Hollandalı bilim insanları, AIDS’e neden olan HIV virüsünü gen düzenleme teknolojisiyle laboratuvar ortamında DNA’dan makasla kesip atar gibi çıkardılar.

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Derneği (ESCMID), Nisan ayında yapılacak kongresi öncesinde sunulan bilimsel çalışma hakkında açıklama yaparak Hollanda merkezli Amsterdam Üniversitesi’nden bilim insanlarının, yeni bir gen düzenleme teknolojisiyle hücreden HIV virüsünün izlerini ortadan kaldırdığını duyurdu. ESCMID dün yaptığı açıklamada “Hollanda'daki bir araştırma ekibi, laboratuvardaki enfekte hücrelerdeki HIV virüsünün tüm izlerini ortadan kaldırmak için en yeni CRISPR-Cas gen düzenleme teknolojisinin nasıl kullanılabileceğini göstererek tedavi umutlarını artırdı” denildi.

Alphan Kimyonok: “Katılımcı bir yaklaşımla ilerledik, 600’den fazla fikir aldık” Alphan Kimyonok: “Katılımcı bir yaklaşımla ilerledik, 600’den fazla fikir aldık”

NOBEL ÖDÜLLÜ YÖNTEM KULLANILDI

HIV tedavisi arayışında önemli bir atılım olarak değerlendirilen bilimsel çalışmada kullanılan CRISPR-Cas gen düzenleme teknolojisi, bir organizmanın DNA'sının belirli bölümlerini doğru bir şekilde hedeflenmesine ve değiştirilmesine olanak tanıyor. Bu yöntem, mucitleri Jennifer Doudna ve Emmanuelle Charpentier'e 2020 Nobel Kimya Ödülü'nü getirmişti.

MOLEKÜLER MAKAS

Açıklamada “Moleküler 'makas' gibi çalışan CRISPR-Cas, DNA'yı belirlenen noktalardan kesebilir. Bu eylem, ya istenmeyen genlerin silinmesini ya da bir organizmanın hücrelerine yeni genetik materyalin eklenmesini kolaylaştırarak ileri tedavilerin önünü açıyor” denildi. Bilim insanları, bu başarının HIV’i ‘hemen yarın tedavi edebilecekleri’ anlamına gelmediğini ancak bir tedavi stratejisi tasarlamaya yönelik önemli bir ilerlemeyi temsil ettiğini vurguladı.

Editör: Admin Admin