İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, işgal altındaki Gazze’de yaşananlar ile ilgili dün yazılı açıklama yapıp Avrupa Birliği (AB) gibi kurumları Gazze'de yaşananlara karşı sessiz kalmakla suçladı.

İRANLANDA CUMHURBAŞKANI MICHAEL HIGGINS, AB'Yİ GAZZE'YE SESSİZ KALMAKLA SUÇLADI 

AB-Elisa Ferreira: "Türkiye’ye deprem bölgeleri için 400 milyon euro destek sağlandı" AB-Elisa Ferreira: "Türkiye’ye deprem bölgeleri için 400 milyon euro destek sağlandı"

Avrupa Birliği üye ülkelerinden İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, dün yaptığı yazılı açıklamada işgal altındaki Gazze’de yaşananlara ilişkin, “Gazze ve İsrail'de devam eden korkunç sivil kaybının ele alınması gerekiyor. Bu hepimizi ilgilendiriyor olmalı. Devlet dışı aktörlerin yanı sıra devlet aktörleri tarafından da uygulanan şiddet, uluslararası hukukun ihlali olarak tanımlanmalıdır. Eğer uluslararası hukuka saygı duyulacaksa, rehinelerin serbest bırakılması ve derhal insani ateşkesin uygulamaya konması önemlidir” açıklamasında bulundu. Higgins ayrıca, AB ve diğer uluslararası örgütlerin duruma sessiz kalmalarını eleştirerek uluslararası hukuka uyma çağrısında bulundu.

'AB, GAZZE’DE OLANLARA SESSİZ KALDI'

Higgins, AB gibi kurumların Gazze’de yaşananlar hakkındaki tavrına dair, “AB ve daha geniş uluslararası toplum üyeleri de dahil olmak üzere, sessiz kalan ya da mesajlarının muğlak bir yapıya sahip olmasına izin veren uluslararası organlar, uluslararası hukuku haklı çıkarma taahhüdünde bulunma sorumluluğuna sahiptir. Bu, çok dillendirilen çok taraflılığa inandırıcılık kazandırmak için gereklidir. Bunu yapmamak, bir çatışmaya dahil olanlara cezasızlık verilmesinden biraz daha azını kabul etmektir” ifadelerine yer verdi. 

“İRLANDALI STK’LARLA GURUR DUYUYORUM”

Cumhurbaşkanı Higgins, açıklamasında Gazze’deki duruma yardımcı olan İrlandalı STK’lar ile ilgili, “Gazze'de yaşanmakta olan mevcut dehşete müdahale eden İrlandalı STK'larla gurur duyuyorum, en kötü koşullarda büyük cesaret ve insanlık eylemleri gerçekleşiyor. Hayal bile edilemeyecek zorluklara göğüs gererken, kendi hayatlarını riske atarak bakımlarını üstlendikleri insanlarla birlikte kalan sağlık personelinin olağanüstü cesaret ve kararlılığına ancak hayranlık duyulabilir. Birleşmiş Milletler Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) aralarında öğretmenlerin de bulunduğu pek çok üyesinin bu görev sırasında hayatını kaybetmiş olması, sivillerin terör, savaş ve bunlara verilen yanıtlarla tehdit edilmesinin ne kadar korkunç bir bedeli olduğunu göstermektedir. Karşı karşıya oldukları şey bu acının deneyimleridir” ifadelerini kullandı 

Editör: MURAT ÖZER