Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’yı taşıyan Dragon uzay aracı TSİ 13:47’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kenetlendi.

ALPER GEZERAVCI'NIN UZAY ARACI BAŞARIYLA ISS'E KENETLENDİ

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ve 3 ekip arkadaşını taşıyan Dragon adlı uzay aracı, başarıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi.

Alphan Kimyonok: “Katılımcı bir yaklaşımla ilerledik, 600’den fazla fikir aldık” Alphan Kimyonok: “Katılımcı bir yaklaşımla ilerledik, 600’den fazla fikir aldık”

Gezeravcı ve Axiom-3 (Ax-3) görevinde yer alan diğer astronotlar Michael Lopez-Alegria, Marcus Wandt ve Walter Villadei, uzay istasyonuna giriş yaptı.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın, beraberinde 3 astronot ile birlikte yolculuk yaptığı kapsülün uzay istasyonuna kenetlenledi. 

ALPER GEZERAVCI'NIN YAKINLARI KAPSÜLÜN İSTASYONA KENETLENMESİNİ HEYECANLA İZLEDİ

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın, beraberinde 3 astronot ile birlikte yolculuk yaptığı kapsülün uzay istasyonuna kenetlenmesi heyecanla izlendi. Geveravcı'nın memleketi Mersin'in Silifke ilçesinde de yakınları ve komşuları, o anları televizyondan takip etti.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ve beraberindeki 3 astronotun uzay yolculuğu, 19 Ocak'ta Türkiye saatiyle 00.49'da ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'da gerçekleştirildi. Gezeravcı ve 3 astronotun içerisinde bulunduğu Falcon 9 roketi, canlı yayınlanan geri sayımından sonra uzay yolculuğuna başladı. Bu tarihi olay, Türkiye'de de heyecanla takip edildi. Astronot Gezeravcı'nın memleketi Mersin'de ise ayrı bir heyecan yaşandı. Mersin'in Silifke ilçesinde Anıt Meydanı'nda toplanan yüzlerce Silifkeli, kurulan dev ekrandan tarihi anı takip etti. Gezeravcı'nın yolculuğu öncesi dualar okundu. Daha sonra hep birlikte geri sayım yapıldı. Roketin yükseldiği anda ise herkes ayağa kalkıp alkışladı. . 


KAPSÜLÜN KİLİTLENMESİNİ TAKİP ETTİLER

Alper Gezeravcı'nın amcası Eşref Gezeravcı, halası Fatma Gezeravci Deniz, amcasının kızı Müjgan Gezeravcı'nın da aralarında olduğu yakınları, evlerinden kapsülün uzaya ulaşmasını izledi. Hala Fatma Gezeravcı Deniz, "Çok mutluyuz çok gururluyuz kendisinden. Çok heyecanlı uğurladık. Sabaha kadar uyuyamamıştık. Heyecandan kalbimiz yerinden çıkacak gibiydi. Onu Allah'a emanet ettik. Çok ders çalışan efendi bir çocuktu. Tatillerde bayramlarda görüyorduk. Çok gurur duyduk" dedi.

Amca Eşref Gezeravcı ise gurur duyduklarını belirtirken, "Eş dost ve akrabaları onunla gurur duyuyor. Geldikten sonra kendilerine uzayla ilgili neler yaşadığını sormak için sabırsızlıkla bekliyoruz" diye konuştu.

TÜRK ASTRONOTUN UZAYA ULAŞMASI KIZILAY MEYDANI'NDA HEYECANLA İZLENDİ

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’yı taşıyan Dragon uzay aracının, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kenetlenmesi Ankara Kızılay Meydanı'ndan heyecanla takip edildi.

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı ile Ax-3 misyonunda görevli diğer 3 mürettebatı taşıyan SpaceX firmasına ait Dragon kapsülü ISS'e ulaştı. Uzay aracının ISS’ye saat 13.42 itibarıyla kenetlenmesi, Ankara’daki Kızılay Meydanı’nda kurulan planetaryumdan da takip edildi.

Vatandaşlar, buradaki görevliler tarafından bilgilendirildi. Kenetlenme anı alkışlarla kutlandı. Öte yandan Türkiye saati ile 15.00 sıralarında astronotlar için karşılama töreni düzenlenecek. Alper Gezeravcı, kendilerini bekleyen ISS’de görevli ekip arkadaşlarına Türkiye'den götürdüğü hediyeleri verecek. İstasyonda halihazırda Rus, ABD, Japon ve Danimarkalı olmak üzere toplam 7 astronot bulunuyor. Gezeravcı ve ekibiyle bu sayı 11'e çıkmış olacak. Gezeravcı, uzay istasyonunda geçireceği 14 gün boyunca 13 farklı deney gerçekleştirecek. 

İLK TÜRK ASTRONOT İÇİN ISS'DE KARŞILAMA TÖRENİ 

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'yı taşıyan Dragon uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) ulaştı. Gezeravcı'nın bulunduğu ekip, Uzay İstasyonundaki 7 astronot tarafından karşılandı. Gezeravcı, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına teşekkür ederek, "İstikbal göklerdedir" dedi. 

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı ile Ax-3 misyonunda görevli diğer astronotlar Michael Lopez-Alegria, Walter Villadei ve Marcus Wandt'in bulunduğu SpaceX firmasına ait Dragon kapsülü, 36 saatlik yolculuğun ardından ISS'e ulaştı.

Uzay aracının ISS’ye kenetlenmesi saat 13.42 itibarıyla gerçekleşti. Gezeravcı ve beraberindeki diğer 3 astronot, ISS'de bulunan Rus, ABD, Japon ve Danimarkalı 7 astronot tarafından karşılandı. İstasyonda 4 astronot için tören yapıldı. 14 gün boyunca bilimsel deneyler yapacak olan astronotlar, duygularını ifade etti.

Gezeravcı, İngilizce olarak istasyonda bulunan mürettebata misafirperverlikleri için teşekkür etti. Bu yolculuğun, Türkiye tarihinde bir ilk olduğunu söyleyen Gezeravcı, bilim ve araştırma çalışmalarına katkıda bulunmayı sabırsızlıkla beklediğini belirtip, sözlerine Türkçe devam etti. Gezeravcı, "Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarak bizlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize, güçlü iradesiyle buraya adım atmamızı sağlayan devletimize ve imkanları bize sağlayan milletimize şükranlarımı sunuyorum. İstikbal göklerdedir" ifadelerine yer verdi. 

BAKAN KACIR, UÇAKTAN BAĞLANDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ABD’den dönüşünde uçaktan, planetaryumlarda gerçekleştirilen kenetlenme programının ana yayına bağlandı. Bakan Kacır, uçağında kaptanın kenetlenme heyecanını tüm yolculara duyurduğunu belirterek, "Alper Bey’in ailesi de şu anda Türkiye'ye dönüş yolunda başka bir uçaktalar. Aynı şekilde onların uçuşunda da yine tüm yolculara Türk Hava Yolları kaptanının bu anonsu yaptığını öğrendim. Yani yaşanan heyecan sadece yeryüzünde değil şu anda gökyüzünde de paylaşılıyor. Tüm milletimize bu coşkuya bu heyecanı ortak olduğu için şükranlarımı sunuyorum. Bu misyonun gelecek nesillerimize, gençlerimize, çocuklarımıza ilham kaynağı olacağını ümit ediyorum ve inşallah çok daha büyük projeleri hep birlikte gerçekleştirmek için çalışmayı temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

Dünyada uzay sanayisi anlamında muazzam bir endüstri geliştiğini belirten Kacır, "Biz arzu ediyoruz ki nasıl savunma sanayinde endüstrimiz gelişti, 3 bine yakın firmamız 80 binden fazla insan kaynağımızla sadece kendi ihtiyaçlarını karşılayan değil, rekabetçi şekilde dünyaya yüksek teknoloji ihracat edebilen bir ülke olduysak, inşallah önümüzdeki dönemde uzay sanayisinde de benzer bir atılım yapalım" ifadelerini kullandı.

'BU YARIŞTA OLMAMIZ GEREKİRDİ'

Küresel uzay ekonomisinin 600 milyar doları aştığını belirten Kacır, bu ekonominin birkaç sene içerisinde 1 trilyon dolara erişeceğini kaydetti. Uzayla ilgili ayrılan bütçeye ilişkin tartışmalara değinen Kacır, "Elbette hangi alanlara ne kadar bütçe ayrılacağı bir politik tercihtir; ama nihayetinde aynı zamanda stratejik bir tercihtir. Bu tercihler yapılırken ülkemizin hem bugünü hem yarını düşünülür. Türkiye, eski Türkiye değil. Türkiye, bugün dünyaya yılda 255 milyar 800 milyon dolar ihracat yapabilen bir Türkiye. Türkiye, dünyaya ihracat edebildiği sadece bir savunma sanayi platformunun kıymetiyle insanlı uzay misyonu gerçekleştirebilen bir Türkiye artık. Böylesi misyonların ülke kalkınmasında, beşeri sermayenin, insan kaynağının yüksek teknolojiye yönlendirilmesinde çok önemli bir etkisi olduğunu biliyoruz. Yine bugüne dek dünyada 40’tan millet vatandaşını uzaya göndermiş. Bizim elbette, milli teknoloji hamlesini gerçekleştiren, milli uzay programı projelerini bir bir hayata geçiren, kendi uydularını geliştirebilen, üretebilen bir ülke olarak bu yarışta ve bu yolculukta olmamız gerekliydi” diye konuştu.

Editör: MURAT ÖZER