Ankara'nın Mamak ilçesindeki Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Kapsül Fabrikası'nda patlama meydana geldi. Patlamada, ilk belirlemelere göre 4 işçi yaralandı.

Sosyal medya fenomeni Candan kardeşler tutuklandı... Sosyal medya fenomeni Candan kardeşler tutuklandı...

Mamak ilçesi Kayaş semtinde bulunan MKE Kapsül Fabrikası'nda saat 11.00 sıralarında bilinmeyen nedenle patlama oldu. Patlama ile birlikte fabrikada yangın çıktı. Patlama sesi çevrede geniş bir alanda duyulurken, yangın nedeniyle gökyüzünü dumanlar kapladı. Yangın, ormana da sıçradı. 

Patlamanın ardından işçiler tahliye edilirken, bölgeye AFAD, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. AFAD'ın Kimyasal Biyolojik Radyasyon ve Nükleer (KBRN) ekibi de bölgeye sevk edildi. KBRN ekibi ve diğer ekipler, kapsül bölümünde patlamaların küçük çaplı devam etmesi nedeniyle müdahale etmekte güçlük yaşadı. Patlamalar sırasında çevrede de panik yaşandı. Ekipler, hem fabrika hem de ormanda yangını söndürmek için çalışma başlattı.

Patlama nedeniyle ilk belirlemelere göre 4 işçi yaralandı. Yaralı işçiler sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından ambulanslarla hastanelere sevk edildi. İşçilerden birinin durumunun ağır olduğu belirtildi.

BELEDİYE BAŞKANI: KÜÇÜK PATLAMALAR DUYUYORUZ

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, patlama ile birlikte fabrikadaki tüm işçilerin tahliye edildiğini söyleyerek, "Çevre güvenliği önlemi alınmış durumda. Önlemler maksimum seviyede alındı. Yangın söndürülmeye çalışıyor. Küçük patlamalar da duyuyoruz" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Mamak Kayaş Caddesi'nde Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Kapsül Fabrikası'nda çıkan yangına ekiplerimiz anlık olarak müdahalede bulundu. Ormanlık alana da sirayet eden yangını kontrol altına almak için MKE ekipleriyle birlikte söndürme çalışmalarımız devam ediyor. Yangında yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum" ifadelerine yer verdi.

1931 yılında kurulan MKE Kapsül Fabrikası'nda, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Teşkilatı ihtiyacına yönelik; yanıltıcı mühimmatlar, çeşitli kapsüller ve piroteknik mühimmatları, ses, ışık ve gaz mühimmatı üretimi yapılıyor. (DHA)

BAKAN YERLİKAYA: 4 İŞÇİMİZ YARALANDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "MKE Kapsül Fabrikası'nda saat 10.52'de meydana gelen patlamada maalesef 4 işçimiz yaralandı. Emniyet, itfaiye, AFAD ve 112 Acil ekiplerimiz bölgede. Yaralılarımıza Allah'tan acil şifalar diliyorum. Gelişmelerle ilgili kamuoyu bilgilendirilecektir" dedi. 

BAKAN IŞIKHAN: UZMAN MÜFETTİŞLER GÖREVLENDİRİLDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, patlamaya ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Işıkhan, "Ankara'da Kayaş MKE Kapsül Fabrikası'nda meydana gelen patlamada yaralanan 4 işçi kardeşimize Allah'tan acil şifalar diliyorum. Geçmiş olsun. Konuyla ilgili olarak inceleme için koordinasyon ekibi oluşturulmuş olup bakanlığımıza bağlı uzman müfettişler gerekli inceleme ve soruşturma kapsamında görevlendirilmiştir" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ise "Konuyla ilgili kaza olayının hemen sonrasında Bakanlığımız Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı bünyesinde; Kaza Araştırma Komisyonu acilen toplanmış ve koordinasyon ekibi oluşturulmuştur. Konusunda yetkin iş müfettişleri gerekli inceleme ve soruşturma kapsamında görevlendirilmiş olup Rehberlik Teftiş Başkanı ve Başkan Yardımcıları, İş Sağlığı ve Güvenliği Başkan Yardımcısı olay yerine intikal edilerek gerekli incelemeler ivedilikle başlatılmıştır" denildi. 

BAKAN TUNÇ: SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, fabrikada meydana gelen patlamayla ilgili adli soruşturma başlatıldığını belirtti. Twitter hesabından açıklama yapan Tunç, "Makine ve Kimya Endüstrisi'nin Ankara Kayaş'taki kapsül fabrikasında meydana gelen patlamada yaralanan kardeşlerimize Allah’tan acil şifalar diliyorum. Can kaybının olmaması en büyük tesellimiz. Olayla ilgili adli soruşturma başlatılmıştır" ifadelerini kullandı. 

YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

MKE'nin kapsül fabrikasında patlamanın ardından çıkan yangın, ekiplerin yaptığı çalışmayla kontrol altına alındı. İtfaiye ekipleri soğutma çalışmasını sürdürüyor. 

Milli Savunma Bakanlığı da olaya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Bakanlığımıza bağlı Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketinin Kayaş/Ankara’da bulunan Kapsül Fabrikasında 18 Temmuz 2023 tarihinde yangın meydana gelmiştir. Yangın sonucu 4 işçimiz yaralanmıştır. Derhal hastaneye sevk edilen yaralılarımızın sağlık durumları iyidir. Çıkan yangın kısa sürede kontrol altına alınarak, bölgenin emniyeti sağlanmış ve olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır" denildi. 

VALİ ŞAHİN: YARALILARIN BİLİNCİ AÇIK

Ankara Valisi Vasip Şahin, MKE Kapsül Fabrikası'nda yaptığı incelemenin ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu. Şahin, patlamanın sebebinin henüz belirlenemediğini belirterek, "4 işçimiz yaralandı. Şu anda tedavi altındalar. Bilinçleri açık, kimyasal bir yangın olduğu için söndürme çalışmaları dikkatle sürdürüldü. Oksijenle teması kesen malzemeler kullanıldı. Durum tamamen kontrol altında. Orada bir itfaiye ekibi ve MKE'nin kendi söndürme ekibi her ihtimale karşı nöbette. Yaralılar Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Bir yaralımızın durumu diğerlerine göre daha önemli. Hayati tehlikesi ile ilgili doktorlar tarafından bir kayıt gelmedi. Hepsinin bilinci açık. Tedavileri devam ediyor. Yangın, dışarıdaki binalara sıçramadı. İçerideki 2 ya da 3 bölümde etkili olmuş. Diğer bölümlere etkisi olmadı. Yangın Ar-Ge biriminde meydana geldi. Durum şu an itibarıyla endişe verici olma halinden çıkmıştır. Detaylı incelemeler teknik ekiplerce yapılacaktır" dedi. 

2 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

Fabrikada meydana gelen patlamayla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında 2 savcı görevlendirildi. Başsavcılıktan yapılan açıklamada soruşturmaya titizlikle devam edildiği bildirildi. 

MSB: YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Ankara'nın Kayaş ilçesinde bulunan MKE Kapsül Fabrikası'ndaki yangın söndürülmüştür" denildi. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER