Yves Rocher Vakfı, “Yaşam İçin Ağaç Dikin” projesi kapsamında, fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut ile Anadolu topraklarına kökleriyle tutunan ve farklı hikayeleri olan ağaçları Sessiz Gözcüler sergisinde bir araya getirdi.

BESTE YURTTAŞ 20

Sessiz Gözcülerfotoğraf sergisi, doğadan aldığını doğaya geri vermek mottosuyla hareket eden Yves Rocher Vakfı’nın ‘Ağaç Dikmek İçin 100 Neden’inden biri olan ‘Hikayeler İçin Ağaç Dikin’ misyonundan yola çıkarak Mehmet Turgut’un ülkemizde farklı hikayelere sahip 12 farklı ağacı fotoğraflaması ile hayata geçirildi.

EBRU KOHEN - ZEYNEP ÜSTÜNEL 

Sessiz Gözcüler sergisinin açılışı 7 Kasım Salı akşamı, Fransız Sarayı’nda keyifli bir davet ile gerçekleşti.

ELİF BERBER - MEHMET TURGUT 

YVES ROCHER VAKFI VE MEHMET TURGUT’UN HAYATA GEÇİRDİĞİ ‘SESSİZ GÖZCÜLER’ SERGİSİ AÇILIŞINI KEYİFLİ BİR DAVET İLE TANITTI

Sabancı Üniversitesi'nde 'Sakura Festivali' ile Japonya rüzgarı esti Sabancı Üniversitesi'nde 'Sakura Festivali' ile Japonya rüzgarı esti

SİREN  ERTAN 

Yves Rocher Türkiye Genel Müdürü Elif Berker ve fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut ev sahipliğindeki davete iş, sanat, moda ve cemiyet dünyasından Yetkin Dikinciler, Alp Navruz, Beste Yurttaş, Gülin-Akın Öngör, Zafer Kozanoğlu, Elif Tapan, İdil Yazar, Mirgün Cabas, Nazlı Keçili, Müge Tezman Sırmabıyık, Ebru Kohen, Zeynep Üstünel, Siren Ertan, Begüm Gazioğlu Ballı, Begüm Özer gibi isimler katıldı.

Sessiz Gözcüler fotoğraf sergisi kadim Anadolu topraklarının eski tanıklarından olan, her biri farklı coğrafyalarda kök salmış 12 farklı ağacın tarihi ve güçlü dünyalarına tüm doğa severleri ortak ediyor.

GÜLİN - AKIN ÖNGÖR 

BUKET TAŞDELEN - ZAFER KOZANOĞLU 

Kimi aşk, kimi hayatta kalma, kimi umut hikayesi olarak karşımıza çıkan bu hikayeler, bizi geçmişin sosyal ve kültürel yapısını tanımamız üzere bir yolculuğa çıkarırken aynı zamanda ağaçların sadece gezegenimizin geleceği değil toplumların kültürel bellekleri için de mükemmel yapı taşları olduğunu hatırlatıyor.

YETKİN DİKİNÇİLER 

Başarılı fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut’un fotoğrafladığı, her bir ağacın hikayesini ise oyuncu Yetkin Dikinciler’in seslendirdiği sergi tarihsel ve duygusal bir yolculuk sunuyor.

BEGÜM GAZİOĞLU BALLI

Fotoğraflanan ağaçlar arasında, Zonguldak’taki 4118 yaşındaki Gümeli Porsuğu ve 1100 yaşındaki Porsuk Ağacı, Antalya bulunan 1100 yaşındaki Arapastı Ağacı, İstanbul’da yer alan 1212 yaşındaki Ağıl Çınar’ı gibi bin yaşını aşkın ağaçlar bulunuyor. Varoluşunu insanlığın özgürce yaşamasına adayan Mustafa Kemal Atatürk’ün özgürce büyüyebilmesi uğruna köşkünün yerini değiştirdiği 400 yaşındaki Ulu Çınar da sergide herkesin aşina olduğu bir ağaç olarak karşımıza çıkıyor.

BEGÜM ÖZER

Dünyanın en eski, en büyük ibadet merkezi olan Göbekli Tepe’nin eşsiz doğasının tam ortasında, bir başına bulunan ve gövdesi büyük bir yıldırımla ikiye bölünmüş 96 yaşında yaşlı bir dut ağacı olan Dilek Ağacı da sergi için fotoğraflanan ağaçlar arasında.

MÜGE TEZMAN SIRMABIYIK 

Bursa’daki İnkaya ve Ağlayan Çınar, Kastamonu’daki Ahlat Ağacı, Kaz Dağları’ndaki Emine Çınarı, Mersin’deki Zeytin Ağacı ve İstanbul’daki Ahtapot Çınarı da bu sergide yerini alan asırlık ağaçlar arasında.

AYŞEGÜL HOTİÇ 

Sessiz Gözcüler fotoğraf sergisi için 8 ayda, 020 saatten fazla mesai harcanırken, 30’u aşkın kaynak taraması yapılarak ve 100’e yakın konu hakkında bilgili kişi ile iletişime geçilerek fotoğraflanacak 12 ağaç belirlendi. Türkiye’nin farklı şehirlerinde yer alan bu ağaçların çekimler için 9.122 km yol gidildi, tamamlanması tam 35 gün sürdü. Bu proje vesilesiyle aynı zamanda Ahtapot Çınarı ve Ağıl Çınar’ın Anıt Ağaç olarak kayıt altına alınma işlemleri başlatılmış oldu.

ZEYNEP YÜKSEKTEPE - MİRGÜN CABAS 

Yves Rocher Vakfı önderliğinde fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut’un ölümsüzleştirdiği ve hikayelerini Yetkin Dikinciler’in seslendirdiği 12 özel ağacın hikayesi Yves Rocher sosyal medya kanallarında tüm merak edenlerin dinletisine sunuluyor.

NAZLI KEÇİLİ 

Açılışını 7 Kasım 2023 günü Fransız Sarayı’nda yapan sergi, açılışın ardından 8-16 Kasım tarihlerinde Akasya’da, 17-30 Kasım tarihleri arasında da Akmerkez’de ziyaretçilere açık olacak.

ELİF TAPAN 

ALP NAVRUZ 

İDİL YAZAR

ECE NAYMAN - NOYAN BERKMAN 

ARZU KUNT

CAN HELVACIOĞLU - BURCU ŞENDİR 

Editör: MURAT ÖZER