Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), ABD, Akdeniz, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya’da sıcaklık değerlerinin yakından takip edildiğini ve bu bölgelerde sıcaklık rekorları görülebileceğini duyurdu.

WMO’dan yapılan yazılı açıklamada, “Dünya Meteoroloji Örgütü, yoğun sıcak hava dalgalarının ABD'nin güneyi, Akdeniz, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Çin dahil Asya'daki bazı ülkeleri etkisi altına alması nedeniyle olası yeni sıcaklık rekorlarını inceleyecek. Bazı ülkeler ulusal sıcaklık rekorları da kırabilir. Bunlar WMO'nun Küresel İklimin Durumu raporuna yansıtılacaktır” denildi.

SİCİLYA’DA YENİ SICAKLIK REKORU KIRILABİLİR

Anıtkabir'de '23 Nisan' yoğunluğu... Anıtkabir'de '23 Nisan' yoğunluğu...

Açıklamada, İtalya’nın güneyindeki Sicilya adasında 11 Ağustos 2021’de hava sıcaklığının 48.8 derece olarak kaydedildiği ve bunun Avrupa’daki hava sıcaklığı rekoru olduğu ifade edildi. WMO, “Önümüzdeki günlerde sıcak hava dalgasının şiddetlenmesiyle bu rekorun kırılması mümkündür. Avrupa için doğrulanmış bir önceki en yüksek sıcaklık rekoru 48 derecedir ve 10 Temmuz 1977'de Atina'da kırılmıştır” ifadelerine yer verildi. 

WMO, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ İŞARET ETTİ

WMO Genel Sekreteri Prof. Petteri Taalas, yaptığı açıklamada, “Isınan iklimimizde giderek daha sık görülen aşırı hava koşulları, insan sağlığı, ekosistemler, ekonomiler, tarım, enerji ve su kaynakları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu durum, sera gazı emisyonlarının mümkün olduğunca hızlı ve derinlemesine azaltılmasının artan aciliyetinin altını çizmektedir. Buna ek olarak, toplumun ne yazık ki yeni normal haline gelen bu duruma uyum sağlamasına yardımcı olmak için çabalarımızı arttırmalıyız” dedi.

Editör: MURAT ÖZER