Avrupa Baş ve Boyun Derneği (EHNS)’nin Türkiye temsilcisi “Baş Boyun Kanserleri Derneği”nin katkılarıyla bu yıl 7’incisi düzenlenen, Baş ve Boyun Kanserleri Bilinçlendirme Haftası kapsamında gerçekleşen toplantıda “Baş ve Boyun Kanseri Tedavisi Gören Hastalar İçin Beslenme Rehberi” tanıtıldı.

Baş ve Boyun Kanserleri hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için, 17 Eylül Salı günü baş ve boyun kanseri hastaları, hekimler, beslenme uzmanları ve konuşma terapistlerinin iş birliği ile geliştirilen “Baş ve Boyun Kanseri Tedavisi Gören Hastalar İçin Beslenme Rehberi” isimli kitabın tanıtıldığı basın toplantısı Baş Boyun Kanserleri Derneği öncülüğünde ve Merck firmasının destekleriyle gerçekleşti.

Toplantıda Türkiye Baş Boyun Kanserleri Derneği ve Avrupa Baş ve Boyun Derneği (EHNS) Genel Sekreteri Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şefik Hoşal hastalığın tanı ve tedavisi ile ilgili bilgiler paylaştı. Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli ise hastalıkta doğru beslenme yöntemlerine ilişkin tavsiyelerde bulundu.

AĞIZ İÇİ YARALAR, SES KISIKLIĞI VE BOYUNDA ŞİŞLİK DİKKAETE ALINMALI

Prof. Dr. Şefik Hoşal sözlerine, Avrupa Baş Boyun Derneği (EHNS) ve Türkiye’deki Baş Boyun Kanserleri Derneği hakkında bilgi vererek başladı. Sigara, alkol ve HPV virüsünün baş ve boyun kanserlerinde önde gelen risk faktörleri arasında olduğunu belirten KBB Uzmanı Prof. Dr. Şefik Hoşal, 3 haftadan uzun süren ses kısıklığı, ağız içi yaralar ve boyunda şişliğin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

İYİ BESLENME VE DİYET TEDAVİDE HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR 

Baş Boyun Kanserleri Bilinçlendirme Haftası’nın bu yılki teması Avrupa Baş ve Boyun Derneği (EHNS) tarafından “Sağkalım” (Survivorship) olarak belirlendi. Sağkalım sonrasında hastaların hayat kalitelerini ve sağlıklı yaşamalarını etkileyecek, önemli unsurlar gündeme taşındı.

Bu çerçevede, Baş Boyun Kanserlerini atlatmış kişilerin yaşayabileceği beslenme zorluklarına dikkat çeken Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, baş ve boyun kanserli hastalar için tedaviden sonra normal beslenmeye geri dönmenin çiğneme ve yutma güçlüğü, ağız kuruluğu, tat kaybı ve psikolojik etkenler nedeniyle kolayca gerçekleştirilemeyeceğini belirtti.

Taylan Kümeli, hastaların diyetlerini geliştirmek için önemli ipuçları ve tavsiyelerini şöyle sıraladı:

  • Yumuşak, pürüzsüz yapıda olan yoğurt gibi yiyeceklerin püre haline getirilmesi ya da birleştirilmesi bu gıdaların yutulmasını kolaylaştırabilir.
  • Çorbalar ve smothie’ler (yoğun kıvamlı meyveli içecekler) kalori alımını sağlamak ve bol miktarda taze meyve ve sebze tüketmek için mükemmel bir yoldur.
  • Tam yağlı süt, rendelenmiş peynir, yağlı yoğurt, sızma zeytinyağı gibi yüksek yağlı seçenekler ve meyve suları ek kalori ve besin maddeleri sağlayacaktır.
  • Yeterli beslenmeyi sağlamak amacıyla gerekli gıda takviyelerini düzenli bir diyete eklemek için bir uzmanla çalışınız.
  • Lapa haline getirilmiş balık eti, güveç etleri, yumuşak pişmiş sebzeler ve muz gibi yumuşak yiyecekler kolaylıkla püre haline getirilebilir.

YOL GÖSTERİCİ BİR REHBER

Baş ve Boyun Kanserleri Bilinçlendirme Haftası kampanyaları çerçevesinde tanıtılan “Baş ve Boyun Kanseri Tedavisi Gören Hastalar İçin Beslenme Rehberi”, hastalara, hastalığı atlatanlara, hasta yakınlarına beslenme konusunda bilgi vermek ve lezzetli, besleyici öğünlerin hazırlanmasına rehberlik etmek amacıyla hazırlandı. Türkiye Baş Boyun Kanserleri Derneği tarafından Türkçeleştirilen kitap, diyetisyen Taylan Kümeli’nin Türk damak tadına uygun tarifleriyle zenginleştirilerek basıldı. Yemek kitabında besleyici tariflerin yanı sıra hastaların deneyimleri ve tedavi sonrasında oluşan fiziksel ve zihinsel güçlüklerin nasıl aşılabileceğine dair öneriler de yer alıyor. Hastalara tedavi sürecinde destek olma hedefiyle oluşturulan kitapçık, Türkiye Baş Boyun Kanserleri Derneği ‘ne başvurularak temin edilebilir.

Editör: MURAT ÖZER