Başlıca Avrupa borsalarında endeksler, Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri sabit tuttuğunu açıklamasının ardından yükselişlerle kapandı. Euro bölgesinde tüketici güven endeksi de yükseldi.

ECB beklentilere paralel olarak, politika faizini "sıfır"da, mevduat faizi oranını "eksi yüzde 0.5"te sabit tuttu. ECB Yönetim Kurulu, enflasyon görünümü "tahmin ufku içinde yeterince yakın, ancak yüzde 2.0'nin altında bir düzeye" ulaşıncaya kadar oranların bu düzeylerde ya da daha düşük kalmasını bekliyor.

Pandemi acil durum satın alma programı (pandemic emergency purchase program - PEPP) kapsamındaki tahvil alımları için azami büyüklüğü de 1.85 trilyon euroda tutan ECB'ye göre PEPP en az Mart 2022'ye kadar sürmesini bekliyor. ECB'nin bir sonraki kritik para politikası kararı 10 Haziran'da olacak. ECB politika yapıcıların Haziran ayında tahvil alımını yavaşlatıp yavaşlatmamaya karar vermeleri bekleniyor.

Gelişmelerle, Frankfurt'ta Dax, Endeksi yüzde 0.82, Londra'da FTSE 100 Endeksi yüzde 0.62 ve Paris'te CAC40 Endeksi yüzde 0.91 yükseldi. Euro, dolar karşısında yüzde 0.19 düştü ve euro/dolar paritesi 1.20121 düzeyine, dolar karşısında yüzde 0.63 gerileyen sterlin de 1.38379 dolara geriledi.

Editör: MURAT ÖZER