NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde NATO Karargahı önünde basın mensuplarına açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması için TBMM'deki sürecin tamamlanmasını umduklarını ifade etti. Üçlü mekanizma kapsamında İsveç’in talepleri yerine getirmesi konusunda açıklama yapan Stoltenberg, “İsveç'in yaptığı şey önemli çünkü konu terörle mücadele olduğunda Türkiye'nin gerçek kaygıları var ve meşru kaygıları da var” dedi.

STOLTENBERG: "TÜRKİYE'NİN TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDA MEŞRU GÜVENLİK KAYGILARI VAR"

Stoltenberg, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

“İsveç'in yaptığı şey önemli çünkü konu terörle mücadele olduğunda Türkiye'nin gerçek kaygıları var ve meşru kaygıları da var. PKK sadece Türkiye'de değil, İsveç ve NATO müttefikleri tarafından da bir terör örgütü olarak görülmektedir. Dolayısıyla İsveç istihbarat servisleri ile Türk istihbarat servislerinin artık daha yakın bir şekilde birlikte çalışıyor ve daha fazla bilgi paylaşıyor olmalarını ve ayrıca Türkiye'nin meşru kaygılarını ele almak üzere daha yakın bir şekilde birlikte çalışmak üzere daimi bir mekanizma kurmuş olmalarını memnuniyetle karşılıyorum.

İSVEÇ'İN SİLAH İHRACATI KISITLAMASINI KALDIRMASI

Kamu görevlerini askıya alan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'e destek Kamu görevlerini askıya alan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'e destek

İsveç'in Türkiye'ye silah ihracatı üzerindeki kısıtlamaları kaldırmış olmasını da memnuniyetle karşılıyorum çünkü Müttefiklerin birbirlerinden askeri teçhizat satın alabilmeleri ve edinebilmeleri gerektiğine güçlü bir şekilde inanıyorum. Dolayısıyla artık Türkiye'nin de bu anlaşmanın onaylanması yönünde üzerine düşen kısmını sonuçlandırmasının zamanının geldiğini ifade ettim. Bu nedenle Cumhurbaşkanı'nın onay belgelerini Meclis'e sunmasını memnuniyetle karşılıyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi işlemlere ve görüşmelere başladı ve umarım bunu mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırabilirler.”

Stoltenberg yine İsveç’in NATO üyeliği konusunda gelen bir başka soruya ise şu yanıtı verdi;

“Bu toplantıyla İsveç'in NATO'ya tam katılımını umuyordum. Bu olmadı. İyi haber şu ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan belgeleri onaylanmak üzere TBMM'ye sundu ve ben parlamentonun bir an önce görüşmeleri tamamlayıp sonuçlandırmasını bekliyorum. Çünkü İsveç, NATO, Türkiye dahil İsveç'in tam üye olması hepimiz için iyi olacaktır.

“BAŞKA HİÇBİR MÜTTEFİK, TÜRKİYE KADAR TERÖR SALDIRISINA MARUZ KALMADI”

Türkiye'nin terörizm konusunda, gerçek bir terör tehdidiyle mücadelede NATO müttefikleriyle daha yakın iş birliği içinde çalışma konusunda meşru güvenlik endişeleri olduğunu da unutmamamız gerekiyor. Başka hiçbir müttefik, Türkiye kadar terör saldırısına maruz kalmadı.

Dolayısıyla bu sürecin bir parçası olarak terörle mücadelede yapılması gerekenleri hızlandırma konusunda mutabakata varmamızı memnuniyetle karşılıyorum. İsveç bunu yerine getirdi. PKK'yla, terör örgütleriyle mücadelede Türkiye'yle daha yakın çalışıyor. NATO çabalarını hızlandırdı ve bu nedenle Türkiye'nin de Vilnius'ta onayın tamamlanması ve terörle mücadelede birlikte daha yakın çalışılması konusunda mutabakata vardığımız hususları yerine getirmesini bekliyorum.”

Editör: MURAT ÖZER