Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC Başbakanı Ünal Üstel ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü.

Yılmaz, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, 2 ülkenin kader birliğine sahip olduğunu belirterek, "En son Cumhurbaşkanımızın ziyaretinde, Ercan Havalimanı'nın 20 Temmuz'da ilk uçuşa açılması için hazırlık yapılması konusunda bir talimatları olmuştu. Kendisi de uçakla inmek istediğini ortaya koymuştu. Bu çerçevede çok iyi bir çalışma başlatıldı. Bizim kurumlarımız ve KKTC kurumları birlikte çalışıyor. İnşallah 20 Temmuz'da teknik bütün hazırlıkları tamamlayarak bu uçuşu gerçekleştireceğiz. Çok kıymetli, çok büyük bir yatırım gerçekten Ercan Havalimanı. KKTC'nin de yeni vitrini, yüzü olacak inşallah. KKTC'ye giden herkes bu havalimanından görmüş olacak ülkeyi. Dolayısıyla bir an önce açılmasını hepimiz arzu ediyoruz ve tüm gayretimizle bu yönde çalışıyoruz. Ben bunu hep birlikte başaracağımıza yürekten inanıyorum" ifadelerine yer verdi.

Teknoloji Bakanı Kacır ile AB Komsieri Ivanova'dan ortak basın toplantısı Teknoloji Bakanı Kacır ile AB Komsieri Ivanova'dan ortak basın toplantısı

'İYİ GÜNDE, KÖTÜ GÜNDE BERABERİZ'

KKTC Başbakanı Üstel, her zaman Türkiye ile birlikte hareket ettiklerinin altını çizerek, "Aynen et ve tırnak gibiyiz. İyi günde, kötü günde beraberiz. Ülkelerimizin mutluluğu için hep çalışıyoruz. Bugün de o günlerden biri" dedi. 

'KKTC HÜKÜMETİ İLE ORTAK GAYRETLERİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Görüşmenin ardından, Ercan Havalimanı'nın yeni pist ve terminalinin tamamlanması ve KKTC ile ortak yürütülen projelere ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Sayın Başbakan ve kıymetli Bakanlarla bu kapsamda bugün yoğun bir gündemle bir araya geldik. KKTC'de ortaklaşa yürüttüğümüz projeler başta olmak üzere siyasi ve ekonomik alanlardaki gelişmeleri ele aldık. Başbakan Sayın Üstel ve Hükümeti ile Yeni Ercan Havalimanı başta olmak üzere işbirliği projelerinin öngördüğümüz takvimler çerçevesinde tamamlanarak Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin hizmetine sunulması hususunda kararlılığımızı teyit ettik. KKTC'nin ne bürokratik süreçlerle ne de teknik sebeplerle kaybedecek 1 dakikası bile yoktur. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda uluslararası standartlarda hizmet verecek Ercan Havalimanı'nın yeni pist ve terminalinin hızla tamamlanması konusu bugünkü gündemimizin başında geliyor. Çabamız Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladığı takvim çerçevesinde; yeni terminal binasının 20 Temmuz'a kadar hazır olacak şekilde yetişmesi yönündedir. Kıbrıs Adasının en büyük havalimanı, KKTC’nin cazibe vitrini olacak bu önemli yatırımı en kısa zamanda Kıbrıs Türkü'ne kazandıracağız. Bununla birlikte; KKTC'nin enerji arz güvenliğini kalıcı olarak sağlayacak ve kesin çözüm olacak 'Enterkonnekte Enerji Sistemi', Kıbrıs Türkü'nün temsiliyet mührü Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi Hizmet Binaları Projesi ve Bir diğer önemli ortak çalışmamız olan 'Derinya Sosyal Konut Projesi' gibi önemli kalkınma işbirlikleri gündemimizde yer almaya devam ediyor. Kıbrıs Türkü'nün kendi vatanlarında, hak ettiği refah içinde yaşaması, yıllardır hukuksuz biçimde uğradıkları ambargoların aşılmasını teminen KKTC Hükümeti ile ortak gayretlerimizi sürdüreceğiz" dedi.

'İŞ BİRLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

KKTC ile iş birliğini her alanda daha da güçlendireceklerini bildiren Yılmaz, "Milli davamız Kıbrıs meselesini de ele alarak, Cumhurbaşkanı Sayın Tatar'ın ortaya koyduğu vizyona ülkemizin tam desteğini yineledik. Kıbrıs'ta bir çözüme ulaşılabilmesi için Kıbrıs Türklerinin özden gelen hakları olan egemen eşitliklerinin ve eşit uluslararası statülerinin teyit edilmesinin gerekliliği konusunda görüş birliğimizi ortaya koyduk. Ada'da bugün iki eşit halk, iki eşit devlet vardır. Ancak ve ancak bu gerçek etrafında şekillenen bir çözüm adil ve kalıcı olabilir. Ada'da varılacak çözümün bölgesel açıdan da son derece olumlu etkileri olacağı aşikardır. Bu yöndeki samimi ve yapıcı gayretlere KKTC ile birlikte olumlu cevap vermeye her zaman hazırız. İşbirliğimizi gönüldaşlık temelinde; çözüm ve kalkınma odaklı bir anlayışla güçlendirmeye devam edeceğiz. Bu duygularla Başbakan Sayın Ünal Üstel’e ve heyetine ziyaretleri için teşekkür ediyor, Kuzey Kıbrıs’a muhabbetlerimi iletiyorum" ifadelerinde bulundu. 

Editör: MURAT ÖZER