NATO Vilnius Liderler Zirvesi’nin ikinci günü, Hint-Pasifik ortaklarının katıldığı toplantıyla başladı. Toplantıya Hint-Pasifik ülkeleri Avustralya, Yeni Zelenda, Japonya ve Güney Kore liderlerinin yanı sıra İsveç ve Avrupa Birliği liderleri de katıldı.

ALBANESE-KISHIDA-STOLTENBERG- HIPKINS-SUK YEOL 

"ASYA'DA OLANLARIN AVRUPA İÇİN, AVRUPA'DA OLANLARIN ASYA İÇİN ÖNEMLİ"

Teknoloji Bakanı Kacır ile AB Komsieri Ivanova'dan ortak basın toplantısı Teknoloji Bakanı Kacır ile AB Komsieri Ivanova'dan ortak basın toplantısı

NATO toplantısı öncesinde Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile basına açıklama yapan Genel Sekreter Jens Stoltenberg “Japonya ile ortaklığa çok değer veriyoruz. NATO'ya Japonya kadar yakın başka bir ortak yoktur. Asya'da olanların Avrupa için, Avrupa'da olanların Asya için önemli olduğunu defalarca ifade ettiniz. Bu, güvenliğin bölgesel olmadığını, küresel olduğunu gösteriyor” dedi.

KISHIDA - STOLTENBERG

“ÇİN’İN AĞIR ASKERİ YIĞINAĞI VAR”

Stoltenberg ayrıca Çin ve Kuzey Kore’ye değinerek “Tabii ki Çin'in ağır askeri yığınağı, nükleer kuvvetlerinin modernizasyonu ve genişletilmesi konusunda da endişeliyiz ve tabii ki, Kuzey Kore'nin uluslararası normları ve çok sayıdaki BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal eden nükleer ve füze programlarını çok yakından takip ediyor ve kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Editör: MURAT ÖZER