AK Parti, 28'inci dönem milletvekili seçimi için aday listesini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sundu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy dışındaki tüm bakanlar milletvekili aday listesinde yer aldı. 

AK Parti Genel Başkan Yardımcı Ali İhsan Yavuz ile AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, milletvekili aday listelerini YSK'ya teslim etti. Yavuz, listelerin tesliminin ardından yaptığı açıklamada, "Partimizin kuruluşunda ortaya konan ve tüzüğümüzde yer alan peş peşe 3 dönemden fazla milletvekili olunamayacağı prensibini bu sefer daha da genişleterek uyguladık. Bu anlamda mevcut milletvekillerimizden 42'si 3 döneme takıldığı için, yani aralıksız bir şekilde 3 dönem vekillik yaptığı için 9 arkadaşımız aralıklı da olsa 3 dönem yaptığı için 4 arkadaşımız, 4 dönem aralıklı da olsa milletvekilliği yaptığı için 10 arkadaşımız da yine aralıklı da olsa 5 dönem yaptığı için listelerde yer almadı. Yani 65 milletvekili arkadaşımız için 3 dönem kuralını, tüzüğümüzdeki kuralı da genişleterek bu sefer uygulamış olduk" diye konuştu.

'MİLLETİMİZİN BEKLEDİĞİ DEĞİŞİM KARŞILIK BULDU VE YÜZDE 65 ORANINDA DEĞİŞİKLİĞE GİTTİK'

Mevcut AK Parti milletvekillerinden 104'ünün 14 Mayıs seçimleri için listelerinde yeniden yer aldığını söyleyen Yavuz, "Milletimizin beklediği değişim beklentisi karşılık buldu ve listelerde yüzde 65 oranında bir değişikliğe gitmiş olduk. En genç adayımız 18 yaşındaki Nisa Alptekin İzmir'den adayımız oldu. En yaşlı adayımız Şamil Ayrım 73 yaşında, İstanbul 3'üncü bölgeden adayımız oldu. Ayrıca her kesimden genç, kadın, engelli ve diğer her kesimden adaylarımız var. Büyük bir titizlikle yürüttüğümüz bu çalışmada hazırlamış olduğumuz bu listenin hem partimize ve ülkemize hem de Cumhur İttifakımıza hem de milletimize ve memleketimize hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Yavuz, Cumhur İttifakı'nın diğer bileşenlerin seçime hangi listeden gireceği sorusuna şu yanıtı verdi:

"Cumhur İttifakı, ittifak protokolünü 4 parti ile birlikte yaptı. MHP, AK Parti, Yeniden Refah Partisi ve Büyük Birlik Partisi ile ittifak protokolünü oluşturdu. Aramızda yapmış olduğumuz anlaşmaya göre de her parti kendi listesini teslim edecek. Ama her partinin ortak adayı da cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan olacak. Diğer partilerden bir kısmı verdi bir kısmı da bundan sonra verecek. 4 parti de kendi listelerini vermek suretiyle seçime katılacak; ama ortak bir adayımız var, o da Recep Tayyip Erdoğan. Onun için de hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. HÜDAPAR ve DSP'ye gelince, onlar ayrıca liste vermiyorlar. Her 2 genel başkan da bizim listelerimizden, İstanbul'dan adayımız olmuştur. Genel başkanların dışında da bazı arkadaşlarımız da yine listelerde yer bulmuştur. HÜDAPAR'dan genel başkan dahil 4 arkadaşımız listemizde yer almıştır. DSP'den de 3 arkadaşımız listelerimizde yer almıştır." 

TUĞRUL TÜRKEŞ 1'İNCİ SIRA ADAYI

AK Parti'nin listesine göre; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik Adana 1'inci sıra, Yıldırım Tuğrul Türkeş Ankara 1'inci bölge 1'inci sıra, Jülide Sarıeroğlu Ankara 1'inci bölge 2'nci sıra, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Ankara 2'nci bölge 1'inci sıra, Lütfiye Selva Çam Ankara 2'inci bölge 2'nci sıra, Osman Gökçek Ankara 2'nci bölge 5'inci sıra, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Ankara 3'üncü bölge 1'inci sıra, Leyla Şahin Usta Ankara 3'üncü bölge 2'nci sıra adayı oldu.

BAKAN NEBATİ, MERSİN 1'İNCİ SIRA ADAYI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Antalya 1'inci sıra, Efkan Ala Bursa 1'inci bölge 1'inci sıra, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Bursa 2'nci bölge 1'inci sıra, 27'nci dönem AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu Çankırı 1'inci sıra, Cahit Özkan Denizli 1'inci sıra, eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül Gaziantep 1'inci sıra, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Mersin 1'inci sıra adayı gösterildi.

DSP VE HÜDAPAR GENEL BAŞKANLARI İSTANBUL'DAN ADAY

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum İstanbul 1'inci bölge 1'inci sıra adayı olurken; yazar Hulki Cevizoğlu İstanbul 1'inci bölge 1'inci sıra, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İstanbul 2'nci bölge 1'inci sıra, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal İstanbul 2'nci bölge 4'üncü sıra, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş İstanbul 3'üncü bölge 1'inci sıra, 27'nci dönem AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin İstanbul 3'üncü bölge 2'nci sıra, HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu İstanbul 3'üncü bölge 4'üncü sıradan aday oldu.

MEHMET ALİ ÇELEBİ 4'ÜNCÜ SIRA ADAYI

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu İzmir 1'inci bölge 1'inci sıra, Mehmet Ali Çelebi İzmir 1'inci bölge 4'üncü sıra, Savcı Sayan İzmir 1'inci bölge 6'ncı sıra, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Eyüp Kadir İnan İzmir 2'nci bölge 1'inci sıra, Alpay Özalan İzmir 2'nci bölge 2'nci sıra, Ceyda Bölünmez Çankırı İzmir 2'nci bölge 3'üncü sıradan aday oldu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Kayseri 1'inci sıra, Eğitim- Bir-Sen Eski Genel Sekreteri Latif Selvi Konya 8'inci sıra, eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfekci Malatya 1'inci sıra, oyuncu Bahadır Yenişehirlioğlu Manisa 1'inci sıra, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın oğlu Ahmet Mücahit Arınç Manisa 4'üncü sıra, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Kahramanmaraş 1'inci sıra, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Ordu 1'inci sıra, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan Samsun 1'inci sıra, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Trabzon 1'inci sıra, AK Parti Ar-Ge ve Eğitim Başkanı Mustafa Şen Trabzon 2'nci sıra, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Şanlıurfa 1'inci sıradan adayı oldu.

ADAY LİSTESİ DIŞINDA KALANLAR 

Ayrıca; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy dışındaki tüm bakanlar milletvekili aday listesinde yer bulurken; TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti grup başkan vekilleri Bülent Turan, Mustafa Elitaş ile Yılmaz Tunç, AK Parti genel başkan yardımcıları Hayati Yazıcı, Ali İhsan Yavuz, Hamza Dağ, Nurettin Canikli, Vedat Demiröz ve AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin aday listesi dışında kaldı. (DHA)

Bu haber DHA’nın abonelerine gönderdiği içerik doğrultusunda yayınlanmıştır. haberchannel.com editörleri bu habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.
 

Editör: MURAT ÖZER