Antalya'nın Kemer ilçesindeki ormanlık alanda akşam saatlerinde başlayan ve gece boyunca devam eden yangına, sabahın ilk ışıklarıyla 10 uçak ve 22 helikopterin katılımıyla havadan müdahale başladı.

Kemer’e bağlı Değirmendere Mahallesi’nde Kemer- Antalya karayolu kenarındaki ormanda saat 21.00 sıralarında bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

Kurtulmuş: "Türkiye'yi güçlü kılacak mücadeleyi hep birlikte vereceğiz" Kurtulmuş: "Türkiye'yi güçlü kılacak mücadeleyi hep birlikte vereceğiz"

Şiddetli rüzgarın da etkisiyle alevler bir anda yayıldı. Yerleşim yerleri ve karayolunun yakınındaki yangının söndürülmesi için bölgeye ekipler yönlendirildi.

Yangına çok sayıda ekiple müdahale edildi. Bölgeye Antalya ve Kumluca’dan da takviye itfaiye ekipleri yönlendirildi. Alevlerin tehdit ettiği çevredeki yerleşim yerleri de tedbir amacıyla boşaltıldı.

Ormanın sık ağaçların olduğu bölgesinde çıkan yangına, gece boyunca 50'den fazla arazöz, çok sayıda su tankeri, ilk müdahale araçları ve 300'den fazla yangın söndürme ekibiyle müdahale edildi. Dumandan etkilenen 6 kişi, hastanede tedaviye alındı.

Tedbir amaçlı yangın bölgesine yakın 10 konut boşaltıldı ve Kemer Devlet Hastanesi'ndeki 14 hastadan 12'si taburcu edilerek evlerine gönderildi. 2 hasta da farklı hastanelere nakledildi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, bölgeye gelerek yangın koordinasyon merkezinde Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici'den bilgi aldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da çalışmaları yerinde takip etmek için yangın bölgesine geldi. Bakan Ersoy, İlçe jandarma komutanlığındaki yangın komuta merkezinde inceleme yaptı.

Günün ağarmasıyla birlikte yangına havadan müdahale başladı. Yangın söndürme çalışmalarında, 10 uçak ile 22 helikopter görev yapıyor.

BAKAN ERSOY: "YANGIN 120 HEKTARDA ETKİLİ"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kemer ilçesinde İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Kemer Kaymakamı Hüseyin Çam ile birlikte yangının son durumu hakkında bilgi verdi. İlçe Jandarma Komutanlığı'nda oluşturulan Yangın Komuta Merkezi'nde incelemelerde bulunan Bakan Ersoy, “Dün gece 21.08 sıralarında Antalya Kemer Değirmendere Mahallesi'nde orman yangını başladı, mezarlık civarında. Gece tabi havanın kararmış olması nedeniyle hava müdahalesi yapılamadı. Yangın gece boyunca yaklaşık 100 hektara yayıldı. Sabaha kadar 20 hektar daha eklendi ve 120 hektarda etkili oluyor. Günün ağarmasıyla birlikte Orman Genel Müdürlüğümüz, valiliğimiz ve itfaiye ekipleriyle birlikte havadan da müdahale başladı. Gece boyunca karadan yangın bölgesi kuşatıldı. Burası milli park sınırları içinde olduğundan erişim zorluğu var, yani kısıtlı yol imkanı var orman içerisinde. Gece boyunca müdahale edilecek orman yolları ekipler tarafından açıldı ve havanın ağarmasıyla birlikte hava araçlarıyla da müdahale başladı" dedi.

'HEDEFİMİZ GÜN İÇERİSİNDE KONTROL ALTINA ALMAK'

Şu anda 1050 personel, 200'den fazla araç, 10 uçak ve 22 helikopter olmak üzere yoğun şekilde araziye müdahale edildiğini belirten Bakan Ersoy, “Rüzgarın da şu an yoğun esmediğini düşünecek olursak inşallah hedefimiz gün içerisinde yangını kontrol altına almak. Dün gece Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla gece biz de bölgeye intikal ettik. Çalışmalara Sayın Valimiz ve bakan yardımcılarımızla birlikte nezaret ediyoruz. Fazlasıyla ekipman var. En büyük tesellimiz herhangi bir can kaybının, yaralının olmaması. İnşallah en az hasar, zayiatla bu yangını gün içerisinde kontrol altına alıp söndürmeyi hedefliyoruz. Şu ana kadar bir yerleşim bölgesine sıçramış değil. İnşallah birkaç saat içinde de kontrol altına alabilirsek, soğutma çalışmalarına başlayacağız" dedi.

