Hürriyet Emlak Projeland Yönetim Kurulu Üyesi Çağrı Bozay, Ocak ayı TÜİK konut satışlarını değerlendirdi. Bozay, “Şu anda konut alıcıları açısından ciddi fırsatlar sunan projeler mevcut. Konut arayışında olan tüketicilerin fırsatları değerlendirmelerini öneriyoruz. Ev almak açısından zamanlamanın uygun” diye söyledi.

"ŞİMDİ KONUT ALMA ZAMANI"

TÜİK Ocak ayına ait konut satış verilerini açıkladı. Yılın ilk ayında gerçekleşen konut satış rakamlarına baktığımızda, Türkiye'de 2019 Ocak ayında 72 bin 937 adet konutun satıldığını görüyoruz. Konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,8 oranında azalma kaydetti ama yabancı talebinde yaklaşık yüzde 82 gibi ciddi bir artış gözleniyor. Aslında çok şaşırtıcı bir gelişme değil, zaten geçen yıldan itibaren devam eden talepte bir durgunluk sözkonusu.

"GAYRİMENKUL ŞİRKETLERİ DE TÜKETİCİLERE YÖNELİK ÇEŞİTLİ KAMPANYALAR DÜZENLEDİ"

Biliyorsunuz; geçtiğimiz yılın ikinci yarısında döviz kurlarındaki hızlı yükseliş ve kredi faizlerindeki artışlar konuta olan talebin duraklamasına yol açmıştı. Hükümetimiz sektördeki tıkanıklığı aşmak amacıyla çeşitli önlemler aldı ve vergisel teşvikler sağladı. Ayrıca gayrimenkul şirketleri de tüketicilere yönelik çeşitli kampanyalar düzenledi. Kısmen de olsa yılın son aylarında bir hareketlilik yaşandı. Ancak önümüzde yerel seçimlerin getirdiği belirsizlik nedeniyle özellikle yatırım amaçlı konut iştahında biraz bekle-gör politikasından kaynaklanan bir durgunluk sözkonusu.

Tahminimiz; yabancı talebi artarak devam edecektir. Yerel seçimler sonrası ise yerli konut talebinde faizlerin gerilemesine paralel bir artış bekleniyor. Aslında bakarsanız; şu anda konut alıcıları açısından ciddi fırsatlar sunan projeler mevcut. İnternet sitemizden de dileyenler bütçelerine uygun alternatifleri incelediklerinde eminim bu fırsatları görecektir. Dolayısıyla konut arayışında olan tüketicilerin fırsatları değerlendirmelerini öneriyoruz. Ev almak açısından zamanlamanın uygun olduğunu düşünüyoruz.

Editör: MURAT ÖZER