AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum İstanbul'a dair projelerinin tanıtımını gerçekleştirdiği 'Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu' programında konuştu. Ulaşım, sosyal hizmetler, afet yönetimi, kentsel dönüşüm, yaşlı, genç ve kadınlara yönelik destek projelerini çeşitli başlıklar altında tanıtan Kurum, "31 Mart akşamı İstanbul'da ilgisizlik bitecek, bu şehrin her sokağına sevdalı olanların tarihi başlayacak. 31 Mart akşamı, sosyal medya belediyeciliği bitecek; gerçek belediyecilik başlayacak" ifadelerini kullandı.

AK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum İstanbul'a dair plan ve projelerinin tanıtımının gerçekleştirildiği 'Türkiye Yüzyılı: İstanbul Vizyonu' programında konuşma gerçekleştirdi. Programa; AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, çok sayıda partili, STK temsilcileri, kültür sanat ve bilim dünyasından birçok kişi katıldı. Kurum projelerini; ulaşım, sosyal hizmetler, afet risk yönetimi ve kentsel dönüşüm, istihdam, genç ve kadınlara yönelik destekler, yeşil alanlar, iklim değişikliği ile mücadele ve enerji, İstanbul'un kırsal alanlarında tarım, spor ve teknolojik yatırım ve hizmetler çerçevelerinde detaylarıyla tanıttı, İBB yönetimine yönelik eleştirilerini ifade etti. Kurum'un konuşması sonrasında sahnede toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.

"METRO PROJELERİNİ İPTAL ETTİLER, KAZISI YAPILAN ALANLARA HAFRİYAT DÖKTÜLER"

Kurum, “İstanbul'da; 2019'da Yüzde 47 olan trafik yoğunluğu; bugün Yüzde 64'e yükselmiş durumda. Zirve saatlerde bu yoğunluk %90'ları bile aşıyor. 2019'daki ortalama trafik hızımız saat başına 60 kilometreyken; bugün saat başına sadece 42 kilometre ilerleyebiliyoruz. Bütün İstanbulluların sorduğu ortak soru şudur! Bu kötü gidişin sebebi nedir? Evet, sebep, mevcut yönetimin ihmalkârlığıdır, iş bilmezliğidir, duyarsızlığıdır. Hadi gelin beraber hatırlayalım, “5 yılda 230 kilometre metro yapma" sözü verdiler. Bırakın bu sözü yerine getirmeyi; 2019 öncesinde başlanan 10 metro hattının 3'ünün yapımını durdurdular. 'Biz açtık.' dediler. Boy boy reklamlarını yaptılar. Ama, açtık dedikleri 47,3 km'lik metro hattının gerçekte sadece 8 km'sini bile zor yapabildiler. Durmadılar, devam eden metro projelerini iptal ettiler. Daha da vahimi; iptal ettikleri yetmezmiş gibi, kazısı yapılan, temelleri atılan alanlara kamyon kamyon hafriyat döktüler" ifadelerini kullandı.

"2029'A KADAR METRO HATTINI 650 KİLOMETREYE ÇIKARACAĞIZ"

Kurum, “Raylı sistemler İstanbul'un hayat damarı desem yeridir. İşte raylı sistemlerde hedefimiz; Mevcut 328 kilometre metro hattını 2029'a kadar 650 kilometreye çıkaracağız. 10 yıl sonra, yani 2034'te de bu uzunluğu 1004 km'ye ulaştıracağız" dedi.

"İSTANBUL'UN MERKEZİ BÖLGELERİNDEKİ TRAFİK SIKIŞIKLIĞINI GİDERECEĞİZ"

İstanbul'da 2 Yakaya 2 Büyük Tünel yapıyoruz. Bu tünellerin uzunluğu; Avrupa yakasında 88,2 km, Anadolu yakasında 34 kilometre olmak üzere; toplamda 122,2 kilometre olacak. İstanbul'un merkezi bölgelerindeki trafik sıkışıklığını gidereceğiz. İlk olarak; Çayırbaşı, Ayazağa, Levazım ve Dolmabahçe etabında 25,7 kilometrelik tünel projesini yapacağız.  Dolmabahçe'den başlayıp Kilyos'a uzanan tünel zincirini halkımıza armağan etmiş olacağız. Mevcut Sarıyer- Çayırbaşı Tüneli'nin devamı niteliğindeki Sarıyer- Kilyos tünelinin de tamamlanmasıyla; Kilyos-Dolmabahçe arasında kesintisiz bir ulaşımı insanımıza sunmuş olacağız. Kuzey Marmara otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne de kolaylıkla erişimi sağlayacağız. Bunun yanı sıra, İstanbul'un doğu-batı istikametinde Kağıthane - Büyükçekmece arasındaki tüneller zinciri ile yeni bir koridor daha oluşturacağız. Bu projenin ilk etabı olarak 11,6 km'lik Kâğıthane ve Bayrampaşa etabını tamamlayacağız. Ardından, Yenisahra-Bostancı etabında da 10,2 kilometrelik tüneller süratle bitecek ama biz onların yaptığı gibi açtığımız tünellere hafriyat dökmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

"100 BİN LİRA TAŞINMA YARDIMI VERECEĞİZ"

Kurum, Ülkemizin kaderini değiştirecek kentsel dönüşüm hamlemizi süratle başlatacağız. 5 yılda 39 ilçemizde; yatay mimari eksenli, komşuluk ilişkilerini odağına alan, nüfusu tek bir kişi bile artırmayacak olan tam 650 bin konut inşa edeceğiz. Yeni güvenli, huzurlu yuvalarımızın 300 binini, ' şimdi biz maalesef öldürülen, adeta bilinçli bir şekilde yavaşlatılan durdurulan KİPTAŞ eliyle yapacağız. 15 Nisan'da hemen başvuruları alacağız. Yarısı bizden diyerek; 700 bin lira hibe destek vereceğiz. İlave olarak; 700 bin lira kredi desteği, 100 bin lira ise  taşınma yardımı vereceğiz. Bu projeleri İstanbul'da şu anda olduğu gibi eziyet olmaktan kurtaracağız" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı.... Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı....

"İLK DEFA EVLENEN KARDEŞLERİMİZE 50 BİN TL BEYAZ EŞYA YARDIMI YAPACAĞIZ"

Kurum, “Bu şehirde yaşamak, aile kurmak zor olmayacak. Bu şehir endişe değil, mutluluk verecek. Bu hedefle; yeni evlenecek genç kardeşlerimizi de unutmayacağız. İlk defa evlenen kardeşlerimize 50 bin TL beyaz eşya yardımı yaparak; yanlarında olacağız" dedi.

"MEVCUT YÖNETİM 1 METREKÜP YENİ SU KAYNAĞI KAZANDIRMADI"

Kurum, “Maalesef şu andaki mevcut İBB yönetimi İstanbul'umuza tek 1 metreküp yeni su kaynağı kazandırmamıştır. İstanbul'un su kaynakları geliştirilmediği gibi, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakılmıştır.Bunun yanında “20 milyon metrekarelik yeşil alanla, 15 yaşam vadisi açma sözleri de, kişi başına yeşil alanı 3 kat artırma sözü gibi tamamen havada kalmıştır, her sözün kaldığı gibi" diye konuştu.

31 MART AKŞAMI SOSYAL MEDYA BELEDİYECİLİĞİ BİTECEK

Kurum konuşmasını, “31 Mart akşamı İstanbul'da ilgisizlik bitecek, bu şehrin her sokağına sevdalı olanların tarihi başlayacak. 31 Mart akşamı, sosyal medya belediyeciliği bitecek; gerçek belediyecilik başlayacak" ifadeleriyle noktaladı.

MURAT KURUM'UN AÇIKLADIĞI PROJELER

Murat Kurum'un İstanbul'da trafik, toplu ulaşım, park ve yol altyapılarıyla ilgili bazı projeleri; Avrupa ve Asya yakalarında iki büyük tünel açılışı, metrobüs hattının Silivri-Tüyap hattında uzatılması, çeşitli noktalarda yeni metro hattı projeleri, trafik sıkışıklığı yaşanan yollarda 20 katlı kavşak ve 151 kavşak düzenlemesi, İSPARK'ta yüzde 25 indirim ve 0-30 dakika tüm noktalarda ücretsiz hizmet, taksilere yönelik düzenlemeler, deniz ulaşımına 3 yeni hat eklenmesi, 0-6 yaş arası çocuklu ailelere ücretsiz ulaşım hakkı, ilkokul öğrencilerine ücretsiz ulaşım hakkı, yeni elektrikli araç şarj istasyonları ve bisiklet yatırımlarının ve yollarının geliştirilmesi çerçevelerinde açıklandı. Kurum'un aile, genç ve yaşlılara yönelik sosyal hizmet, gençlerin ve kadınların istihdamı ile ilgili başlıca projeleri ise, girişimci kadın ve gençlere 100 bin TL hibe desteği, ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerine 10 bin TL'den başlayan yıllık eğitim desteği, gençlere ulaşımda yüzde 40 indirim şeklinde aktarıldı. Kurum, şehrin su kapasitesinin yüzde 21 artırılacağını belirterek, 6 yeni içme suyu barajı ve 700 kilometre isale hattının açılacağını projeleri arasında duyurdu. Murat Kurum; yeşil alan kapasitesinin artırılarak İstanbul'da kişi başına düşen aktif yeşil alanın 7.80 metrekareden, 11.80 metrekarede çıkarılacağını belirtti. Bu kapsamda Esenler Otogarı'nın millet bahçesine dönüştürüleceğini belirten Kurum, gerçekleştirilecek projelerden birinin ise İstanbul'un en büyük park ve bahçe alanlarından olmasını projelendirdikleri İstanbul Botanik Parkı olacağını ifade etti. Kurum, İstanbul'un 1. ve 3. bölgelerine Harbiye Cemil Topuzlu Sahnesi benzeri iki büyük konser alanı kazandıracaklarını da aktardı.

Editör: MURAT ÖZER