ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin desteğini yinelemek için Nijer’de darbede alıkonulan Nijer Devlet Başkanı Mohamed Bazoum ile konuştuğunu belirterek, “Birkaç kişinin eylemleri, Nijer halkının yararına olan yüz milyonlarca dolarlık ABD yardımını tehdit ediyor” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bazoum'un devam eden liderliğine sarsılmaz desteğimizi yinelemek için Nijer Devlet Başkanı Bazoum ve dün eski Başkan Issoufou ile konuştuk. Birkaç kişinin eylemleri, Nijer halkının yararına olan yüz milyonlarca dolarlık ABD yardımını tehdit ediyor” ifadelerine yer verdi. 

ABD, Şubat ayında Ukrayna’ya 'uzun menzilli füze' vermiş... ABD, Şubat ayında Ukrayna’ya 'uzun menzilli füze' vermiş...

MOHAMED BAZOUM

Ayrıca Blinken, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile Nijer konusunu ele aldıklarını belirtti. Blinken, “Fransız Bakan Colonna ile konuştuk. Nijer'de meydana gelen olaylarla ilgili ortak kaygılarımızı ve Başkan Bazoum'u Nijer'in demokratik olarak seçilmiş lideri olarak geri getirmenin acil gereğini tartıştık” açıklamasında bulundu.

“FRANSA ASKERİ DARBEDEN ORTAYA ÇIKAN YETKİLİLERİ TANIMIYOR”

Öte yandan Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani olarak da bilinen Abdourahmane Tchiani’nin devlet televizyonunda geçiş yönetiminin başına geçtiğini açıklamasının ardından Fransa tarafından yapılan açıklamada, “Nijer halkı tarafından demokratik olarak seçilen Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum, Nijer Cumhuriyeti'nin tek Başkanıdır. Fransa, General Tchiani liderliğindeki askeri darbeden ortaya çıkan yetkilileri tanımıyor. Uluslararası toplumun, Nijer'de anayasal düzenin ve demokratik olarak seçilmiş sivil hükümetin derhal yeniden tesis edilmesi yönündeki açık taleplerini en güçlü ifadelerle yineliyoruz” denildi.

Editör: MURAT ÖZER