1-9 Mart tarihleri arasında Rio de Janeiro sokaklarında renkli görüntülere sahne olan Rio Karnavalı, dünyanın en ünlü karnavallarından biri olarak biliniyor. Rio Karnavalı'nın tarihi 17. yüzyıla kadar dayanıyor. Mitolojide geçen Yunan tanrıları için gerçekleştirilen bu karnaval Portekizliler tarafından 19. yüzyılda Brezilya'ya taşınır.1917 yılında gelindiğinde artık düzenli olarak gerçekleştirilmeye başlanan Rio Karnavalı'nda bölgede yaşayan Afrikalı göçmenlerin etkinliği göze çarpmaya başlar. Zamanla bu toplulukla özdeşleşmeye başlayan Rio Karnavalı'nda rengarenk kıyafetleriyle insanlar Rio de Janeiro sokaklarında danslar eşliğinde yürüyüşlerini gerçekleştirmeye başlar.
1961'den beri biletle izleniyor
20. yüzyıldan itibaren bugünkü halini almaya başlayan karnavalda, yürüyüş gerçekleştirecek ekipler okullaşma yoluna gitmeye başlar. 1920'li yıllarda ortaya çıkmaya başlayan bu okullar, karnavala ayrı bir hava katmaya başlar. 1961 yılından itibaren de Rio Karnavalı, artık yüzbinlerce insanın izlediği bir etkinliğe dönüşür. Artık bu şenliğe tanıklık etmek için bilet almak gerekmektedir.
Plajlarıyla ünlü Rio de Janeiro'da, karnaval, büyük bir endüstriye de dönüşmüş durumda. Bunun bir yansıması da karnaval süresince kente, dünyanın dört bir yanından akın eden turistlerin olmasıdır.

Editör: MURAT ÖZER