Birleşik Krallık merkezli vergi ve danışmanlık şirketi Deloitte’in araştırmasına göre, dünyanın en büyük 100 lüks tüketim şirketinin satışları, 2017 mali yılında geçen yıla göre yüzde 10.8 artışla 247 milyar dolara ulaştı.

Deloitte’e göre bu senenin ilk beş şirketi sırasıyla LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE, Estée Lauder Companies Inc., Compagnie Financière Richemont SA, Kering SA ve Luxottica Group SpA olarak belirlenirken, geçen yılar göre ilk beşteki şirketler değişmediği belirtildi.

 "EN BÜYÜK  TÜKETİM ŞİRKETİNİN SATIŞLARI YÜZDE 10.8 ARTTI"

Deloitte’in bu yıl 6’ıncısı hazırladığı, “Lüks Tüketimin Küresel Güçleri 2019” raporuna göre ortalama 2.47 milyar dolarlık şirket büyüklüğü ele alındığında, dünyanın ilk 100 lüks tüketim şirketi listesine giriş için gerekli minimum gelir 2017 yılında, geçen yıla göre 7 milyon dolar artışla 218 milyon dolara yükseldi.

Lüks tüketim satışı yapan ilk 100 şirketin toplam satışlarının yaklaşık yarısı olmak üzere yüzde 48.2’sini, sektörün ilk 10 şirketi yaparken, bu şirketlerin yüzde 14.2’lik büyüme oranı, yüzde 10.8 olan ilk 100 şirketin büyüme oranını aştı.

Deloitte Türkiye Perakende Sektörü Lideri Hande Özdiler; müşteri deneyimini odak noktasına alan lüks tüketim şirketlerinin dijitale yatırımlarına dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Günümüzde eğilimler hızla değişirken lüks şirketler marka mirası ve tarihini yeniden değerlendirerek yeni nesil tüketiciye odaklanan yaklaşımlar benimsiyor. Bunu başarmak için de dijital teknolojilere yatırım yapmaya kararlılar. 2017 Aralık ayında Louis Vuitton’un Facebook üzerinden chatbot Dijital Asistan’ını pazara sunmuş olması, kullanıcıların ürünleri Facebook arkadaşları ile paylaşmalarına ve hangi ürünü alacakları konusunu oylamaya açabilmelerine olanak sağladı. Eylül 2018’de Ted Baker’ın yapay zeka temelli chatbot’unu Facebook üzerinden tanıtarak müşterilerine sanal bir asistan sunmuş olması da dikkat çekici dijital uygulamalar arasında yer aldı. Bir başka gelişme de, 2018 yılının Kasım ayında Kering’in, müşterilerinin alışveriş deneyimini ve onlara sunduğu hizmetleri iyileştirebilmek adına bir veri bilimci ekibi oluşturması oldu.” 
 

Editör: MURAT ÖZER