Amerika’da yaşayan ünlu Türk Dr. Öz Fox Business kanalında dün akşam Lou Dobbs’un Covid-19 tedavisi ve Trump’ın ABD'yi 3 faz olarak açması ile ilgili sorularını yanıtladı.

Dobbs’un kendisine Covid19 salgını ile ilgili olarak son geliştirilen tedaviler hakkındakı görüşlerinı sorması üzerine Dr. Öz “ Tüm dünyada devam eden aşı çalışmalarının olumlu ve cok hızlı gelistiğini söylerken, mevcut kullanılan tedavi ilaçları üzerinden yapılan çok akıllıca çalısmalar olduğunu ve vakit kazanıldığını da söyledi. Bir yıl içinde aşının üretileceğine inandığını ancak bu sürenin bir yılı bulacağını düşündüğünü belirtti. Hastalığa karşı kullanılan mevcut antiviral ilaçlarla beraber yüksek inflamatuar tepkileri baskılayan ilaçların da kullanılması tıp biliminin hastalığın iyileşme sürecinde ikna edici rol oynamasıdır diyen Dr Öz, hastaneye kaldırılan ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin yüzde doksanının hastanelerde hayatını kaybettiğini söyledi. Yapılan tüm araştırmaların son teknolojilerle yapıldığını çünkü virüsün de yeni olduğunu belirten Dr Öz, nihayetinde güvenilir olabilecek birkaç araştırmanın mutlaka çıkacağını söyledi."

Lou Dobbs’un “Beyaz Saray'ın üç fazda ülkeyi tekrar açması hakkında ne düsünüyorsunuz, böyle bir öneriyi güveli buluyor musunuz” sorusuna ise yanıtı, “ Bunlar halk sağlığı okumuş kimseler tarafından farklı geografik bölgelere esneklik uygulanılması düşünülen akıllıca alınmış kararlar" dedi.

Bunun üç noktada efektif olacağını yani birincisi akıllı teknolojiler ile izlenme ve takip politikası uygulanacağını, ikincisi hastanelerde bakım malzemelerinin adaletli bir şekilde dağıtılacağını ve kullanılacağını ve son olarak da bireysel sorumluluk olarak sosyal mesafenin ne kadar korunucağına karar verilmesini sağlayacağını belirtti. Bunun yanında eğer on dakika süreyle iki metreden az mesafede duruyorsanız bunun sosyal mesafe olamayacağını ve en önemlisi fazlar arasındaki geçit kriterlerinin belirlenmesinde on dört günlük karantina süresinin olacağından dolayı bir fazdan diğerine geçiste ancak sayıların azaldığı görülürse faydalı olacağını da sözlerine ekledi.

Editör: MURAT ÖZER