Hafta sonu kahve keyfinize eşlik eden Akşam Cumartesi eki, her hafta hayatın bütün renkleri ile tüm yeniliklerden haberdar olmanızı sağlıyor. Bu hafta Akşam Cumartesi’de caz piyanisti, müzisyen Kerem Görsev, Ali Demirtaş’ın sorularını yanıtladı.

İzmir Zeynep Bastık ile coştu... enerjisiyle ve tarzıyla büyüledi! İzmir Zeynep Bastık ile coştu... enerjisiyle ve tarzıyla büyüledi!

KEREM GÖRSEV: "SANAT, NOTAYA DEĞER VERDİĞİNDE BAŞLAR"

Ülkemizde, tüm zamanların en iyi caz müzisyenlerinden biri Kerem Görsev. Başarılarla dolu müzikal yolculuğu, dünya yıldızları ile yaptığı çalışmalar, çıkardığı albümler, notaları ve müzik üslubu bunu kanıtlar nitelikte. Durmak bilmeden üretmeye, müzik yapmaya ve çalmaya devam ediyor. Yoğun konser programı da bir yandan devam ederken sahnesinde dinleyicilerini büyülüyor eşsiz notaları ve müziğiyle… Hafta sonu kahve keyfinize eşlik eden Akşam Cumartesi’den Ali Demirtaş da Görsev’in bu yoğun programının ortasında 28 Kasım’da ENKA Sanat’ta vereceği büyük konser öncesi kendisiyle bir araya geldi. Hem hayata hem da müziğe dair konuştular… Görsev müzik anlayışını, “Müzik benim için hayal kurdurma mekanizmasıdır. Müzik dinleyerek hayal kurarız, yapmak istediğimiz şeylerin anahtarını müzikle bulmaya çalışırız. Yapmak istediğim şeyleri ve hayallerimi müzik dinleyerek tetikletiyorum. İnsanların da çaldığım müziklerle hayal kurup, yapmak istedikleri şeyleri tetikletmesini istiyorum.” şeklinde özetledi. 

TÜRK CAZI YOK AMA TÜRK MOTİFLERİ VAR

Caz müziği hakkında ise “Cazın Türk’ü, İrlanda’sı, Brezilya’sı yoktur. Caz yöresel, kokular ve yaşadığınız ortamların, hislerin duygularıyla birleşen bir müzik tarzıdır, nerede yaşıyorsan odur.” şeklinde konuşan Görsev sözlerini şöyle sürdürüyor: “Türk cazı diye bir şey yok ama Türk motifleri olan caz müzik vardır. Bunların babası da Okay Temiz’dir. Herkes zaten aynı müziği çalmak zorunda değil. Benim hayata bakışım başka, onun başka. Benim çaldığım tarz başka, onun tarzı başka. İşini saygı içinde yaptığında, notaya da değer vererek bastığında sanat oluyor… Hissettiğin şeyi yapacaksın, moda diye bir şeyin peşinden koşmayacaksın. İnandığın şeyin arkasında durup, inandığın notaya bastığın taktirde başarının gelme ihtimali daha fazla.”

CAZ ELİTLERİN MÜZİĞİ DEĞİLDİR

Caz müziğinin ülkemizde konumlandırıldığı yer hakkında ise şunları söylüyor Görsev: “Caz her yerde, her saatte dinlenebilir. Caz elitlerin müziği değildir, caz tarlalardan çıkmış, kulüplerde var rolmüş, yaşayan bir müzik tarzıdır. Ama Türkiye’de daha çok elit ortamlarda çalındığı için elitlerin müziği gibi gösteriliyor. Sırf parası olan insanın dinlediği bir müzik tarzı değildir caz. Ben 8 sene televizyon programı ve radyo programları yaptım. Bakın şimdi radyolarda veya televizyonlarda bir tane caz programı yok. Bu bir moda işi değil. Caz, modası geçmeyecek; tavrı, davranışı, biçimi değişmeyecek bir müzik türü. İlla popüler olması veya bir getirisinin olması şart olmamalı.”

Editör: MURAT ÖZER