Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, Türkiye ile Çin arasındaki ilişkiler sıklaştıkça daha yeni ve büyük projelerin başlayacağını belirterek, "İlişkilerin gelişmesi için Türk hükümetinin ve iş insanlarının desteklemesini de bekliyoruz" diye söyledi.

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, Demirören Haber Ajansı’na yaptığı ziyarette Çinli şirketlerin Türkiye’ye yatırımları, Türk vatandaşlarına uygulanan vize rejiminde kolaylık olup olmayacığı ile ilgili konuştu. Çinli şirketlerin Türkiye’ye yatırım yapmasıyla ilgili olumsuz bir şey duymadığını vurgulayan Başkonsolos Wei, “Bundan önce de Çinli şirketler belli başarılar elde etti. İnşallah iki tarafın, iş çevrelerinin kazan kazan prensipleri çerçevesi içinde daha yeni ve büyük projeler yeni işlemler de başlayacağını umuyorum.Bizim için Çin ve Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi Cumhurbaşkanımızdan aşağıdaki bürokrasiye kadar net ve güçlü. Ama ilişkiler, iş birliği dediğimiz zaman tek taraflı bir şey değildir. Bu konuda tabii ki Türk hükümetinin, liderlerinin, iş adamlarının desteklemesini yardım etmesini de bekliyoruz"dedi.

"TÜRK İNSANININ ÇİNCE ÖĞRENMESİNİ İSTİYORUZ"

Türk insanını Çince öğrenmesi için teşvik ettiklerinin altını çizen Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, “Daha iyi anlamak için lisan çok önemli.Türk arkadaşlar ya kendisi ya da kendi evlatlarına Çince öğretme niyeti var. Özellikle teşvik etmeye çalışıyoruz. Konsolosluğumuzun çalışmasıyla beraber biz ülkemizden yabancılara Çince öğreten ders kitaplarından iki cildi Türkçe'ye çevirdik ve piyasaya verdik. Ders kitapları çok önemli ve iyi bir şey seçtik. Bu yıl da devam edecek. Türkiye’de insanların Çince öğrenmesini istiyoruz” diye konuştu.  

TÜRK VATANDAŞLARINA UYGULANAN VİZE REJİMİ HAKKINDA

Bazı Türk iş insanlarının Çin vizesi alımında zorluk yaşadığı yönünde söylemlerde bulunmalarıyla ilgili Başkonsolos Cui Wei, “Türk iş insanlarının şikayetini ben de duydum. Vize konusunda biz her zaman Türk iş çevrelerini isteğini biliyoruz. Ona göre bizim çalışmalarımızı ayarlıyoruz. Biz iki yıl önce özel olarak bir sistem çıkardık. Türk Dışişleri Bakanlığı’na da konuyu bildirdik. Valilik, Belediyeler düzeyindeki kamu birimleri, odalar birliği gibi kuruluşlar tarafından bir yazı alabilirseniz, kendi şirketinin işletme konusundaki bazı ek dosyaları getirip yine vize verebiliriz" şeklinde konuştu.

KÜÇÜK BİR DÜKKAN YÖNETEN DE GİTMEK İSTİYORSA GİTMESİ LAZIM

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, "Ben burada göreve başladıktan sonra da söyledim sokakta bir küçük dükkan yöneten de gitmek istiyorsa gitmesi lazım" dedi ve ekledi: "Çin tarafındaki normal davetiye alırsa ek dosyalarla beraber yine vize verebiliriz. Bence bazı kişiler şartsız bazı kişilerse çok çabuk vize almak istiyor. Her şeyin bir kuralı var. Türk iş insanı ve arkadaşların vize alması için gece gündüz çalışıyoruz. Belli kurallar güvenlik koruması için. Kötü adamlar var. Rahatça ve kontrolsüzce herhangi bir kişi Çin’in sınırına girerse Çin halkına bu sorumsuzluktur.”

Editör: MURAT ÖZER