Ankara'nın Çankaya ilçesinde TBMM ve bakanlıkların bulunduğu bölgede patlama ve silah sesleri duyuldu.



TBMM'de 28'inci dönem 2'nci yasama yılı, bugün Meclis'te düzenlenecek törenle başlayacak. Tören öncesi TBMM ve bakanlıkların bulunduğu İsmet İnönü Bulvarında sabah saatlerinde patlama ve silah sesleri duyuldu. İhbar üzerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi ile itfaiye ekipleri sevk edildi. Olayla ilgili araştırmalar sürüyor. 

BAKAN YERLİKAYA: 2 TERÖRİST BOMBALI SALDIRI EYLEMİNDE BULUNDU

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Saat 09.30 sıralarında İçişleri Bakanlığımız Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısı önüne hafif ticari araçla gelen 2 terörist bombalı saldırı eyleminde bulunmuştur.

Teröristlerden biri kendini patlatmış, diğer terörist etkisiz hale getirilmiştir. Açılan ateş sırasında 2 emniyet mensubumuz hafif biçimde yaralanmıştır. Kahramanlarımıza acil şifalar diliyorum. Son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelemiz amansızca devam edecektir" dedi. 

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Açıklamada, "01 Ekim 2023 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısına, teröristler tarafından yapılan saldırı nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca  soruşturma başlatılmıştır. Gerçekleştirilen saldırı olayına ilişkin olarak Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince erişim engeli ve yayın yasağı kararı verilmiştir" denildi. (DHA)

MSB: "Irak'ın kuzeyinde 6 terörist etkisiz hale getirildi" MSB: "Irak'ın kuzeyinde 6 terörist etkisiz hale getirildi"

PATLAMA ANI KAMERADA

Emniyet Genel Müdürlüğü önünde düzenlenen bombalı saldırı anı, güvenlik kamerası görüntülerine yansıdı. Patlamanın ardından Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan vatandaşların kaçıştığı görüldü.

Ayrıca canlı bombanın kendini patlattıktan sonra diğer teröristin polislerle çatıştığı anlara ait sesler, cep telefonu görüntülerine yansıdı. (DHA) 

KURTULMUŞ: MEMLEKETİMİZE GEÇMİŞ OLSUN

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısında gerçekleştirilen terör saldırısının ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve siyasiler geçmiş olsun mesajları yayımladı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Bu sabah İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısı önünde düzenlenen saldırıda yaralanan polislerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Teröristleri ve arkalarındaki güçleri bertaraf etmek için kararlı bir şekilde mücadele eden kahraman güvenlik güçlerimizin ve kurumlarımızın daima yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.  Milletimiz ve devletimiz, hain güçlere fırsat vermeyecek, birlik ve beraberlik içinde mücadelesini sürdürecektir. Milletimize ve memleketimize geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU: TERÖR İNSANLIK SUÇUDUR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "​Ankara’da meydana gelen hain terör saldırısında yaralanan emniyet mensuplarımıza acil şifalar diliyorum. Terör bir insanlık suçudur. Kimden ve nereden gelirse gelsin ülke olarak hep beraber mücadele edeceğiz, hain emellere asla fırsat vermeyeceğiz. Geçmiş olsun Türkiye’m" dedi. 

AKŞENER: KAHRAMAN POLİSİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de "Ankara Kızılay'da meydana gelen terör saldırısını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Saldırıyı etkisiz hale getiren kahraman polislerimize yürekten teşekkür ediyor, yaralı polislerimize acil şifalar diliyorum. Rabbim milletimize tekrarını yaşatmasın" dedi.

ALTUN: TERÖRLE MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "İçişleri Bakanlığımızın önündeki terör saldırısı girişiminde hafif yaralanan emniyet mensuplarımıza, Bakanlığımıza ve Ankara’mıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. 2 teröristin etkisiz hale getirildiği saldırı girişimi sonrası gerekli tahkikat ve çalışmalar ilgili kurumlarımızca titizlikle yürütülmektedir. Tüm benzeri süreçlerde olduğu gibi bu süreçte de vatandaşlarımızın dezenformasyon faaliyetlerine karşı duyarlı olmalarını, resmi kaynaklardan yapılan bilgilendirmelere itibar etmelerini önemle rica ediyoruz. Medyamızın da konuya ilişkin haber faaliyetlerine sorumluluk bilinci içerisinde devam etmelerinin önemini bir kez daha vurgulamak isteriz. Terörün Türkiye siyasetini dizayn etmesine asla müsaade etmeyecek, terörle mücadelemizi her alanda sürdüreceğiz" dedi. 

