Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom, dünkü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) abluka altındaki Gazze’nin sağlık altyapısıyla ilgili bilgi vererek “Sahadaki durumu tarif etmek mümkün değil. Hastane koridorları yaralılar, hastalar ve ölmek üzere olanlarla tıka basa dolu, morglar dolup taşıyor, anestezisiz ameliyatlar, on binlerce yerinden edilmiş insan hastanelere sığınıyor” dedi.

Teknoloji Bakanı Kacır ile AB Komsieri Ivanova'dan ortak basın toplantısı Teknoloji Bakanı Kacır ile AB Komsieri Ivanova'dan ortak basın toplantısı

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros, BMGK’daki konuşmasına Gazze'deki çoğu yaşlı, çocuk ve acil tıbbi ihtiyaçları olan İsrailli rehinelerin sağlığı ve refahından ciddi şekilde endişe duyduğunu belirterek başladı ve İsrail saldırılarının hedefi olan Gazze’deki hastanelere dikkat çekti. Dr. Tedros “Sahadaki durumu tarif etmek mümkün değil. Hastane koridorları yaralılar, hastalar ve ölmek üzere olanlarla tıka basa dolu, morglar dolup taşıyor, anestezisiz ameliyatlar, on binlerce yerinden edilmiş insan hastanelere sığınıyor” dedi.

10 DAKİKADA BİR ÇOCUK ÖLDÜRÜLÜYOR

Dr. Tedros, Gazze'de düne kadar 10 bin 800'den fazla insan öldürüldüğünü ve bunların neredeyse yüzde 70'inin kadın ve çocuk olduğuna dikkat çekti. Tedros “Gazze'de ortalama her 10 dakikada bir çocuk öldürülüyor. 1.5 milyon kişi yerinden edildi ve bulabildikleri her yerde sığınacak yer arıyor. Ama hiçbir yer ve hiç kimse güvende değil” dedi.

‘HER GÜN 180 KADIN DOĞUM YAPIYOR’

DSÖ sağlık ekiplerinin, diğer kuruluşların sağlık ekipleriyle hayati tehlikesi bulunan 27 bin Gazzeli yaralıya bakım sağlamanın yanı sıra 2 milyondan fazla insanın düzenli sağlık ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığını belirten Genel Direktör Tedros, “Gazze'de her gün 180'den fazla kadın doğum yapıyor. Kanser tedavisi gören 9 bin hasta var. Ve 350 bin diyabet, kalp hastalığı ve hipertansiyon hastası var” ifadelerine yer verdi. 

DSÖ’nün bir günde 5 hastaneye 5 saldırı yapıldığını tespit ettiğini belirten Dr. Tedros, son 48 saatte 4 hastanenin saldırılar sonrasında hizmet dışı kaldığını belirtti. Genel Direktör konuşmasında hastanelere ve sağlık çalışanlarına yapılan saldırılara dikkat çekip “100'den fazla BM meslektaşımız öldürüldü ve bu sayı artıyor. Biz konuşurken, El Şifa ve Rantisi hastanelerinin dışında ateş açıldığına dair haberler geliyor” dedi.

 DSÖ DİREKTÖRÜ TEDROS ADHANOM:  ‘BMGK KURULUŞ AMACINA HİZMET ETMİYOR’

İnsanların güvenliği için BMGK’nın kurulduğunu belirten Dr. Tedros “Bu konsey bunun için kuruldu. Ancak bu kriz, Güvenlik Konseyi'nde reform yapılmasının gerekliliğini bir kez daha ortaya koyuyor. Odaya girdiğimde nostalji hissettim çünkü Dışişleri Bakanı olduğum dönemde buraya gelirdim. Kusura bakmayın ama, uzun zamandır Güvenlik Konseyi'nin artık kuruluş amacına hizmet etmediği görüşündeyim. 21. yüzyılın değil, İkinci Dünya Savaşı'nın reel politikasını temsil ediyor” dedi.

 

Editör: MURAT ÖZER