Nisan ayında Washington’da düzenlenecek olan  38’inci Amerikan-Türk Konferansı öncesi bugün İstanbul'da konferansa ilişkin bilgilerin paylaşıldığı basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ve ABD Ticaret Odası Türkiye ve Ortadoğu’dan sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Khush Choksy, konuşmalarını yaptıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yalçındağ ve Choksy’nin yanı sıra toplantıda ABD Ticaret Odasının ve TAİK’in ekibi de yer aldı.

KONFERANSTA 5 ANA BAŞLIK YER ALACAK

14-16 Nisan tarihleri arasında yapılacak  konferansta enerji, altyapı ve inşaat, dijital ekonomik, turizm ve savunma sanayi konularının ele alınacağını dile getiren Yalçındağ, “Motivasyonumuz, her zaman için Türk-Amerikan işbirliğinin her alanda güçlendirilmesi ve Türkiye’nin Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nde, ABD’nin Türkiye’de olumlu tanıtılması ve karşılıklı iş fırsatlarının anlatılması amacıyla çalışmalar sürdürmektir. Bildiğiniz üzere, ABD ile Türkiye arasındaki ticaret ve yatırım potansiyelinin daha etkin bir şekilde kullanılabilmesi için Türkiye Amerika İş Konseyi (TAİK) tarafından kapsamlı faaliyetler yürütmekteyiz. En öne çıkan faaliyetlerden birisi olan ABD-Türkiye konferansının bu sene 38’incisini düzenliyoruz. Bugün ve yarın sürecek olan tanıtım etkinlikleri de bu amaca hizmet etmektedir. Etkinlikler kapsamında konferansta 5 ana başlık olarak yer alan enerji, altyapı ve inşaat, dijital ekonomik, turizm,  savunma sanayi konuları ele alınacaktır. Bu yıl da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi her iki ülkeden üst düzey katılım bekliyoruz” dedi.

“SİYASETÇİLER KARAR ALIRKEN İŞ DÜNYASINI NASIL ETKİLEYECEĞİNİ GÖRMELİ”

Siyasetçilerin karar alırken iki ülke arasındaki iş potansiyelini düşünmeleri gerektiğini vurgulayan Yalçındağ, şunları söyledi:

“Türkiye’deki Amerika’daki şirketlerin temsilcileriyle planlamalar yaptık. Biliyorsunuz bin 800 civarında büyük Amerikan şirketi Türkiye’de yıllardır yatırım yapmakta ve bu da büyük istihdam yaratmaktadır. Bunların hepsine baktığımızda da hepsi büyüyen, dünyayı yöneten önemli şirketlerden oluşmaktadır. Siyasetçiler de karar verirken, duygusal olmamaları ve iki ülke arasındaki yaratılan bu potansiyeli, iş dünyasını düşünerek hareket etmeliler. Bugün, Amerika’da direkt yatırımı olan onlarca Türk şirketi var. Bunlar belki on binlerce Amerikalıyı iş yerlerinde çalıştırıyorlar, büyük hizmetler yapıyorlar. Bunun her sene daha enteresan boyutlarda büyüdüğünü görüyoruz. Aynı şekilde Amerikalılar da Türkiye’de. Türkiye çok önemli bir bölge biliyorsunuz. Dolayısıyla biz bugün konuştuk ve şu kanaate vardık, hakikaten iki ülkenin siyasetçilerine, yönetenlerine iş dünyası olarak daha fazla anlatmamız lazım. Yani alacakları kararlarda iş dünyasını ne derece etkileyeceklerin, görmelerini  ve o sorumlulukta hareket etmelerini istiyoruz. Bu kapsamda Nisan’da yapacağımız 38. Konferansı çok önemsiyoruz. U.S. Chamber’ın yöneticilerinin bu konferansa her zamankinden çok daha önem verdiklerini görüyoruz. Onun için üst düzeyde hem siyaset katılımı bekliyoruz, hem sayın bakan düzeyinde katılım bekliyoruz. Amerikan başkan yardımcısı da davet edildi toplantıya.”

Editör: MURAT ÖZER