Dünyayı etkisi altına alan coronavirüs salgınının merkez üssü haline gelen ABD’de koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin sayısı son 24 saatte 2 bin 490 arttı.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da gerçekleşen basın toplantısından sonra ülkede büyük tepkilere neden oldu. 

ABD BAŞKANI TRUMP REKOR ÖLÜMLERE RAĞMEN ÜLKEYİ AÇMAKTA KARARLI 

Beyaz Saray'ın resmi internet sitesinde yapılan açıklama, “Opening Up America Again” başlığıyla yayınlandı. 

Trump'ın ülkeyi yeniden açmaya hazırlanması “ Başkan Trump, Halk sağlığı uzmanlarının tavsiyesiyelerine dayanan üç aşamalı bir yaklaşım ile ABD’yi yeniden açmak için "Klavuz İlkeleri” açıkladı. Bu adımlar, eyaletlerin ve yerel yetkililerin ekonomilerini yeniden açarak, insanların işlerine geri dönmesine ve aynı zamanda Amerikan Halkının yaşamlarını korumaya yardımcı olacaktır" dendi.  

Üç fazlı bir sistemin yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı. Bu sistematiğe göre; 

Birinci Fazda, tüm savunması düşük kimseler (yaşlılar, kanser hastaları; astım, kalp, şeker gibi kronik rahatsızlıkları olanlar) evde isole olmaya devam edeceklerdir. İşlerine ya da okullarına dönen diğer aile fertleri virüsü taşıyıcı olabileceklerinden gerekli önlemleri almalıdırlar. Halka açık yerlerdeki kişiler belirlenen sosyal mesafelere uymalı, sosyal mesafenin korunamayacağı düşünülen 10 kişiden fazla yerlerde gerekli önlemler alınmadıkça bulunmaktan kaçınılmalıdır. Gerekli olmadıkça seyahat edilmemeli, edilmesi mecbur ise CDC kılavuzlarına uyulmalıdır. Çalışanlar ve işyerlerine ise çok sıkı önlemler getirilerek , okulların  kapalı kalmasına devam edilecek ve yaşlılar ve hastaneler ziyaret edilemeyecektir. Barlar kapalı olacak spor salonları ise çok sıkı bir şekilde sosyal mesafe ve sterilizasyon protokollerine uymak kaydıyla açıklacaktır.  

İkinci Fazda, tüm savunması düşük kimseler (yaşlılar, kanser hastaları; astım, kalp, şeker gibi kronik rahatsızlıkları olanlar) evde isole olmaya devam edeceklerdir. İşlerine ya da okullarına dönen diğer aile fertleri virüsü taşıyıcı olabileceklerinden gerekli önlemleri almalıdırlar. Halka açık yerlerdeki kişiler belirlenen sosyal mesafelere uymalı, sosyal mesafenin korunamayacağı düşünülen 50 kişiden fazla yerlerden gerekli önlemler alınmadıkça bulunmaktan kaçınılmalıdır.  Gerekli olmayan seyahatler serbest bırakılacaktır. Okullar açılabilir, yaşlıları ziyaret yasaklanmalıdır, Restaurant , sinema , tiyatro gibi büyük mekanlar sosyal mesafe ve dezenfekte protokollerine uymak kaydıyla açılabilir.   

Üçüncü Fazda, tüm savunması düşük kimseler (yaşlılar, kanser hastaları; astım, kalp, şeker gibi kronik rahatsızlıkları olanlar) sosyal mesafelerini korudukları sürece halka açık yerlere çıkabilirler. Tüm elemanlar işyerlerine dönebilir. İşleri ya da okullarına dönenler halka açık yerlerde belirlenen sosyal mesafelere ve hijyen şartlarına uymalı, kalabalıklar arasında uzun süre bulunmaktan kaçınılmalıdırlar.  Seyahatler serbest bırakılacaktır. Okullar açılabilir, yaşlıları ziyaret yasaklanmalıdır, restaurant, sinema, tiyatro gibi büyük mekanlar sosyal mesafe ve dezenfekte protokollerine uymak kaydıyla açılabilir.  Barlar mümkün olan yerlerde arttırılmış maksimum mesafe oranı ile açılabilir.  

             

Bugün itibâriyle vaka sayısının 678,210 ölümlerin de 34,641 olduğu ABD’de Başkan Trump’in henüz ilaç yada aşı gibi kesin çözümler bulunmadan ülkeyi ve ekonomiyi açmak isteme girişimi muhalifler ve medikal otoriteler tarafından çılgınlık olarak nitelendiri. Televizyon kanallarında açıklama sonrası hararetli tartışmaların olduğunu gözledik.

ABD Başkan Trump’ın Beyaz Saray’da bugün yaptığı açıklama sırasında bazı eyaletlerde hiç vaka görülmediğini söylemesinin ardından CNN'de Don Lemon’a konuşan haberci Daniel Dale Başkanı “serial liar - seri yalancı” ifadesi ile suçladı. Trump'ın “Bazı eyaletlerin kelimenin tam anlamıyla yarın acılabileceğini” söylemesi üzerine Dale CDC raporunda coronavirüs salgının tüm 50 eyaleti de etkisi altına aldığını belirtti.

CNN Beyaz Saray Muhabiri John Harwood ise, Test Force Koordinatörü General Burkes’un açıklamasına dayanarak Test kapasitelerinin arttırılmadan karantinadan çıkılmasının gelecek olası bir ikinci dalgaya sebep olacağını ve güvenlik olmadan ekonomiyi açmanın  ABD’ye çok büyük zarar vereceğine değindi.

Sosyal Mesafenin korunduğunda başarılı olup vaka sayılarının ve ölümlerin hızla azaldığına değinen Dr. Syra Madad'da aksinin topluma büyük zarar vereceğinini belirtti.  Herkese test yapmanın gerekliliğini savunan Dr. Madad sağlık sisteminin izalosyon olmadıkça daha fazla yükü kaldıramayacağına da  değindi.

Gece geç saatlerde yayına çıkan Başkan Adayı '' Joe Biden” ise etkili bir aşı bulunmadığı sürece yapılacak her girişimin hüsranla sonuçlanacağını ve bu üç fazlı açılımın birinden diğerine geçilemeyeceğini belirtti. 

Editör: MURAT ÖZER