“Uzun süredir yatay hareketlilik gösteren Bitcoin dün kritik direnç 29.500$ seviyesinin üzerine çıksa da kalıcılık sağlayamadı. Ethereum ise 1.840$ seviyelerinden alıcı bulurken, yaprak kımıldamayan kripto para piyasasında; aradan geçen üç haftanın sonunda yatırım ürünlerine yeniden girişler oldu.” Bitay Araştırma Departmanı Analisti Betül Yavuz, kripto para piyasasını değerlendirdi.

Geçtiğimiz hafta beklentilerin hafif altında gelen olumlu ABD enflasyon verisi sonrası kripto para piyasasında hareketliliğe neden olmasa da yatırım ürünlerine girişler oldu. Coinshares verileri incelendiğinde, son bir ayın üç haftasında Bitcoin’den 144 milyon dolar çıkış ardından, geçtiğimiz hafta 27 milyon giriş gerçekleşti. Bitcoin gözde olmaya devam ederken girişlere lider altcoin Ethereum, Uniswap, Solana ve XRP eşlik etti.  Ethereum’a 2,5 milyon dolar giriş gerçekleşirken, Uniswap, Solana ve XRP’ye sırasıyla 0,7 milyon, 0,4 milyon ve 0,5 milyon dolar girişler elde etti.

Bitcoin’in 30 günlük ortalama volatilitesi incelendiğinde; 2022 yılında %61 seviyelerinde olan volatilite 2023 yılında %15 seviyelerine kadar düşerek tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. Düşen hacim yatırımcıların piyasada daha az aktif olmasına neden olurken, yatırım ürünlerine girişler olması kripto piyasasını desteklemeye devam ediyor.

Makro gündemde önemli veri bu hafta yalnızca yarın FOMC toplantı tutanakları olacak. Makro gündemin sakin olduğu, kripto piyasasının iç dinamiklerindeki haber akışlarının da sığ olduğu bu süreçte genel kripto piyasası incelendiğinde; toplam piyasa değeri 1.14 trilyon dolar seviyelerinde hareketine devam ediyor. Bu sabah saatlerinde lider altcoin Ethereum yatay seyrine devam ederek 1.840$ seviyelerinden alıcı bulmaya devam ederken son 24 saatte altcoinler arasında ayrışan FRONT %28’lİk yükselişle liderliği alırken, %17 artışla RUNE ikinci ve %13’lük hareketiyle onu takip eden MC ise üçüncü sırada en çok kazandıran kripto varlıklar olarak yerlerini aldılar.   

Bitcoin (BTC) Teknik Analiz            

TÜİK: "Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı" TÜİK: "Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı"

Lider kripto para birimi Bitcoin haftanın ilk işlem gününde yatay performansını sürdürerek 29.400$ seviyelerinden günü kapattı. Son günlerde hacimlerin düşük seyretmeye devam ettiği kripto para piyasasında dalgalanmalar da düşük boyutta yer almaya devam ediyor. Şu anda teknik anlamda 29.500$ bölgesine tutunmaya çalışan bir Bitcoin fiyatlaması görülüyor.  

Kısa vadede bu görünümün fiyat üzerinde negatif etki yapma ihtimali muhtemel. 29.000$ ve 29.500$ arasındaki görünüm kripto para piyasasını ilgilendiren majör bir haber gelmedikçe devam edebilir. Yatay-negatif trendi bozması için gelişmelere ihtiyaç duyulan Bitcoin’de olası aşağı yönlü bir harekette sırasıyla 29.080$ ve majör yükselen trend çizgisine denk gelen 28.860$ seviyeleri önemli destek seviyeleri olarak karşılanabilir. Yukarıda ise 50 günlük ortalama olan 29.600$ ara ve 30.000$ ana direnç konumunda bulunuyor. 

Merit Circle (MC) Teknik Analiz         

Bitay’da son zamanlarda hemen her gün günün en çok yükselen kripto paraları arasında girmeyi başaran Merit Circle (MC), son bir ayda yaşadığı %125’in üzerindeki yükselişle 0,4$ seviyelerine kadar yükseldi. En son bu seviyeleri nisan ayında gören MC için çok güçlü bir şekilde boğa görünümü mevcut. RSI’nin 80’li seviyelere ulaştığı MC’de sıradaki hedef 0,44$ düzeyleri olarak karşımıza çıkıyor. 

Bu seviyeye ulaştığı taktirde FTX borsası kaynaklı kriz döneminde oluşan yoğun satışları da telafi edecek olan MC için potansiyel olarak %15’lik bir değer kazancı görülebilir. Görünümün olumsuza dönmesi halinde ise önce 0,34$ ardından 0,3$ bölgesi destek konumunda yer alıyor. 

Kaynak: Bitay Araştırma

Editör: MURAT ÖZER