Dünyanın önde gelen liderleri, Birleşmiş Milletler’in 77’nci Genel Kurul Haftası kapsamında düzenlenen “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı Kurtarmak İçin İş Liderliği” konulu özel yuvarlak masa toplantısında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları odağında New York’ta yapılan ve özel sektörün 2030 hedeflerine yönelik çalışmalarını hızlandırmasını amaçlayan etkinlikte, dünya çapında telekomünikasyon sektörünü Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan temsil etti. Erkan, “Ürün ve servislerimizde dünyaya bıraktığımız izi düşünerek hareket ediyoruz. Bu kapsamda sürdürülebilirlik vizyonumuzu da çevreye, topluma ve işimize ‘pozitif iz bırakma’ olarak belirledik” dedi.

Toplantıda Turkcell’in sürdürülebilirlik faaliyetlerine ve dijitalleşmenin önemine değinen Erkan, liderlerle Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın yakalanabilmesi için yapılması gerekenlere yönelik fikirlerini paylaştı.

19 Eylül’de, New York’taki BM Genel Merkezi’nde toplanan liderler, BM’nin 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı doğrultusunda yapılması gerekenlere ilişkin görüşlerini ve kurum faaliyetlerini paylaştı. Özel sektörün, 2030 hedeflerine katkısını ve yatırımını hızlandırmak amacıyla durum değerlendirmesi yapılan toplantıda, hedeflerin geç kalınmadan yakalanması yolunda karşılaşılan zorluklar ve fırsatlar değerlendirildi. Toplantıda kuruluşların 2030’a kadar hedeflere ulaşabilmeye yönelik dönüşümü ve olağan işlerin ötesine geçen çalışmaları ele alındı.

CEO’lar, sürdürülebilirlik liderleri, hükümet liderleri, BM ve kalkınma ajanslarının bir araya geldiği etkinlikte iklim krizi, Ukrayna’daki savaş, Covid-19’un etkileri gibi global sorunlar da konuşuldu.

TURKCELL’İN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ ÇALIŞMALARI ANLATTI

Kapalı gerçekleşen oturumda enerjiden çimentoya, biyoteknolojiden madenciliğe kadar farklı sektörlerin BM tarafından özel davet edilen üst düzey temsilcileri Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmak için fırsatlar ve zorlukları tartıştı. Oturumda Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmak için dijitalleşmenin önemine vurgu yapan Murat Erkan, Antonio Guterres ve dünya liderleriyle Turkcell’in bu alanlarda hayata geçirdiği çalışmalara değinerek hedeflerin yakalanabilmesi için yapılması gerekenlere dair fikirlerini paylaştı.

“DÜNYAYA BIRAKTIĞIMIZ İZİ DÜŞÜNEREK HAREKET EDİYORUZ”

Oturumda farklı ülke ve sektörlerin önde gelen CEO’larıyla görüşlerini paylaşan Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, “Türkiye’nin lider teknoloji şirketi olarak tüm iş süreçlerimizde insan odaklı ve çevreye duyarlı bir kurumsal yaklaşıma sahibiz. Ürün ve servislerimizde dünyaya bıraktığımız izi düşünerek hareket ediyoruz. Bu kapsamda sürdürülebilirlik vizyonumuzu da çevreye, topluma ve işimize ‘pozitif iz bırakma’ olarak belirledik. Bir yandan yenilenebilir enerji yatırımları ve Eğitime Dönüştür gibi geri dönüşüm projelerimizi gerçekleştirirken diğer yandan da dijital ürün ve hizmetlerimizle müşterilerimizin karbon ayak izini azaltmalarına yardımcı oluyoruz. Ayrıca topluma yönelik gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla da dijital kapsayıcılığı ve fırsat eşitliğini destekliyoruz” dedi.

“POZİTİF İZ BIRAKMA YAKLAŞIMIMIZLA BM SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AMAÇLARI’NA KATKI SAĞLIYORUZ”

Erkan yaptığı değerlendirmede, “Sürdürülebilirlik faaliyetlerimizi; toplumsal hayata katkılarımızı artırma, çevreye olan negatif etkileri minimize etme ve aynı zamanda pozitif etki için inovatif çözümler sunma yaklaşımıyla yürütüyoruz. Bu amaç doğrultusunda Borsa İstanbul (BIST) Sürdürülebilirlik Endeksi, MSCI ÇSY Endeksi ve CDP İklim Değişikliği Programı gibi çeşitli platformlarda çevresel, sosyal ve yönetişimsel sürdürülebilirlik performansımızı takip ediyoruz. 2007 yılından beri de BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC), BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri (UN WEPs) ve GSMA’nın İklim Değişikliği Dijital Beyanı gibi birçok uluslararası ilke ve programın imzacısı olarak uluslararası gelişmeleri yakından takip ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Editör: MURAT ÖZER