Gemlik Körfezi’nde Richter ölçeğine göre 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, Bursa’nın yanı sıra çevre illerle İstanbul ve İzmir’den de hissedildi.



Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’nın merkez üssünü Bursa’nın Mudanya ilçesi açıklarında Gemlik Körfezi’nin 4,73 kilometre açığı olarak saptadığı deprem, saat 10.42’de oldu.

Yerin 8,98 kilometre derinliğinde olan deprem, Bursa’nın yanı sıra çevre illerle İstanbul, İzmir ve Tekirdağ’da da hissedildi. Depremin ardından vatandaşlar Bursa'da sokaklara çıktı.

3 DAKİKA SONRA 4.5 İLE SALLANDI

Marmara Denizi’nde, Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede ikinci bir deprem oldu. Aynı noktada 3 dakika sonra saat 10.45'te 4.5 büyüklünde deprem meydana geldi.

AFAD: "OLUMSUZ BİR DURUM YOK"

AFAD'dan yapılan açıklamada, depremlerde şu ana kadar olumsuz bir durumun tespit edilmediği bildirildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde (Bursa Mudanya açıkları) meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüklerindeki depremler sonrasında an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Ekiplerimiz teyakkuz halindedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız."

Rus Bakan Yardımcısı Ivanov, 2 ay gözaltında kalacak... Rus Bakan Yardımcısı Ivanov, 2 ay gözaltında kalacak...

İÇİŞLERİ BAKANI YERLİRKAYA:  'AFAD VE İLGİLİ EKİPLER, BÖLGEYE SEVK EDİLDİ'

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Marmara Denizi Gemlik Körfezi'nde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki depremlere ilişkin sosyal medya hesaplarından açıklama yaptı.

Bakan Yerlikaya, "Başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun" dedi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da bölgedeki sağlık birimleri ile görüşüldüğünü belirterek, "Bursa, Yalova, İstanbul ve Kocaeli'deki Sağlık Afet ve Koordinasyon Merkezleri ile (SAKOM) görüşülmüş, depremin hissedildiği yerlerde merkezlere olumsuz bir çağrı gelmediği bilgisi alınmıştır. Bölgeye ambulans ekipleri görevlendirilmiştir. Tarama çalışmaları devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

BURSA VALİSİ DEMİRTAŞ: "OLUMSUZ DURUM TESPİT EDİLMEMİŞTİR"

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş da yaptığı açıklamada, Marmara Denizi’nde, Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki depremlerin ardından kent genelinde herhangi bir olumsuz durum tespit edilmediğini kaydetti. Demirtaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Marmara Denizi, Gemlik Körfezi açıklarında 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş olup, çevre illerden de hissedilen depremde, ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuz durum tespit edilmemiştir. Başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımız teyakkuz halinde olup, tüm ekiplerimiz durumu yakından takip etmektedir. Rabbim ülkemizi afetlerden korusun.”

BURSA BELEDİYE BAŞKANI ALİNUR AKTAŞ: 'YIKIM VE YARALANMA YOK'

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, deprem sonrası herhangi bir yıkım ve yaralanma olmadığını belirterek, "Yaşanan deprem sonrası çok şükür herhangi bir yıkım ve yaralanma gibi olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımız teyakkuz halinde olup, saha tarama çalışmaları devam etmektedir.

DEPREM PANİĞİ KAMERADA; 2 KİŞİ KAÇARKEN DÜŞÜP YARALANDI

Marmara Denizi’nde, Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından, Bursa’da  yaşanan panik güvenlik kameralarına yansıdı. Bir oto tamirhanesinde araç tamiri sırasında sarsıntıyı hissedenler panikle dışarı koşarken, bir diğer görüntüde de bir iş yerinde bilgisayarda çalışan 2 kişinin de depremle birlikte kaçması kameraya yansıdı. Bir başka görüntüde ise bir evin salonundaki cam avizenin sallanırken çıkardığı ses, güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Bir marketin güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde ise sarsıntıyla birlikte raflarda yer alan ürünlerin yere düştüğü görüldü.

Deprem nedeniyle panik yaparak kaçarken düşen 2 kişi ise hafif yaralandı. 



ÖĞRENCİLER BAHÇEYE ÇIKARILDI

Bursa ve ilçelerindeki okullarda eğitim gören öğrenciler, tedbir amaçlı bahçeye çıkarılırken, panik yaşamamaları için öğretmenlerinin oyun oynattığı anlar kameraya yansıdı. 



PROF. DR. GÖRÜR: GEMLİK'İN YERİ ÇOK TEHLİKELİ

3 dakika arayla Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki depremlerle ilgili Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür’den de açıklama geldi. Görür, açıklamasında, “Arkadaşlar, Bursa, Mudanya Kumyaka’nın biraz açıklarında 5,1 deprem oldu. Bu deprem belli ki çok insanı telaşlandırmış. Deprem muhtemelen Zeytinbağı Fayının Gemlik Körfezi içindeki kısmında. Bu fay KAF’ın güney kolunun bir parçası. Güney kol yavaş hareket eden ama stres biriktiren bir fay zonu. 1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz. Şu an bir sıkıntı görmüyorum ama Gemlik’te önlem alınarak bu yerleşim alanı deprem dirençli hale getirilmelidir. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir. Geçmiş olsun” ifadelerine yer verdi.