ÇELİK: TERÖRÜ LANETLİYORUZ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de "Terörü lanetliyoruz. Terörle mücadelemiz kararlılıkla sürecek. Ankara’da bombalı saldırı girişiminde bulunan teröristler güvenlik güçlerimiz tarafından etkisiz hale getirildi. Bu alçak terör saldırısını engellerken yaralanan kahramanlarımıza şifa diliyoruz" ifadelerini kullandı. (DHA)

SALDIRI ANI KAMERADA

Teröristler saldırıyı 38 TP 962 plakalı hafif ticari araçla gerçekleştirdi. Araçla Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısına gelen teröristlerden birisi araçtan inip uzun namlulu silahla nöbetçi polislere ateş ederek nizamiyeye doğru ilerledi. Polislerin karşılık verdiği terörist, nizamiye girişinde üzerindeki bombayı patlattı. Bu sırada sürücü koltuğunda oturan terörist de uzun namlulu silahla ateş etmeye devam etti.

Terörist, nizamiyede görevli polisler tarafından etkisiz hale getirildi. Teröristlerin saldırı anı kameraya yansıdı. Görüntüde teröristlerin araçla gelişi, saldırı anı ile bombayı patlatma anı yer aldı. 

TERÖRİSTİN ÜZERİNDEKİ BOMBA İMHA EDİLDİ

Polisler tarafından etkisiz hale getirilen diğer teröristin üzerinde de bomba tespit edildi. Bombayı patlatamadan etkisiz hale getirilen teröristin çevresinde emniyet tedbiri alındı. Ardından bölgeye bomba imha ekipleri sevk edildi. Teröristin üzerindeki bomba kontrollü şekilde çıkarıldı. Bomba, çevre emniyetinin alınması ardından bomba imha ekipleri tarafından kontrollü şekilde fünye ile patlatılarak imha edildi.

ŞÜPHELİ PAKETLER PATLATILDI

Öte yandan saldırının ardından Emniyet Genel Müdürlüğü, Kızılay Güvenpark çevresinde şüpheli paketler belirlendi. Güvenlik önlemlerinin alınması ardından şüpheli paketler bomba imha ekipleri tarafından kontrollü olarak patlatıldı. Ankara Emniyet Müdürlüğü'nce şüpheli paketlerin patlatılması öncesinde uyarı mesajı yayımlanarak, "Kızılay Güvenpark ve Emniyet Genel Müdürlüğü çevresinde şüpheli paket olaylarıyla ilgili gerekli güvenlik önlemleri alınarak bomba imha ekiplerimiz tarafından kontrollü şekilde patlatma yapılacaktır. Vatandaşlarımızın paniğe kapılmaması hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.

BAKAN YERLİKAYA: "POLİSLERİMİZİN HAYATİ TEHLİKESİ BULUNMUYOR"

Teröristleri etkisiz hale getiren polis memurlarından Erkan Karataş ile Alim Reis Demirel yaralandı. Yaralı polisler İbni Sina Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.


Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İçişleri Bakanlığımız Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısı önünde meydana gelen hain terör saldırı girişiminde yaralanan kahraman polislerimiz Alim Reis Demirel ve Erkan Karataş'ın tedavileri devam etmektedir. Çok şükür hayati tehlikeleri bulunmuyor. Kahramanlarımıza acil şifalar diliyorum. Terörle, onların iş birlikçileriyle, zehir tacirleriyle, çetelerle, organize suç örgütleriyle mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir" dedi. (DHA)

BAHÇELİ: ÜLKEMİZE GEÇMİŞ OLSUN

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün sabah Emniyet Genel Müdürlüğümüzü doğrudan hedef alan bombalı terör saldırısını lanetliyorum. Bu hain eylemin failleri olan 2 teröristten birisinin kendisini patlattığı, diğerinin de etkisiz hale getirildiği anlaşılmıştır. TBMM'nin yeni yasama yılının açılış gününde teröristlerin alçak ve kanlı teşebbüsleri çok şükür berhava edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti devleti toplumsal huzur ve güvenliği sağlama hususunda tavizsizdir. Terör örgütleri ve arkasındaki destekçileri ne yaparlarsa yapsınlar asla emellerine muvaffak olamayacaklardır. Bilinsin ki terörün kökü, milli birlik ve dayanışma ruhuyla kazınacaktır. Emniyet Genel Müdürlüğü önünde yaralanan kahraman polislerimize acil şifa temennilerimle birlikte, Türk polis teşkilatına, aziz milletimize ve ülkemize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.



