Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Şehitlerimizin kanlarını yerde bırakmamak için başlattığımız Bahar Kalkanı Harekatı kapsamında bugüne kadar 2 bin 557 rejim unsuru ve askeri etkisiz hale getirilmiştir" dedi.

Bakan Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile geceyi Hatay'da sınırın sıfır noktasındaki Taktik Komuta Yeri’nde geçirdi. Akar, gece boyunca İdlib'deki faaliyetleri rejim hedeflerine yönelik operasyonu sevk ve idare etti.

'HAREKAT BAŞARIYLA DEVAM EDİYOR'

Akar, rejimin İdlib'deki ateşkese rağmen çocuk, kadın yaşlı demeden masum sivil insanlara karşı artarak devam eden kara ve hava saldırıları sonucunda derin bir insanlık dramı ve bununla birlikte Türkiye sınırına doğru büyük bir göçün yaşandığını belirtti. Akar, "BM Sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan 'meşru müdafaa hakkı' ile Adana, Astana ve Soçi Mutabakatları çerçevesinde ateşkesi sağlamak, göçü önlemek, bölgede yaşanan insanlık dramını sona erdirmek ve birliklerimizin, halkımızın ve hudutlarımızın güvenliğini sağlamak, bölgeye barış, huzur ve istikrarı bir an önce getirmek maksadıyla, başlattığımız harekat başarıyla devam etmektedir. Şu ana kadar fiili bir katkıları olmamakla birlikte uluslararası kamuoyu bizimle benzer endişeleri paylaşmakta, Rusya ve Suriye rejimi kınanarak Türkiye ile dayanışma vurgusu yapılmaktadır" dedi. 

'RUSYA İLE KARŞI KARŞIYA GELMEK DÜŞÜNCEMİZ YOK'

Akar, Türkiye'nin garantör ülke olarak mutabakatlardan doğan tüm sorumluluklarını yerine getirdiğini ve getirmeye devam ettiğini kaydederek, "Rusya'dan da beklentimiz; garantör ülke olarak taahhütlerini yerine getirmesi, rejimin saldırılarını durdurması ve Soçi mutabakatı sınırlarına çekilmesi için rejim üzerindeki etkisini kullanmasıdır. Diğer taraftan Rusya ile görüşmelerimiz de devam etmektedir. Defalarca ifade ettiğimiz üzere Rusya'yla karşı karşıya gelmek gibi bir düşüncemizin olmadığı herkes tarafından bilinmektedir. Bizim tek isteğimiz rejimin katliama son vermesi ve böylelikle radikalleşmenin ve göçün önlenmesidir" şeklinde konuştu.

'2557 REJİM UNSURU ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ'

Akar, 27 Şubat’taki menfur saldırı ardından Bahar Kalkanı Harekatının başlatıldığını hatırlatarak, "Harekat şu ana kadar planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir. TSK tarafından tüm saldırılara misliyle, en şiddetli şekilde ve tereddütsüzce karşılık verilmiş, verilmektedir. Şehitlerimizin kanlarını yerde bırakmamak için başlattığımız Bahar Kalkanı Harekatı kapsamında bugüne kadar; Rejime ait 2 savaş uçağı, 2 İHA, 8 helikopter, 135 tank, 5 hava savunma sistemi, 86 top/obüs/ÇNRA, 16 tanksavar/havan, 77 zırhlı araç, 9 mühimmat deposu, 2 bin 557 Rejim unsuru ve askeri etkisiz hale getirilmiştir" ifadelerini kullandı.


'ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA DEVAM EDİYORUZ'

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nce (TSK) başlatılan Bahar Kalkanı Harekatı'nı Taktik Komuta Yeri'nden sevk ve idare etmeye devam ediyor. Harekat Merkezi'nde sahadaki son durumu ve gerçekleştirilen faaliyetleri değerlendiren Bakan Akar, önemli günlerden geçildiğini kaydetti. Akar, Türkiye'nin birliği, bütünlüğü, güvenliği; milletin geleceği için yapılması gereken faaliyetleri 'Ölürsem şehit, kalırsam gazi anlayışı' ile yerine getirmeye devam ettiklerini belirterek, şöyle konuştu: 

"Hak için hukuk için sadece kendimiz için değil, Suriyeli kardeşlerimizin de rahatı, huzuru, güvenliği için yoğun gayret gösteriyoruz. Sadece askeri değil aynı zamanda insani bir sorumluluğu da yerine getirme gayreti içindeyiz. Tarihimizden ve kültürümüzden aldığımız ilhamla her zaman olduğu gibi mazlumların, mağdurların yanında olmaya, üzerimize düşen görevleri yapmaya devam ediyoruz. Burada önemli, büyük bir görevi yerine getiriyorsunuz. Hem ülkemiz için hem Suriyeli kardeşlerimiz için hem askeri hem insani anlamda çok önemli bir görevi yürütüyorsunuz."

'ŞEHİTLERİMİZİN KANLARINI YERDE BIRAKMADIK'

Bakan Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin önemli başarılar kazandığını, bu başarıların kazanılmasında en büyük payın şehit ve gazilerde olduğunu belirterek, "Şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyoruz. Bir kez daha ailelerine sabır, tüm milletimize başsağlığı diliyoruz. Şu unutulmamalıdır ki şimdiye kadar şehitlerimizin, gazilerimizin bir damla kanlarını yerde bırakmadık, bundan sonra da bırakmayacağız. Sevdiklerinin akan gözyaşlarının hesabını sorduk, sormaya da devam edeceğiz" diye konuştu. 

'BU MÜCADELEYİ KAZANACAĞIZ'

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Bahar Kalkanı Harekatı kapsamında önemli mücadeleyi sürdürdüğünü dile getiren Bakan Akar, "Şimdiye kadar yaptıklarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyor ve sizleri kutluyorum. Bundan sonra da artan bir azim, kararlılıkla inşallah kazasız, belasız bu görevin de sonucuna ulaşacak, bu mücadeleyi kazanacağız" dedi.

Bakan Akar ve komutanlar, daha sonra incelemelerinin ardından bölgeden ayrıldı. Bahar Kalkanı Harekatı, 2'nci Ordu Komutanı Korgeneral Sinan Yayla'nın sevk ve idaresinde planlandığı gibi başarıyla devam ediyor.

Editör: MURAT ÖZER