Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. 

Antony Blinken ile beraberindeki heyet, gece saatlerinde siyasi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, sabah saatlerinde ABD'li mevkidaşını baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bulunmak üzere Dışişleri Bakanlığı'nda karşıladı. Kapıda tokalaşarak görüntü veren Fidan ile Blinken, daha sonra baş başa görüşmeye geçti. Basına kapalı gerçekleşen görüşmede Gazze'deki durum, bölgesel meseleler ve ikili ilişkiler hakkında fikir alışverişinde bulunulacağı belirtildi. Dışişleri Bakanlığı'nda görüşme sona erdi.

GÖRÜŞME 2,5 SAAT SÜRDÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesi sona erdi. Fidan ve Blinken'ın baş başa ve heyetler arası görüşmesi, 2,5 saat sürdü. Görüşmenin ardından Blinken ile heyeti, Dışişleri Bakanlığı'ndan ayrıldı.

BAKAN FİDAN, ATEŞKES İSTEDİ...

Diplomatik kaynaklara göre; Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinde başta Gazze olmak üzere bölgesel gelişmeler ile ikili ilişkiler ele alındı. Bakan Fidan, görüşmede ABD'li mevkidaşı Blinken'a, İsrail'in Gazze'de sivilleri hedef almasının ve insanları yerlerinden etmesinin önlenmesi için acilen tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre; Gazze konusunda görüş teatisinde bulunulan görüşmede, sivillerin zarar görmemesi, insani yardımların sürekli ve kesintisiz biçimde ulaştırılmasının temini konusunda her iki taraf da görüş birliği içinde olduklarını teyit etti.

Görüşme hakkında bilgi veren diplomatik kaynak, "Türkiye ve ABD, Gazze'de sivillerin zarar görmemesi, insani yardım ulaştırılmasının gerekliliği ve iki devletli çözüm konusunda mutabık. Bugünkü görüşmede iki devletli çözüm için birlikte çalışmanın gereği de vurgulandı" dedi. 

Görüşmede, Bakan Fidan, Blinken'a Gazze'de sivil hedeflerin bombalanmasının, alt yapının tahrip edilmesinin kabul edilemez olduğuna da dikkati çekti. Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmede İsveç'in üyeliği çerçevesinde NATO'nun genişleme sürecinin, ikili ve bölgesel konuların da ele alındığı kaydedildi. (DHA)

ABD HEYETİ PROTESTO EDİLDİ

Öte yandan görüşme sırasında çeşitli sivil toplum kuruluşuna üye bir grup, Dışişleri Bakanlığı'na 500 metre uzaklıktaki alanda ABD heyetini protesto etti.

Bakan Yaşar Güler, Romanyalı mevkidaşı Angel Tilvar ile görüştü Bakan Yaşar Güler, Romanyalı mevkidaşı Angel Tilvar ile görüştü

200 kişilik grup, Filistin bayrakları açarak, 'Siyonist Blinken Ankara'dan defol', 'Katil Blinken Ankara'dan defol', 'Savaş değil soykırım, katil İsrail' ve 'Mehmetçik Gazze'ye' sloganları attı.

'TÜRKİYE'DEKİ ABD ÜSLERİ KAPATILSIN'

Grup adına açıklama yapan Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneği Ankara Temsilcisi Semih Okumuş, "Blinken'ın Amerika öncülüğündeki emperyalist güçlerin desteğini alan işgalci İsrail'in, Gazze'deki vahşi saldırılarının üzerinden bir ay geçti. Hiçbir hak ve hukuk tanımayan terörist saldırılar neticesinde binlerce masum çocuk, kadın ve yaşlı Filistinli şehit edildi ve yaralandı. İşgal rejiminin işlediği suçların doğrudan ortağı ve destekçisi olan ABD'nin Dışişleri Bakanı Blinken, işgali normalleştirmek ve sözde asrın anlaşmasındaki planlarını işletmek üzere pazarlık yapmak için an itibarıyla hükümet yetkilileri ile görüşüyor. Bütün dünyanın gözü önünde devam eden soykırımı neticesinde bebeklerimizin, çocuklarımızın, kardeşlerimizin bedenleri paramparça edilmişken; zalimler hala işgalcilerin kendini savunma hakkından bahsediyor. Böylelikle aciz bir şekilde izzetli Gazze halkının güneye sürgün edilmesinin ve Gazze'nin insansızlaştırılmasının zeminini inşa etmek istiyor. Yeryüzünde kan akıtan ve fitne çıkaran emperyalist odağın merkez gücü Amerika'nın, Türkiye'nin dört bir yanında bulunan ve milli güvenliğimiz için tehdit teşkil eden bütün askeri üsleri derhal kapatılmalı ve Blinken katilinin yüzüne apaçık söylenmelidir" dedi.

8 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan bu gruptan ayrı protestoda bulunan Türkiye Gençlik Birliği'ne üye 7 kişi ile 1 kadın gözaltına alındı. 

Editör: MURAT ÖZER