Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), kasım ayında 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırının 14 bin 25 TL olduğunu duyurdu.

4 KİŞİLİK AİLENİN AÇLIK SINIRI 14 BİN 25 TL OLDU

Türk-İş, Kasım 2023 dönemine ilişkin Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı. Buna göre; 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı, 14 bin 25 TL olarak hesaplandı. Gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarına denk gelen yoksulluk sınırı ise 45 bin 686 TL'ye yükseldi. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 18 bin 239 TL'ye yükseldi. Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış, bir önceki aya göre yüzde 2,49 oranında gerçekleşti. 11 aylık değim oranı ise yüzde 72,50 olarak tespit edildi. 

KURU BAKLAGİLLERİN TAMAMINDA ARTIŞ YAŞANDI

Gıda ürünlerinde; süt fiyatları geçen aya göre yüzde 8,5 zamlanırken peynir ve yoğurt fiyatları ise geçen ayki seviyesini korudu. Et fiyatlarında geçen aya göre ciddi bir değişiklik görünmezken, marketlerin pek çoğunda dana kıyma ortalama 331 TL'den, dana kuşbaşı ise ortalama 356 TL'den reyonlardaki yerini aldı. Tavuk fiyatları kasım ayında kilogram fiyatı ortalama 69 TL ile marketlerde yer alırken, yumurtanın tanesi ortalama 3,77 TL'den satılarak geçen aya göre bir miktar düştü. Geçen ay olduğu gibi bu ay da hamsi, tezgahlarda kilogram fiyatı olarak 100 TL'den satılmaya devam etti. Kış mevsimiyle birlikte balık çeşitliliğinin artması sebebiyle tezgahlarda en çok talep gören deniz balıkları bu ay ortalama 172 TL'den satıldı. Kuru baklagillerin tamamında artış yaşandı. Bu grupta en yüksek artış nohutta görüldü. Nohut geçen aya göre ortalama yüzde 21 artış gösterdi. Kasım ayında nohut fiyatları marketlerde ortalama kilo fiyatı 85 TL'den yerini aldı. Ankara'da 200 gramlık ekmek fiyatı 7 TL'den satılmaya devam ederken, 4 kişilik ailenin aylık sadece ekmek masrafı 735 TL olarak devam etti.

KARNABAHAR VE KÖY BİBERİNDE YÜKSEK FİYAT DÜŞÜŞÜ

Tahıllar grubunda geçen aya göre az da olsa bir artış yaşandı. Kasım ayı içinde pirinç fiyatları ortalama kilogram fiyatı marketlerde 71 TL'den satılırken; bulgur, un ve irmik fiyatları ise geçen aya göre sınırlı seviyede arttı. Bu ay sebze fiyatlarında karnabahar ve köy biberinde yüksek fiyat düşüşü gözlemlendi. Geçen ay köy biberi pazar tezgahlarında ortalama 35 TL'den satılırken bu ay ortalama 20 TL'den satıldı. Karnabaharda geçen ay kilogram fiyatı ortalama 37,5 TL'den satılırken bu ay ortalama 20 TL'den satıldı. Ispanak, semizotu, yeşil soğan, kabak, patlıcan, salatalık ve kara lahana fiyatları tezgahlarda geçen ayki fiyatlarını korudu. Meyve tezgahlarında üzüm ve hurma ortalama kilogram fiyatı 50 TL olarak yerini alırken, portakal ortalama 35 TL'den satıldı. Geçen ayda olduğu gibi bu ayda en düşük fiyatlı meyve mandalina oldu. Mandalinanın kilogram fiyatı 12,5 TL olarak belirlendi. Ortalama sebze kilo fiyatı 24,40 TL, ortalama meyve kilo fiyatı ise 36,41 TL oldu. 

ZEYTİNYAĞI FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DEVAM ETTİ

Alarko Holding, 2023 yılında TMS 29 sonrası 28 Milyar TL kombine kâr elde etti... Alarko Holding, 2023 yılında TMS 29 sonrası 28 Milyar TL kombine kâr elde etti...

Avrupa'daki kuraklık ve buna bağlı olarak İspanya ve İtalya'daki zeytin ve zeytinyağı üretiminin düşmesi dünya üretimine de yansıdı. Türkiye'deki zeytinyağı fiyatlarındaki artışın önemli faktörlerinden birisi de dış talebin artması oldu. Avrupa'da yaşanan kuraklık nedeniyle zeytinyağı üretiminin düşmesi sonucu bu ülkelerin Türkiye'deki zeytinyağına olan talepleri arttı. Üreticinin artan maliyetleri ve dışarıdan gelen talep nedeniyle zeytinyağı fiyatları diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de artmaya devam etti. Zeytinyağı fiyatlarındaki artış bu ay da devam etti. Zeytinyağı fiyatları marketlerde ortalama litresi 300 TL'den satılırken, ayçiçek yağında ise fiyatlar geçen aya göre aynı kaldı. Tereyağı fiyatları ise bu ay yüzde 6 arttı. Zeytinyağı fiyatlarının artmasına sebep olan etkenler, zeytin fiyatlarının da artmasına sebep oldu. Siyah zeytinin kilosu ortalama 223 TL'den, yeşil zeytinin kilosu da ortalama 168 TL'den satılmakta. Bu grupta yer alan şeker, reçel, çay, ıhlamur ve bal fiyatları geçen ayki seviyelerini korurken, pekmez de ise kısmi düşüş gerçekleşti. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER