Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik üreticileri ve tedarikçi şirketler için referans fiyat olan Piyasa Takas (PTF) tavan fiyatının 2 bin 600 TL/megawatt saatten (MWH) 2 bin 700 TL/MWH'ye yükseltildiğini duyurdu.

Bitget Raporu: "Orta Doğu kripto piyasası yükselişte" Bitget Raporu: "Orta Doğu kripto piyasası yükselişte"

EPDK'dan yapılan açıklamaya göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu dün toplanarak elektrik sektörünü ve özellikle de elektrik üreticilerini yakından ilgilendiren önemli bir karar aldı. Elektrik üreticileri ve tedarikçi şirketler için referans fiyat olan PTF tavan fiyatı 2 bin 600 TL/MWH'den 2 bin 700 TL/MWH'ye yükseltildi.

'TÜM PAYDAŞLAR İÇİN AVANTAJ GETİRMESİNİ BEKLİYORUZ'

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Azami Uzlaştırma Fiyatı (AUF) ile başlatılan arz güvenliği ve tüketiciyi koruma odaklı sürecin devam ettiğini ve PTF tavan fiyatında yapılan bu artışın elektrik üreticileri ve tedarikçi şirketleri doğrudan ilgilendirdiğini belirterek, "Kaynakların en doğru ve en ekonomik şekilde kullanımı önceliğimiz ve bunu teşvik ediyoruz. Bu yükselişin piyasadaki fiyat rekabetini artırmasını ve tüm tüketici grupları dahil bütün paydaşlar için avantajlar getirmesini bekliyoruz" dedi.

'TÜKETİCİLERİN FATURALARINI ETKİLEMEYECEK'

Özellikle internet medyasında daha fazla tıklanma sayısı alabilmek için elektrik fiyatları ile ilgili kamuoyunu yanıltıcı haberlere rastlandığını vurgulayan Yılmaz, 1 Temmuz'dan itibaren belirlenen tarifelerde nihai faturayı etkileyecek bir karar olmamasına rağmen elektriğe zam haberleri ile karşılaştıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Azami uzlaştırma fiyat mekanizması ile arz güvenliğini ve tüketicilerimizi korumaya devam ediyoruz. Bir kez daha özellikle vurgulamak istiyorum; elektrik üreticileri ve tedarikçileri için referans fiyat olan PTF tavan fiyatının yükseltilmesi vatandaşlarımızın faturalarına yönelik bir artış değil. AUF'la uyumlu şekilde tedarikçileri daha ekonomik kaynağa yöneltecek bir adım. Böylelikle portföyleri genişleyecek. Üreticiler açısından daha rekabetçi bir fiyat seviyesi oluşacak. Özellikle pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının etkileri ile fiyat hareketlerinde yaşanan arızi durumların ortadan kaldırılmasına yönelik yeni bir adım atmış olduk. Dün olduğu gibi yarın da fiyat hareketlerini titizlikle izlemeyi ve tüketicilerimizin korunmasına yönelik gerekli adımları kararlılıkla atmayı sürdüreceğiz." (DHA)

Editör: MURAT ÖZER