PROF. DR. ERCAN: BU DEPREM ÖNCÜDÜR

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise 5.1 büyüklüğündeki depremin öncü deprem olduğunu belirterek, "10,42’ de Kuzey Anadolu Kırığının güney kolu, Akyazı, İznik, Gemlik üzerinden gelip, Mudanya-Kumyaka’da 5,4 km odak derinliğinden M5,1’lik deprem oluşturdu.Güney kolun İmralı yakında oluşturması beklenen deprem M6,4’dür. Bu deprem öncüdür. Ancak kuzey kolla, İstanbul ile ilişkisizdir" açıklamasında bulundu. (DHA)

'13 ARTÇI DEPREM ÖLÇÜLDÜ'

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 4.5 olmak üzere farklı büyüklüklerde 13 artçı deprem ölçüldüğünü belirtti.

Bakan Yerlikaya, "İstanbul, Bursa ve diğer civar illerde; AFAD, jandarma, emniyet, UMKE ekipleri ve diğer görevlilerle yapılan saha taramaları ile birlikte 112'ye gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucu an itibari ile olumsuz bir durum bulunmamaktadır. İstanbul Esenler'de 1, Küçükçekmece'de 1 bina çatlağı olduğuna ilişkin ihbar alınmış olup Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri ilgili adreslere sevk edilmiştir. Bursa Mudanya'da 1 evde çatlak olduğuna ilişkin ihbar alınmış olup Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri ilgili adreslere sevk edilmiştir. 2 vatandaşımız merdivenden düşmüş olup sağlıklarına ilişkin bir olumsuz durum söz konusu değildir" ifadelerini kullandı. (DHA)

BAZI BİNALARDA ÇATLAKLAR OLUŞTU

Merkez üssü Bursa’nın Mudanya ilçesi olan 5.1 büyüklüğündeki depremde, ilçedeki bazı binalarda çatlaklar oluştu. Mudanya ilçesi Güzelyalı Mahallesi’nde yaşayanlar, iş yerleri ve binalardaki çatlakları cep telefonu kamerasıyla görüntüledi. Bir binada oluşan çatlak sonrası, beton parçalarının yere düştüğü görüldü. 

MUDANYA BELEDİYE BAŞKANI: TRİLYE’DE BAZI BİNALARDA DUVAR YIKILMALARI VAR

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz da DHA muhabirine telefonda yaptığı açıklamada, ilçe genelindeki bazı binalarda çatlaklar oluştuğunu ve bazı bacaların devrildiğini söyledi. Trilye Mahallesi’nde ise 1999 yılındaki Marmara Depremi’nde hasar gören bazı binaların duvarlarının yıkıldığını kaydeden Türkyılmaz, “Belediye olarak 5 mahallede zaten tarama yapmıştık. Üniversiteden hocalarımızla birlikte, 1999 yılından önce yapılan binalarda performans testlerini sürdürüyorduk. Biz yıkım için beklerken, deprem oldu. Trilye Mahallemizde yıkım raporu alınan binalarda duvar yıkılmaları var. En kısa zamanda bu binaların yıkımlarını gerçekleştireceğiz. Cana gelen bir şey olmadı. İlçe genelinde bir olumsuzluk yok. Bütün ekiplerimiz teyakkuz durumunda, incelemelerimizi sürdürüyoruz” dedi.  

MUDANYA BELEDİYE BİNASI HASAR GÖRDÜ, PERSONEL TAHLİYE EDİLDİ

Bursa’nın Mudanya ilçesi açıklarından meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremde, ilçe belediye binası da hasar gördü. İlçedeki riskli binalar arasında bulunan belediye binasının kolonlarında çatlaklar oluştu. Belediye personeli tahliye edildi. Kapatılan belediye binasında teknik ekiplerin çalışmalarının sürdüğü öğrenildi. 

VALİ DEMİRTAŞ: PANİK DIŞINDA BİR SIKINTIMIZ YOK

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Gemlik Körfezi’nde, Mudanya ilçesi açıklarındaki 5.1 büyüklüğündeki depremde 12 kişinin yaşadıkları panik nedeniyle hastanelere başvurduklarını söyledi. Vali Demirtaş, "Vatandaşlarımızın paniği dışında ciddi bir sıkıntımız olmadı. Bu saat itibarıyla 12 vatandaşımız panikten dolayı hastaneye müracaat etmişler. 1 vatandaşımızın evinde çatlak oldu diye bir ihbar alındı. Arkadaşlarımız o bölgeye gittiler. Aynı zamanda depremden dolayı 2 vatandaşımız da koşarken düşmüş. Burunlarında hafif bir sıyrık meydana gelmiş. Tüm kamu kurumlarında, özellikle hastanelerimizde, okullarımızda depremle ilgili bir sıkıntı var mı, bir çatlak var mı yok mu diye onların incelemesini yapıyoruz. İnşallah arkadaşlarımız bize bu konuda bilgi verecekler. Tüm arkadaşlarımız sahadalar. Başta kaymakamlarımız, AFAD yetkililerimiz, belediyelerimiz, herkes sahada. Vatandaşlarımızın talep ve şikayetlerini dinliyoruz. Ciddi anlamda bir sıkıntımız olmadı. Allah memleketimizi, milletimizi, devletimizi bu afetten korusun" dedi. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER