NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Liderler Zirvesi oturumunun ardından basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, müttefiklerin, ‘koşulların yerine getirilmesi sonrasıUkrayna’yı NATO’ya davet edeceğini belirtti.

NATO GENEL SEKRETERİ JENS STOLTENBERG: "KOŞULLAR YERİNE GETİRİLİNCE UKRAYNA'YI DAVET EDECEĞİZ"

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunda yaptığı açıklamada, “Ukrayna'nın NATO üyesi olacağını bir kez daha teyit ettik ve üyelik eylem planı gerekliliğini kaldırmayı kabul ettik. Böylece Ukrayna'nın üyelik yolu iki aşamalı bir süreçten tek aşamalı bir sürece dönüşecektir. Ayrıca, müttefikler mutabık kaldığında ve koşullar yerine getirildiğinde Ukrayna'nın NATO'ya katılması için bir davetiye yayınlayacağımızı da açıkça belirttik. Bu, Ukrayna için güçlü bir paket ve NATO üyeliğine giden net bir yoldur” dedi.

Cevdet Yılmaz: "Kazakistan ile ticaret hacmimiz 10 milyar doları aştı" Cevdet Yılmaz: "Kazakistan ile ticaret hacmimiz 10 milyar doları aştı"

UKRAYNA DEVLET BAŞKANI VOLODİMİR ZELENSKİ: NE NATO’YA DAVET ETMEYE NE DE ÜYE YAPMAYA HAZIR DEĞİLLER

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, davet için ‘koşulların yerine getirilmesi gerektiği’ ifadelerine tepki gösterdi. Zelenski, “Vilnius'a giderken, Ukrayna olmadan bazı ifadelerin tartışıldığına dair sinyaller aldık. Bu ifadelerin Ukrayna'nın üyeliğiyle değil NATO üyeliğine davetle ilgili olduğunu vurgulamak isterim. Ne davet için ne de Ukrayna'nın üyeliği için bir zaman çerçevesi belirlenmemiş olması eşi benzeri görülmemiş ve absürt bir durumdur. Aynı zamanda Ukrayna'yı davet etmek için bile 'koşullar' hakkında muğlak ifadeler eklenmiştir. Görünüşe göre Ukrayna'yı ne NATO'ya davet etmeye ne de İttifak'a üye yapmaya hazır değiller” ifadelerine yer verdi. 

Editör: MURAT ÖZER