Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Kartepe Kayak Merkezi'nde bulunan otelde düzenlediği 'Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü' konulu Kartepe Zirvesi'nin açılışına; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı İcra Direktöre Maimunah Mohd Sharıf, yazar ve akademisyenler katıldı.

Bakan Kurum, yaptığı konuşmada, kentsel dönüşümle şehirlerin afete karşı dirençli hale getirildiğini belirterek, "İnşallah 2035 yılına geldiğimizde Türkiye’nin deprem riski olan bölgelerinde kentsel dönüşüme girmemiş tek bir binamız kalmayacak. Kentsel dönüşümle şehirlerimizi her türlü afete karşı dirençli hale getiriyoruz. Enerji verimli, çevre dostu akıllı binalar yapıyor diğer yandan tarihi kent meydanlarımızı asıl kimliğine kavuşturuyoruz. 'Tarihe vefa, geçmişe saygı' sloganıyla bugün 45 ilimizde, 80 tarihi meydanımızı yeniden ihya ediyoruz, canlandırıyoruz. Ayrıca kent merkezinde kalmış sanayi alanlarını da şehir dışında kurduğumuz yeni ve modern sanayi alanlarına taşıyoruz. Bu kapsamda 11 farklı projede 7 bin 450 sıfır atık sanayi dükkanı inşa ediyoruz. Bu sayede bir yandan şehirlerimize nefes aldırıyor diğer yandan kırılgan ve eski yapı stokunun yerine dayanıklı, dirençli, sağlam iş yerleri kuruyoruz" dedi.

ESKİ ALMANYA BAŞBAKANI SCHRÖDER: "DÜNYAYI İYİLEŞTİRMEK ZORUNDAYIZ"

Kartepe Zirvesi'ne konuk olan eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, gelecek yıllarda ekolojik gelişmelerin, dünyada değişimlere yol açacağını belirterek, “İnsanlığın 21’inci yüzyılda karşı karşıya kalacağı felaketlerin farkındayız. Nüfus artışının 2030’da 8 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor ve şehirleşme de aynı şekilde devam edecek. Dünya nüfusunun neredeyse yüzde 50’si şehirlerde yaşayacak. Küresel enerji tüketimi ise 2030 yılında günümüz seviyelerine kıyasla yüzde 50 oranında artış yaşayabilir. Peki 20 yıl sonra çocuklarımız ve torunlarımız büyükşehirlerin daha da büyüdüğü, çatışmaların daha da şiddetlendiği, kaynakların azaldığı bir dünyada mı hayatlarını sürdürecekler? Birlikte bu dünyayı iyileştirmek zorundayız. 'Geleceğimizi olumlu şekillendirmeliyiz' derken şunu söylemeye çalışıyorum; ekonomilerimiz ve nüfuslarımız elbette büyümeli ancak çevre dostu ve sürdürülebilir şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Dünyada yaşayan herkesin iklim değişikliği konusunda sorumluluk sahibi olduğuna değinen Schröder, “Yaşadığımız 21’inci yüzyılda insanlık bu yüzyılın sorunlarına cevap ararken bunun yolu yeni bir düşünce yapısını benimsemekten geçmektedir. Hepimiz ortak sorumluluklarımızın bilincinde olmalıyız, gezegenimiz için ve bunlarda başarılı olursak işte ancak o zaman pozitif bir şekilde küreselleşme, şehirleşme ve iklim değişikliği sorunlarının üzerinden gelebiliriz” dedi. 

Editör: MURAT ÖZER