NATO, Rus muhalif lider Alexei Navalny'e yapılan suikast girişimini ele almak için yeni toplandı. Almanya, toplantıda kendi laboratuvarlarının suikast bulguları hakkında bilgi verdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, askeri sınıf sinir gazı Novichok tarafından zehirlendiğini açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Kuzey Atlantik Konseyinin daimi temsilciler seviyesindeki toplantısından sonra basına açıklamalarda bulundu. Gündeminde Rus muhalif lider Alexei Navalny zehirlenme olayı da yer aldı. Almanya'nın NATO müttefikleriyle Rus muhalif Aleksey Navalnıy'a ilişkin laboratuvar bulgularını paylaştığını aktaran Stoltenberg, "Aleksey Navalnıy'ın askeri amaçla kullanılan ve sinir sistemini etkileyen madde Noviçok ile zehirlenmesine ilişkin şüphe götürmeyen kanıt mevcut." şeklinde  konuştu.

Stoltenberg, sinir sistemini etkileyen madde kullanımının "korkunç" olduğunu, bütün müttefiklerin bu saldırıyı kınadığını belirtti. Herhangi bir kimyasal silah kullanımının, uluslararası norm ve kuralların kabul edilemez bir ihlali olmakla birlikte insan hayatına da saygısızlık olduğunu kaydeden Stoltenberg, "NATO müttefikleri, Rusya'nın artık yanıtlaması gereken ciddi soruları olduğu konusunda hemfikir." dedi.

"RUSYA'YI BİLGİ VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ"

Stoltenberg, “NATO Müttefikleri, Rusya'nın artık yanıtlaması gereken ciddi soruları olduğu konusunda hemfikir. Rusya hükümeti, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ile tam olarak işbirliği yapmalıdır. Bu saldırının sorumluları sorumlu tutulmalı ve adalet önüne çıkarılmalıdır. Ayrıca Rusya'yı Novichok programı hakkında OPCW'ye tam olarak bilgi vermeye çağırıyoruz” dedi.

Editör: MURAT ÖZER