Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda (BMGK) 88. Genel Kurul Toplantısı’nın 77. Oturumu’nda dün konuştu. Kuleba, “Bugün 19 bin 474 yasadışı yollarla transfer edilmiş çocuk tespit ettik. Çabalarımız sonucunda şu ana kadar sadece 383'ünü geri alabildik” dedi.

"19 BİN ÇOCUKTAN SADECE 383'ÜNÜ GERİ ALABİLDİK"

Bakan Yaşar Güler, Romanyalı mevkidaşı Angel Tilvar ile görüştü Bakan Yaşar Güler, Romanyalı mevkidaşı Angel Tilvar ile görüştü

Bakan Kuleba, BMGK’da yaptığı konuşmada, Rusya’nın yasadışı yollarla aldığı çocukları serbest bırakması gerektiğini belirterek, “Hep birlikte Rusya'dan Ukrayna'dan aldığı çocukların listesini derhal vermesini ve uluslararası insan hakları ve izleme misyonlarının bu çocuklara erişimini sağlamasını talep etmeliyiz. Rusya Ukraynalı çocukları serbest bırakmalı ve ailelerine iade etmelidir. Çatışmalar sırasında en az 379 çocuk kayboldu. Şu anda biz konuşurken, Rusya Ukraynalı çocukları toplu olarak kaçırmaya devam ediyor. Putin ve çocuk hakları komiserinin halihazırda Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından arandığı iğrenç ve soykırım suçu. Bugün, 4 bin 390'ı yetim veya ebeveyn bakımından yoksun olmak üzere 19 bin 474 çocuğun yasadışı yollarla transfer edildiğini tespit ettik. Çabalarımız sonucunda şu ana kadar sadece 383'ü ailelerine kavuştu ve binlercesi hala umutsuzca yardımımızı bekliyor” dedi.

SAVAŞ 7.5 MİLYON ÇOCUĞU ETKİLEDİ

Kuleba, savaşın 7.5 milyon Ukraynalı çocuğu etkilediğini vurgulayarak, “Rus işgali Ukrayna'daki 7,5 milyon çocuğun tamamını normal yaşamlarından mahrum bıraktı. Bunların neredeyse üçte ikisi ülke içinde ya da ülke dışında yerlerinden edilmiştir. Rusya en az 494 Ukraynalı çocuğu öldürdü ve 1050'sini de yaraladı” dedi.

Editör: MURAT ÖZER