Fenerbahçe'nin tarihindeki 6'ncı Danimarkalı futbolcusu Mathias 'Zanka' Jorgensen, kulüp dergisine konuştu.

Zanka, Fenerbahçe'de şampiyonluk hedeflediğini belirterek, "Ben de takıma katkı sağlamak ve Danimarkalı oyuncuların buradaki mirasını sürdürmek, burada şampiyonluk yaşamak istiyorum. Fenerbahçe’ye şampiyonluk hedefleyen büyük bir takımda oynamak için geldim" dedi.

Sarı-lacivertli taraftarlarla ilgili olarak da, "Taraftarımız maçlarda ekstra performans göstermemizi sağlıyor ve motivasyonumuzu artırıyor" şeklinde konuştu.

Soru-cevap şeklideki röportaj şu şekilde;

PROFESYONEL FUTBOLA NASIL BAŞLADIN?

"Danimarka'daki B93 takımının altyapsındaydım. Benim önemli bir yetenek olarak gördüler. Böylece sözleşme imzaladım. Arsenal'den teklif almıştım ama o dönem Danimarka'da kalmayı tercih ettim."

 FUTBOLCU OLMASAYDIN  NE OLURDUN?

"Birçok şey yapabilirdim. Özellikle siyasetle ilgileniyorum. Eğer zamanım olsaydı belki üniversitede siyaset üzerine çalışmak isteyebilirdim. Amerikan politikası bana eğlenceli geliyor. Amerikan siyaseti şov gibi. Siyasetten çok spora benziyor. Danimarka ve Avrupa politikası da benim için ilgi çekici. Mesela Brexit gibi."

DANİMARKA, HOLLANDA VE İNGİLTERE'DE OYNADIN. TÜRK FUTBOLUNU BU LİGLERLE KARŞILAŞTIRIRSAN NE SÖYLERSİN?

"Kıyaslamak çok zor. Özellikle Premier League başka bir boyutta. Bu açıdan diğer liglerden ayrı bir yerde duruyor. Premier Leauge'de oyun sürekli ileri geri giderek oynanıyor. Burada ise oyun genelde daha iyi olan takımın kontrolünde gidiyor. Karşı takım savunma yapıyor ve kontratak fırsatı arıyor."

DEFANS OYUNCUSU OLMAYI KENDİN Mİ SEÇTİN YOKSA HOCALARIN MI SENİ YÖNLENDİRDİ?

"Her zaman defans oyuncusu olmayı istemiştim. Forvet ve orta sahada oynadığım da oldu. Hocalarım ise beni orta sahada oynatmak istemişti."

 PREMIER LEAUGUE'DE KARŞISINDA EN ÇOK ZORLANDIĞIN İSİMLER KİMLERDİ?

"Crystal Palace'tan Wilfred Saha çok iyi bir oyuncu. Daha küçük bir takımda oynadığı için sahada daha fazla serbestliği var. İstediği şeyi yapmakta özgür. Chelsea'de oynadığı dönemde Eden Hazard. Bence ligdeki en iyi oyuncu Hazard'dı. Karşısında oynamanın en zor olduğu oyuncuydu. Neyse ki kanatta oynadığı için onunla doğrudan fazla karşı karşıya kalmadım (gülüyor)."

 HOMOFOBİYE KARŞI KAMPANYALARDA YER ALDIN. BUNUNLA İLGİLİ NE SÖYLEMEK İSTERSİN? 

"Bu futbolcu sendikasının başlattığı bir kampanyaydı. Danimarka Milli Takımı da buna destek verdi. Danimarka'da toplumda homofobi bir sorun olmaktan çıktı. Ama stadyumlarda hala homofobik bir retorik var. Futbolda da homofobi ve ırkçılık istemiyoruz."

 LAKABINI COOL RUNNING FİLMİNDEN ALMIŞSIN. BUNUN HİKAYESİNİ ANLATIR MISIN?

"10 yaşındayken izlediğimiz bir filmdi. Altyapı hocam bana bu lakabı verdi. Şu anda Kopenhag takımının teknik direktörü. Ardından da bana arkadaşlarım, okulda öğretmenlerim Zanka demeye başladı. Kopenhag'a imza attığımda formama Zanka yazdırıp isteyip istemediğimi sordular. Bunu yapabilir miyim diye şaşırmıştım. Lakabımı seviyorum."

 ESKİ FUTBOLCUMUZ KJAER İLE BİRLİKTE OYNADIN. BURAYA GELMEDEN ÖNCE KONUŞTUN MU? 

"Onunla milli takımdayken zaten Fenerbahçe ve İstanbul üzerine konuşmuştuk. Ayrıca, benim menajerlik şirketimde görev yapan Brian Nielsen de eski bir Fenerbahçe oyuncusu. Onunla konuşup kulüple, kulübün tarihiyle ve Türkiye ile ilgili bilgi aldım. Bu da benim karar vermemi kolaylaştırdı."

 SEN FENERBAHÇE'DEKİ 6'INCI DANİMARKALI FUTBOLCUSUN. SENDEN ÖNCEKİ 5 OYUNCUYU SAYABİLİR MİSİN? 

"Simon Kjaer, Brian Nielsen, Jes Hogh, Frank Pingel..."

HENRIK NIELSEN VARDI BİR DE. AMA O 80'LERİN SONUNDA OYNAMIŞTI.

"O zamanlar daha doğmamıştım (gülüyor)."

 DANİMARKALI OYUNCULAR FENERBAHÇE'YE KATKILARIYLA GENEL OLARAK İYİ HATIRLANIYOR. BUNUN SENİN İÇİN ANLAMI NE? 

"Ben de takıma katkı sağlamak ve Danimarkalı oyuncuların buradaki mirasını sürdürmek istiyorum. Burada şampiyonluk yaşamak istiyorum. Fenerbahçe'ye şampiyonluk hedefleyen büyük bir takımda oynamak için geldim."

 GAZİŞEHİR MAÇINDA TAKIMIMIZ PENALTI ATARKEN, PENALTIYA BAKMAYARAK SIRTINI DÖNDÜĞÜNÜ GÖRDÜM. BUNU NEDEN YAPTIN?

"Bu benim çoğu zaman yaptığım bir şey. Özellikle de kendi sahamızdaki maçlarda bunu yaparım. Futbol oynarken tribünlerle ilgilenemezsiniz. Penaltı atışı, taraftarın reaksiyonunu görüp bunu hissedebileceğiniz maçtaki çok az anlardan biri. Tabii atış yapıldıktan hemen sonra pozisyon almanız gerekir."

 
TARAFTARLARIMIZI NASIL BULDUN?

"Genel olarak Türk taraftarların ne kadar tutkulu olduğunu duymuştum. PSV'de oynarken Fenerbahçe ile Kadıköy'de hazırlık maçı yaptığımızda da stadyumda çok ses vardı. Gazişehir maçında kız arkadaşım da tribündeydi ve atmosferden çok etkilendi. Taraftarımız maçlarda ekstra performans göstermemizi sağlıyor ve motivasyonumuzu artırıyor."

Editör: MURAT ÖZER