Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, '13'üncü Concordia Yıllık Zirvesi'ne katıldı. Zirvede konuşan Erdoğan, Türkiye-Irak Kalkınma Yolu Projesi'ne ilişkin, "Atacağımız böyle bir adımla yeni bir dünyayı inşa etme fırsatını bulacağız" dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Concordia Zirvesi kapsamında soruları cevapladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir soru üzerine, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki deprem felaketinin ardından, Fas ve Libya'da meydana gelen felaketlerin acısını Türkiye'nin bildiğini belirtti.

'VATANDAŞLARIMIZ BİR AN ÖNCE EVLERİNE YERLEŞSİN İSTİYORUZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çünkü biz bunu yaşadık. Bizim 50 bin kaybımız oldu. Konutlara gelince, 11 vilayetimizde çok ciddi kayba uğradık. Tabii şimdi büyük bir hedefimiz var. Bu hedefle de biz süratle 1-2 yıl içerisinde konutları inşa edelim ve burada konutları yıkılan vatandaşlarımız da bir an önce evlerine yerleşsin istiyoruz" diye konuştu. Burada normal konutlar, köy evleri ve dükkânlar olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanının ekibiyle beraber yoğun olarak çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

EKİPLERİMİZ LİBYA'DA ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR"

Fas ve Libya'da meydana gelen felaketleri anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Libya'ya da Fas'a da yardım için hazır olduğunu, buna rağmen henüz Fas'tan geri dönüş alınmadığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geri dönüş alınan Libya'ya ilk etapta üç 'dev' nakliye uçağı ve üç gemi ile araç-gereç ve gıda gönderdiklerini belirtti.

Talep olması durumunda her türlü yardımı göndermeye hazır olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu an itibarıyla ekiplerimiz Libya'da çalışmalarını sürdürüyor. Bunu insani bir görev olarak telakki ediyoruz ve göndermeye de devam edeceğiz" diye konuştu.

,

'2024'E ÇOK DAHA FARKLI BİR ŞEKİLDE GİRECEĞİZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Başbakanı Oljas Bektenov ile görüştü... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Başbakanı Oljas Bektenov ile görüştü...

Enflasyonla mücadeleye yönelik soru üzerine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Şu anda küresel enflasyon tüm dünyayı tehdit eden bir durum. Bunun karşısında özellikle birinci derecede küresel enflasyonun egemen olduğu ülkelerin attığı, atacağı adımlar büyük önem arz ediyor. Aynı şekilde biz de bu enflasyonun şu anda bedelini ödedik, ödüyoruz. Fakat ekonomi ekibimiz bu konularda yoğun bir gayretin, çalışmanın içerisinde. Başarılı bir süreci yönetiyorlar ve bu başarılı süreçte, inanıyorum ki yılsonu, bilemedin yılın başında bunu başaracağız ve buradan da gerekli olumlu neticeleri alacağız ve bununla birlikte 2024'e çok daha farklı bir şekilde gireceğiz."

Yeni anayasaya ilişkin soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda parlamentoda bizim gücümüz Anayasa'yı değiştirmeye muktedir değil" şeklinde konuştu.

Bu konuda parlamentodaki tüm gruplara çağrıda bulunduklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Eğer parlamentoda grubu olanlar, bu çağrımıza onlar da olumlu cevap verecek olurlarsa o zaman beraber, birlikte bu Anayasa'yı değiştirmeyi başarırız. Böylece tüm parlamento bu anayasa değişikliğini başarıyla gerçekleştirmiş oluruz. Bu çağrımı yaptım, yapıyorum, yapmaya devam edeceğim. Bu çünkü bizim ortak meselemiz, bunu da birlikte çözmemiz lazım."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında, Türkiye-Irak Kalkınma Yolu Projesi'ne ilişkin, "Atacağımız böyle bir adımla yeni bir dünyayı inşa etme fırsatını bulacağız" dedi. 

Editör: MURAT ÖZER