İzmir'de dün akşam etkili olan kuvvetli fırtına ve sağanak, Çeşme ilçesinde hortum felaketine neden oldu. Araçları havalandırıp savuran hortum ağaçları devirdi, çatıları uçurdu. En fazla Alaçatı Port ile çevresinde hasara neden olan hortum bir vinci devirdi; 9'u işçi 16 kişi yaralandı. 4 tekne battı. Karşıyaka, Menemen ve Çiğli ilçelerinde ise sağanak nedeniyle onlarca ev ve iş yerinde su baskını yaşandı. Seralar sular altında kaldı. Felaketin boyutu ise günün ilk ışıklarıyla ortaya çıktı. 

İzmir’de dün saat 21.30 sıralarında başlayan gök gürültülü sağanak ve fırtına, kenti vurdu.  Kuvvetli  fırtınanın etkili olduğu Çeşme ilçesinde ise hortum felaketi yaşandı. İlçenin turizm merkezi Alaçatı'ya 21.30 sıralarında gelen hortum, yarım saatte Alaçatı Port'ta büyük hasar meydana getirdi. 4 tekne battı, 10 otomobilde hasar oluştu. Bir inşaatın kule vinci, işçilerin kaldığı barakaların üzerine devrildi. Yaralanan 9'u işçi 16 kişi, İzmir ve Çeşme'deki hastanelere kaldırılarak, tedavi altına alındı. Sürüklenen 2 katlı konteynerin parçalandığı hortumda, park halindeki 74 AAK 517 plakalı hafif ticari araç yaklaşık 200 metre ilerideki makilik alana sürüklendi. Çok sayıda otomobilin camları kırıldı. Bir ağaç kökünden sökülürken bir ağaç gövdesinden kırıldı.

LÜKS VİLLA HARABEYE DÖNDÜ

Hortumun vurduğu yerlerden biri de 34 tripleks villanın bulunduğu Pruva Evleri Sitesi oldu. Ağaçlar evlerin üzerine devrildi. Villaların pergoleleri parçalandı. Camları patladı. Çatılarındaki kiremitler uçtu. Park halindeki onlarca otomobil ters dönüp, sürüklendi. Sitenin önündeki marinada bulunan 4 tekne battı, 1 teknede de hasar oluştu. Evlerin boş olması can kaybını önledi. Vatandaşların deprem zannettiği felaketin boyutu, günün ilk ışıklarıyla ortaya çıktı.

ARAMA-KURTARMA EKİPLERİ SEVK EDİLDİ

İzmir Valiliği ise yaptığı açıklamada hortumun ardından ilçeye İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden (AFAD) 2 araç ve 9 personelden oluşan arama kurtarma ekibi, itfaiyeden 9 araç ve 40 personel ile jandarma, emniyet ve 112 ekiplerinin sevk edildiğini bildirildi.

SU BASKINLARI YAŞANDI

Karşıyaka, Menemen ve Çiğli ilçelerinde ise sağanak etkili oldu. Aralıklarla yaklaşık 2.5 saat süren ve zaman zaman etkisini arttıran sağanak yağışta onlarca ev ve iş yerini su bastı. Örnekköy Mahallesi'nde bulunan İZSU'ya ait derenin debisi de yağmur suları ile yükselip, taştı. 7554 Sokak, sular altında kaldı. Sel sularının sürüklediği toprak nedeniyle sokaklar balçıkla kaplandı. Çiğli ilçesinde ise 8861 Sokak'taki kilit parke taşları, sel nedeniyle yerinden söküldü. Yolda yer yer çökmeler meydana geldi. 7 araç sel sularına kapıldı. Sürüklenen araçlar, çekiciler yardımıyla bulundukları yerden kaldırıldı. Mavişehir'de ise denizin yükselmesi nedeniyle vatandaşlar, dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. Menemen ilçesinde, tarım arazileri suyla doldu. Yağışın etkisini kaybetmesiyle sular çekildi .

DOLU SERALARI VURDU

Urla ve Güzelbahçe ilçelerini ise dolu vurdu. Ceviz büyüklüğünde yağan dolu, park halindeki araçlar, çatılardaki güneş enerjisi panelleri, ekili alanlar ile 700'e yakın seraya zarar verdi. Dolu nedeniyle naylonları yırtılan seralarda yetiştirilen enginar, marul ve karanfiller zarar gördü.

HORTUMUN NEDEN OLDUĞU ZARAR DRONLA GÖRÜNTÜLENDİ

İzmir'in Çeşme ilçesinin turistlik mahallesi Alaçatı'da kuvveti fırtına ve hortumun neden olduğu zarar, DHA tarafından dronla görüntülendi. Havadan çekilen görüntülerde kiremitleri uçmuş binalar, devrilen tekne ve otomobiller yer alıyor. Görüntüler yaşanan doğal afetin boyutunu ortaya koydu.

Öte yandan, belediye ekipleri, ilçede temizlik çalışmalarına başladı. Hasar tespit çalışmalarının ise günün ilerleyen saatlerinde yapılacağı öğrenildi.

İZMİR İL TARIM MÜDÜRÜ ÖZEN: 'HASAR SERALARIN DIŞINDA"

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, Urla ilçesindeki seralarda dolu nedeniyle meydana gelen hasarla ilgili açıklama yaptı.

Dolu ve sağanak yağıştan Çeşme ile Urla ilçelerinin etkilendiğine vurgu yapan Özen, "Urla'da yaklaşık 700 sera etkilendi. Ciddi hasarımız yok. Seradaki ürünlerin etkilenmemiş olması sevindirici. Ancak açık alandaki tarlalarda bulunan enginar gibi ürünlerimiz etkilendi. Hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmalar bittikten sonra daha net konuşabiliriz" dedi.

Doludan tarlasının hasar gördüğünü söyleyen İbrahim Saçıkara ise, "Bir dönüm marul seram vardı, seramın üzeri komple parçalandı, naylonları yırtıldı. 6-7 dönüm kadar enginar tarlam vardı, zarar gördü. Hepsi mahvoldu. Komşularımızın da arabaları parçalandı" şeklinde konuştu.

Fatma Aksu ise "Ceviz büyüklüğünde dolu yağdı. Çok korktuk. Çok feciydi. Seralarımın dışında büyük hasarlar mevcut. İçinde de ufak tefek hasarlar mevcut. Dört seramız var. Dördünde de hasarımız var" ifadelerine yer verdi.  

Öte yandan dolu nedeniyle seraların dışındaki su boruları da kırıldı.

Editör: MURAT ÖZER