Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu kapsamında New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, ‘Küresel Sıfır Atık Hareketine Doğruprogramına katıldı.

Program hakkında sosyal medya hesabından açıklama yapan Emine Erdoğan, “Küresel Sıfır Atık Hareketine Doğru programımız vesilesiyle kıymetli lider eşlerini, BM yetkililerini ve uluslararası kuruluşların temsilcilerini Türkevi’nde ağırlamaktan mutluluk duydum. Türkiye’de ektiğimiz Sıfır Atık tohumunun bugün, gölgesi her coğrafyayı ferahlatacak bir çınara dönüşmesine hep birlikte tanıklık ettik. Küresel İyi Niyet Beyanı’na atılan her bir imza ile gelecek nesillere temiz bir dünya bırakma gayemize bir adım daha yaklaştık. İnanıyorum ki, bu vesileyle iklim krizi ile mücadelede çözüm olduğuna inandığım sıfır atık felsefesi, günden güne dünyanın dört bir yanına ulaşacak. Programda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

EMİNE ERDOĞAN: “820 MİLYON KİŞİ AÇLIKLA BOĞUŞUYOR”

“Bugün, ülkemde ektiğimiz sıfır atık tohumunun gölgesinin, dünyayı ferahlatacak bir çınara dönüşmesine tanıklık ediyoruz" diyen Emine Erdoğan, "İklim krizi için kritik eşik, kapımıza dayandı ve bugün, konuşma, değerlendirme faslını geride bırakıp acil eylem planlarını uygulamak mecburiyetindeyiz" şeklinde konuştu.

"Ortak evimiz dünya, iklim değişikliğinin en önemli sorunumuz olduğu gerçeğini her geçen gün daha şiddetli bir şekilde hatırlatıyor" ifadesini kullanan Emine Erdoğan, geçen haftalarda Türkiye, Libya, Yunanistan, Bulgaristan ve Gürcistan'da yaşanan alışılmışın dışındaki büyük afetlere dikkat çekti.

Emine Erdoğan, dünyada, saniyede 127 ton gıda üretildiğini, bunun 41 tonunun tüketilmeden heba edildiğini, 820 milyonu bulan nüfusun açlıkla boğuştuğunu söyledi.

Programa katılan Surinam, Bosna Hersek, Seyşeller, Sırbistan, Bulgaristan, Litvanya, Zimbabve ve Sierra Leone'nin devlet başkanlarının eşleri de Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı'nı imzalayarak sıfır atık gönüllüsü oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Başbakanı Oljas Bektenov ile görüştü... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Başbakanı Oljas Bektenov ile görüştü...

"HER DAKİKA DÜNYAMIZDA 1 MİLYAR ADET PET ŞİŞE KULLANILIYOR"

Emine Erdoğan, artan plastik kullanımına işaret ettiği konuşmasında, dünya genelinde dakikada 1 milyar adet pet şişe kullanıldığını ve bu atıkların çok büyük bir kısmının denizlere, okyanuslara karışarak canlı yaşamını tehdit ettiğini belirtti.

Her yıl üretilen 2 milyar ton evsel atığın, 2050'de 4 milyar tonu bulacağı öngörüsünü paylaşan Emine Erdoğan, "Tüketim hızının bu denli yüksek olması sadece atık problemine neden olmuyor, aynı zamanda doğal kaynaklarımızın tükenmesine de yol açıyor" dedi.

Emine Erdoğan, Türkiye'de atık konusunda başlattıkları seferberlik hareketiyle 6 yıl sonunda, 650 milyon ton ham maddenin kullanımını önleyerek döngüsel ekonomiye katkı sunduklarını belirterek, bu sürede 2 bin futbol sahası büyüklüğünde arazinin ve 2 milyonu aşkın ailenin yıllık su ihtiyacına eşdeğer su kaynağının korunduğunu dile getirdi.

“DÜNYAYI KİRLETEN ÜLKELERİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI GEREKİYOR”

Emine Erdoğan, Türkiye'deki bu kazanımların dünyadaki gidişatı durdurmaya yetmediğine, özellikle dünyayı kirleten ülkelerin elini taşın altına koyması gerektiğine dikkat çekti.

Bu doğrultuda 77. Genel Kurul sürecinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Sıfır Atık hareketinin temelini teşkil eden bir iyi niyet beyanı imzaladıklarını hatırlatan Emine Erdoğan, "Bizler bu beyanı gelecek nesillere temiz bir dünya bırakabilmek için hazırladık. Bu nedenle insanlık ailesini, beyanı imzalayarak yarın değil bugünden değişimin bir parçası olmaya davet ediyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'na taraf olduğuna değinen Emine Erdoğan, 2020'ye kadar Yeşil İklim Fonu'na aktarılması gereken 100 milyar dolarlık taahhüdün hâlâ yerine getirilmediğinin altını çizdi.

Emine Erdoğan, "Ülkem, çevre krizleriyle mücadele etmek için tüm imkânlarını seferber ediyor. Fakat ne yazık ki pek çok ülke, alınan ortak kararları yerine getirmekte isteksiz davranıyor" ifadesini kullandı.

"Gelişmiş ülkelerin dünyaya verdikleri zararın mağduru olan Afrika ülkeleri, küçük ada devletleri ve az gelişmiş ülkelerin telafisi olmayan kayıp ve zararlarına karşı duyarsız kalıyor" diyen Emine Erdoğan, iklim krizinin bu anlamda uluslararası bir samimiyet ve güven sınavı olmaya devam ettiğini söyledi.

NEW YORK BELEDİYE BAŞKANI'NDAN EMİNE ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Türkevi'ndeki etkinliğe katılan davetliler arasında bulunan New York Belediye Başkanı Eric Adams, insanların, doğayı hasta edecek atıkları engellemeden sağlıklı beslenme şansının da olmayacağını belirterek, "İki annemiz var. Biri bizi doğurdu, diğeri yaşattı. Emine Hanımefendi'nin çabaları da bunu açıkça ortaya koyuyor. Gezegene en yüksek seviyede emisyon ve yıkıcı davranışlar üretmeye devam ederek, kaynakları dünya çapında paylaşma yükümlülüğümüze sadık kalamayız" diye konuştu.

New York Belediye Başkanı Adams, Emine Erdoğan'a hitaben "Ve bu yüzden öncelikle size teşekkür ederim. Çocuklarımıza miras kalsın diye bizi ayakta tutan annenin hayatını sürdürme yükümlülüğümüz olduğuna dair bilgeliğiniz ve anlayışınız için, vizyonunuz için teşekkür ederim" ifadesine yer verdi.

Editör: MURAT ÖZER