İlaç şirketi Eli Lilly'e göre, bazı ABD destekli yaşam tesislerindeki hemşireler ve hastalar, COVID-19 enfeksiyonunu önlemek için bir antikor ilacı alacaklar.

Corona virüs pandemisinin başlarında, şirketler yeni virüse karşı güçlü antikorlar için COVID-19 mağdurlarının kanını araştırdı. Eli Lilly’nin ilacı bu Y şekilli proteinlerden biridir - daha büyük ölçekte üretilen doğal bir antikordur. 2.400 kişiyi kapsayan çalışmayı yürütmek için Lilly, Ulusal Sağlık Enstitüleri ile birlikte, COVID-19 salgınlarına sahip bakım evlerini hedeflemek için çalışacak. Bazı bölgelerde, huzurevindeki yaşlılar, COVID-19 ölümlerinin çoğunu oluşturmaktadır. Tıpkı doğal antikorlar gibi Lilly’nin antikoru da virüsü kapmalı ve bloke etmektedir. Benzer antikor tedavilerinin Ebola hastalığının tedavisinde etkili olduğu kanıtlandı, ancak buradaki amaç, ilaçları daha önce vererek enfeksiyonu önlemektir. Antikorlarla önlenmenin işe yaradığı bilinmektedir. Bebeklere, yenidoğanlarda solunum yolu enfeksiyonu olan RSV'yi önleyen bir antikor aşisi vardır.

ANTİKORLAR, AŞI ALMADAN ÖNCE BİLE BAĞIŞIKLIK YARATABİLİR 

Pasif bağışıklıkta ise aşılar vücudu patojenin bir kısmına maruz bırakarak “aktif bağışıklık” a yol açar - vücudunuz mikroplara karşı kendi antikorlarını yapmayı öğrenir. Antikorların eklenmesi yapay olarak sadece antikorlar kadar süren “pasif” bağışıklık oluşturur. Araştırmacılar, genellikle IV yoluyla verilen antikorların kan dolaşımında haftalarca veya aylarca kalabileceğini söylüyorlar. Antikor tedavileri aşıdan önce pazara ulaşabilir. Sağlık çalışanlarını ve en savunmasız kişileri korumak büyük bir sorun olabilir. Bugün Amerikan Biodefense Enstitüsü'nden bir rapor pasif bağışıklığa “yeni nesil pandemik yanıt” diyor.

Gülden Seçilmiş - HaberChannel Miami

Editör: MURAT ÖZER