Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, son dönemde artan kadına şiddet olaylarıyla ilgili, "Ne kadar cezayı artırırsanız artırın o kadın şiddete ulaşmış, o kişi istismara uğramışsa bunun telafisi asla mümkün olmuyor. Elbette bu konuda caydırıcı tedbirler, hem yasama organının, hem yürütme organının, devletin tüm organlarının önündedir. Bu konuda her türlü çalışmalar asla ama asla taviz vermeden sürdürülmektedir, sürdürülecektir" dedi.

"KADINA ŞİDDET KONUSUNDA HER TÜRLÜ ÇALIŞMA TAVİZ VERMEDEN SÜRDÜRÜLMEKTE"

Ankara'da, Adalet Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında, ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu/hükümlüler ile denetimli serbestlik yükümlülerine yönelik eğitsel, sosyal, kültürel, sportif faaliyetler düzenlenmesini içeren işbirliği protokolünün imza töreni düzenlendi. Törene Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu katıldı.

Programda konuşan Bakan Gül, gençlerin korunması ve geleceğe hazırlanmasının anayasanın maddesi olduğunu belirterek, bu protokol metni ile daha kültürel, sportif, sanatsal faaliyetlerden yararlanmasını sağlayacaklarını kaydetti. Bakan Gül, son dönemde yaşanan kadına şiddet olaylarına dikkati çekerek, şunları söyledi:

'MESLEK ÖĞRENMELERİ ÖNEMLİ'

"Esasen iş karakola, cezaevine düştükten sonra 'ah vah' etmenin anlamı yok. Ne kadar cezayı artırırsanız artırın o kadın şiddete ulaşmış, o kişi istismara uğramışsa bunun telafisi asla mümkün olmuyor. Elbette bu konuda caydırıcı tedbirler hem yasama organının, hem yürütme organının, devletin tüm organlarının önündedir. Bu konuda her türlü çalışmalar asla ama asla taviz vermeden sürdürülmektedir, sürdürülecektir. Burada özellikle suça ulaşmadan, suçlunun toplumla aile ile ilişkisini sağlıklı hale getirmek hepimizin sorumluluğu. Bu sebeple suçluların cezasını çektikten sonra topluma entegre olmaları çok önemli. İnfaz süresini bitirince bu insanlar toplumla yaşayacaklar, buradan farkındalıkla çıkmaları bizim için önemli. Meslek öğrenmeleri önemli. 2019 yılı itibari ile cezaevine tutuklu ve suçlu olarak girmiş kişilerin eğitiminin devam etmesi için bu protokol çok önemli."

'ÇOK ÖNEMLİ BİR PROTOKOL'

Bakan Gül, eğitim hakkının anayasal bir hak olduğu belirterek, "Türkiye'de cezaevlerinde 54 bin 579 kişi lise, lisans, yüksek lisans olmak üzere eğitim hakkından yararlanmaktadır. 9 bin 186 tutuklu okuma yazmaya devam ediyor. 79 bin 220 kişi cezaevlerinde meslek edindirme kurslarına katılıyor, meslek öğreniyor. Cezaevlerinde bulunun kişilerin sportif yönlerinin keşfedilmesi için bu protokol çok önemli. Spor danışmanları ile spora yönlendirilecekler. Gönüllü gençlerimiz ile ceza infaz kurumundaki gençlerin sigaradan, kötü şeylerden uzak durması hedefleniyor. İnsanlarımızı kazanmak ve yüksek değerlerle donatarak topluma kazandırmak önemli" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından protokol imzalandı.

Editör: MURAT ÖZER