BAKAN TUNÇ: SORUŞTURMA GENİŞ ÇAPLI SÜRDÜRÜLECEK

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, terör saldırısını lanetlediğini belirterek, "Yaralı polislerimize acil şifalar diliyorum. Hain saldırı ile ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal adli soruşturma başlatılmıştır. Olayla ilgili görevlendirilen başsavcı vekili koordinasyonunda soruşturma tüm yönleriyle geniş çaplı şekilde sürdürülecektir. Bu saldırılar Türkiye'nin terörle mücadelesine hiçbir şekilde engel olamayacaktır. Terörle mücadelemiz daha da kararlı bir şekilde devam edecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" ifadelerini kullandı. 



BAKAN FİDAN: TERÖRLE MÜCADELEYİ KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da "Ankara'da Emniyet Genel Müdürlüğümüze yönelik hain terör saldırısını lanetliyorum. Bu alçak saldırıda yaralanan kahraman polislerimize acil şifalar diliyor, İçişleri Bakanlığımız personeline ve milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Terörle mücadelemizi yurt içi ve yurt dışında kararlılıkla sürdüreceğiz" açıklamasında bulundu.

​Öte yandan; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, terör saldırısı nedeniyle, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'yı telefonla aradı. Terör saldırısı ve yaralı güvenlik güçlerinin sağlık durumu hakkında bilgi alan CHP lideri Kılıçdaroğlu, geçmiş olsun dileklerini iletti. (DHA)

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ: ŞİDDETLE LANETLİYORUM

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bombalı terör saldırısına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Yılmaz, "Ankara Kızılay'da İçişleri Bakanlığı'mız önünde gerçekleştirilen hain terör saldırısını şiddetle lanetliyorum. Açılan ateş sonucunda yaralanan kahraman polislerimize acil şifalar diliyor, emniyet teşkilatımıza, Ankara halkına ve milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Uzun yıllardır verdiğimiz mücadeleler neticesinde tesis ettiğimiz huzur ve güven ortamının bozulmasına yönelik hiçbir girişim başarılı olamayacaktır. Terör ve teröristle, huzurumuzu bozmaya çalışan tüm odaklarla amansız mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz" dedi.



BAKAN GÜLER: KARARLILIKLA MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de, "İçişleri Bakanlığımızın önünde gerçekleşen terör saldırısını şiddetle lanetliyor, hafif şekilde yaralanan polislerimize ve vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Eli kanlı teröristler bu coğrafyadan yok olup gidinceye kadar azimle ve kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. (DHA)

'TERÖRİSTLERDEN BİRİNİN PKK ÜYESİ OLDUĞU TESPİT EDİLMİŞTİR'

İçişleri Bakanlığı tarafından, yapılan çalışmalarda teröristlerden birinin kimliğinin belirlendiği ve teröristin Bölücü Terör Örgütü PKK üyesi olduğunun tespit edildiği açıklanırken, diğer teröristin kimlik belirleme çalışmalarının ise devam ettiği belirtildi. 

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, saldırı girişiminin engellendiği yerde yapılan incelemelerde; (9.700 gr.) RDX ihtiva eden C-4 patlayıcı madde, 3 adet el bombası, 1 adet roketatar, 1 adet Glock marka susturucu takılı tabanca, 1 adet Blow marka tabanca, 1 adet M-4 marka Karabina uzun namlulu silah ve 1 adet AK-47 marka uzun namlulu silahın ele geçirildiği açıklandı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada ayrıca, "Güvenlik birimlerimizce başlatılan soruşturma devam etmektedir. Teröristlerce katledilen Mikail Bozlağan’a Allah'tan rahmet, acılı ailesine başsağlığı dileriz. Terör girişimi eyleminde yaralanan kahraman polislerimize acil şifalar diliyoruz. Son terörist etkisiz hale getirilinceye dek terörle mücadelemiz azim ve kararlılıkla devam edecektir" denildi. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER