“SEC’in Bitcoin ETF kararının ardından Bitcoin yeni güne 26.000$ seviyesinde başladı. Lider altcoin Ethereum ve altcoinler de %4-5 geri çekilme ile lider kripto para birimini takip etti. Kripto para piyasasının toplam değeri ise 1,02 trilyon dolar seviyelerinde.” Bitay Araştırma Departmanı Analisti Betül Yavuz, SEC’in Bitcoin ETF kararının ardından piyasayı değerlendirdi.

Geçtiğimiz gün Grayscale, SEC'e karşı açtığı spot Bitcoin ETF davasını kazanmış ve mahkeme, regülatörün kararını tekrar gözden geçirmesi gerektiğine hükmetmişti. Bu haberle dünyaca ünlü varlık yönetim şirketlerinin spot Bitcoin ETF başvurularının da onaylanma ihtimalleri artmıştı. İhtimallerle Bitcoin %6 yükselişle hareketlilik gösterirken dün SEC’in spot Bitcoin ETF kararı Bitcoin’de düşüş getirdi.

Bakan Mehmet Şimşek: "Ülkemize ve programımıza olan güven güçlü" Bakan Mehmet Şimşek: "Ülkemize ve programımıza olan güven güçlü"

Dün SEC, Wisdomtree, Invesco Galaxy, Valkyrie, Fidelty, VanEck, BlackRock ve Bitwise tarafından önerilen spot Bitcoin ETF’lerine ilişkin kararını ertelediğini açıkladı. Beklentiler kararın ertelenmesi yönündeydi, bir sonraki kararların ise 16-17-19-21 Ekim tarihlerinde verilmesi bekleniyor. Kararların bir kez daha ertelenmesi halinde bütün Spot Bitcoin ETF’ler için son tarih ise Mart 2024 olarak karşımıza çıkıyor.

SEC’in bu kararı almasıyla birlikte Bitcoin, Grayscale’ın SEC davasını kazanmasıyla yükseldiği 27.580$’dan tekrar 26.000$ seviyelerine geriledi. Yaklaşık %5 düşen Bitcoin’le beraber lider altcoin Ethereum’la birlikte diğer altcoinler de %4-5’leri düştü. Yeni günde karışık bir seyrin hakim olduğu kripto piyasasının toplam değeri ise tekrar 1.02 trilyon dolar seviyelerinde. Son 24 saatte altcoinler arasında ayrışan JOE %30’luk en çok kazandıran kripto varlık olarak yerini aldı.

Kripto piyasasındaki düşük hacim devam ederken global bir borsanın yaptığı araştırmada Türkiye’deki kripto yatırımcı sayısının ayı piyasasına rağmen yaklaşık bir buçuk yılda %12 artış gösterdiği görülüyor. Kripto piyasası yüksek enflasyondan korunmak için bir sığınak haline gelirken, yatırımcıların %58’nin  uzun vadeli yatırımcı olması ise dikkat çekti.

Makro gündemde dün ABD’den açıklanan kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi Temmuz’da aylık bazda %0,2 ile nispeten sınırlı bir oranda artış kaydetti. Kişisel gelirlerdeki artış beklentilerin altında kalırken, kişisel harcamaların aylık bazda %0,8 artış kaydetmesi ABD’de ekonomik aktivitenin üçüncü çeyrekte olumlu görünümünü koruyacağı yönündeki görüşleri arttırdı. Bugün ABD’den açıklanacak Tarım Dışı İstihdam verisi tüm piyasalarda merakla beklenirken verinin olumlu gelmesi kriptolarda volatiliteyi arttırabilir.

Bitcoin (BTC) Teknik Analiz  

Bitcoin’deki Grayscale-SEC davasının Grayscale lehine sonuçlanması ardından galibiyet yükselişi kısa sürdü. Geçtiğimiz gün gelen %6’lık yükselişin tamamını iki günde geri veren Bitcoin bu sabah saatlerinde 26.000$ seviyelerinden alıcı buluyor. 200 ve 50 günlük hareketli ortalama seviyesinden ret alan Bitcoin için yükselişinin kalıcı olması için güçlü haber akışlarının devam etmesi önemli olacaktır. Bugün ABD’den gelecek olan Tarım dışı istihdam verisi Bitcoin’de tekrar bir hareketliliğe neden olabilir.

Olası aşağı yönlü hareketliliğin devamında Bitcoin için 26.000$ psikolojik destek seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlaması önemli olacaktır. Bu seviyenin kırılması ve altında mum kapanışlarının görülmesi halinde 25.770$ ve 25.240$ seviyeleri diğer kritik destek seviyeleri olarak karşılanabilir.

Olası yukarı yönlü bir harekette ise 26.760$ ilk ve önemli direnç seviyesi olurken, bu seviyenin kırılması halinde 200 günlük hareketli ortalama olan 27.530$ seviyesini test edebilir.

JOE Teknik Analiz

Kripto piyasası haber akışlarıyla negatif hareketlilik gösterirken diğer coinlerden ayrışan Joe, ikinci gününde de yükselişine devam ediyor. Dünü %33 artışla kapatan ve yeni güne %3 civarında yükselişle başlayan Joe bu sabah saatlerinde 0.3326$ seviyelerinde hareketlilik gösteriyor.

Joe, teknik anlamda incelendiğinde bu yükselişlerle düşüş trendini test etmiş ve ret almış gözüküyor. Aynı zamanda 200 günlük hareketli ortalamayı da kıramayan Joe trend çizgisini kırması ve üzerinde kalıcılık sağlaması halinde yükseliş hareketine bir süre daha devam edebilir.

Olası yukarı yönlü harekette sırasıyla direnç olarak 0.3385$, 0.3712$ ve 0.4386$ seviyeleri çalışabilir. Trend seviyesini kıramaması ve aşağı yönlü hareketlilik göstermesi halinde ise 0.2964$ ve 02781$ seviyelerinin destek olarak çalışması beklenebilir.

  

Kaynak: Bitay Araştırma

Editör: MURAT ÖZER