hedefleri birlikte belirlerler. Son bir güncelleme oldu zaten. Dolayısıyla bundan sonra büyük bir güncelleme beklememek gerekir. OVP'yi 2026 perspektifinde yapacağız, dolayısıyla 2025'e kadar belki küçük güncellemeler olur; ama asıl 2026 OVP ile netleşmiş olacak ve orada da perspektifimiz tek haneli enflasyon" dedi.

Yılmaz, vergi reformuna yönelik soru üzerine ise "Doğrudan vergilerin artırılıp, dolaylı vergilerin azalması hem işçi kesiminin hem işveren kesiminin ortak talebi. Bunu ben de destekliyorum. Önünüzdeki dönemde bu yönde birtakım çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu vergi artışı ya da azalışı değil; vergi sisteminin modernize edilmesi, güncellenmesi, sadeleştirilmesi ve daha dengeli hale getirilmesi" diye konuştu. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER