ECOWAS’ın, Nijerya’nın başkenti Abuja’da 10 Ağustos’ta düzenlediği ikinci zirvenin ardından İngiltere de bir açıklama yayımladı.

İNGİLTERE: "ECOWAS’IN ÇÖZÜME ULAŞILMASI İÇİN TÜM YOLLARI İZLEME KARARLILIĞINI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ"

Açıklamada, “ECOWAS'ın barışçıl bir çözüme ulaşılması için tüm yolları izleme kararlılığını memnuniyetle karşılıyoruz. Nijer'de demokrasiyi destekliyoruz. Devlet Başkanı Muhammed Bazum, ailesi ve hükümet üyelerinin yasadışı bir şekilde gözaltında tutulmalarını ve tutuldukları kabul edilemez koşulları kınayarak ECOWAS'ın yanında yer alıyor ve derhal serbest bırakılmaları çağrısında bulunuyoruz” ifadelerinİ kullandı. 

JOSEP BORRELL: "AB, BAŞKAN BAZUM VE AİLESİNİN KÖTÜLEŞEN GÖZALTI KOŞULLARINDAN DUYDUĞU DERİN ENDİŞEYİNELER"

Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “AB, son bilgilere göre birkaç gündür gıda, elektrik ve tıbbi bakımdan mahrum bırakılan Başkan Muhammed Bazum ve ailesinin kötüleşen gözaltı koşullarından duyduğu derin endişeyi yineler. Bir kez daha derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmaları çağrısında bulunuyoruz. Başkan Bazum hayatını Nijer halkının günlük yaşamını iyileştirmeye adamıştır. Böyle bir muamelenin hiçbir haklı gerekçesi olamaz” ifadelerine yer verdi.

NE OLDU?

Bakan Hakan Fidan, Suudi mevkidaşı Al Suud ile telefonda görüştü Bakan Hakan Fidan, Suudi mevkidaşı Al Suud ile telefonda görüştü

ECOWAS, Nijer’deki askeri darbenin ardından 30 Temmuz’da toplanmıştı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, taleplerin karşılanması kapsamında cunta yönetimine 1 hafta süre verilmişti. Söz konusu taleplerin karşılanmaması durumunda ise ‘güç kullanma’ seçeneğinin değerlendirileceği aktarılmıştı. ECOWAS’ın verdiği sürenin dolmasının ardından 10 Ağustos’ta Abuja’da ikinci bir toplantı yapılmış ve Nijer’de ‘anayasal düzenin yeniden sağlanması’ için üye ülkelerin savunma bakanlarına, ihtiyat kuvvetlerini hazır hale getirme ve konuşlandırma talimatı verildiği belirtilmişti.

Editör: MURAT ÖZER