‘NEM YOK, HAVA SICAK, BÖLGEDE YANGINLAR KAÇINILMAZ OLUYOR’

Tahliyelerle ilgili bilgi veren Bakan Ersoy, “Hastanede bir sıkıntı yok ama önlem amaçlı 14 yatar hasta boşaltıldı. Klinik ve poliklinikler hizmet vermeye devam ediyor. Ama ne olur ne olmaz, belki rüzgar ters eser veya tehlikeli durum oluşmasın diye önem amaçlı boşaltıldı. Ama hizmet vermeye şu an devam ediyor. İnşallah yangın kontrol altına alınıp soğutma çalışmalarına başlandığında tekrar yatan hasta da alınacak hastanemize" diye konuştu.

Yangının çıkış nedeniyle ilgili araştırma yapılacağını da dile getiren Ersoy, konuşmasına şu şekilde devam ediyor:

“Ama normal, şu an nem yok bölgede hava çok sıcak. İkisi bir olduğu zaman maalesef bu bölgede orman yangınları kaçınılmaz oluyor. Ama hızlı bir şekilde müdahale ediliyor. Bu sene Orman Genel Müdürlüğümüz araç ve ekipman konusunda çok iyi hazırlıklı ve hızlı şekilde yangınlara ilgili valiliklerle anında müdahale ediyorlar. Şu anda Akdeniz çanağında bu süreci en başarılı yöneten ülkenin Türkiye olduğunu söyleyebilirim. Çünkü bu sene çok hazırlıklıyız, inşallah en az kayıpla bu yangın dönemini atlarız diye düşünüyorum." 

RÜZGARIN ETKİSİYLE HIZI ARTTI

Antalya'nın Kemer ilçesinde dün saat 21.00'de başlayan orman yangınının gündüz saatlerinde rüzgarın etkisiyle hızı arttı. Kemer üzerindeki duman yoğunluğu da öğle saatlerinde çoğaldı. Batı yönünde esen rüzgarın etkisi ile ilerleyen ve Arslanbucak Mahallesi'ne yaklaşık 1,5 kilometre mesafedeki yangın nedeniyle şu an için tahliye gerektirecek bir tehlike olmadığı belirtildi. Yangının hızını daha da artırması durumunda mahallede tahliyelerin olabileceği kaydedildi. Antalya Valisi Ersin Yazıcı, yangının etkili olduğu bölgeyi helikopterle inceledi.

TURİSTLER ÇALIŞMALARI İZLEDİ

Hem havadan hem karadan devam eden ekiplerin söndürme çalışmalarını, Kemer'de bulunan yabancı turistler de meraklı gözlerle izliyor. Turistler, konakladıkları otellere giderken gökyüzünü kaplayan dumanı izledi. Antalya-Kemer D400 kara yolunun kenarında bulunan akaryakıt istasyonuna gelen vatandaşların ise depolarını doldurana kadar dumanı kayıt altına aldı. 

DENİZDE YANGIN SEFERBERLİĞİ

Kemer'de devam eden orman yangınında söndürme çalışmalarında yer alan helikopter ve uçaklar, kısa sürede alevlere müdahale edebilmek için sahile yakın bölgelerden denizden su aldı. İlçe merkezindeki otel, halk plajı, kamp, karavan ve mesire alanlarının yakınında sahilden 100 metre açıkta su dolduran helikopterler, kısa süreli uçuşlarının ardından yanan alanlara boşalttı. Uçaklar da daha açıktan su doldurup, söndürme çalışmalarında yer aldı.

Helikopter ve uçakların deniz üzerindeki seferini plajda güneşlenip, denize girenler de izledi. Alevlerin oluşturduğu duman bulutunu endişeli bakışlarla takip edenler, helikopter ve uçaklar denizde su doldururken cep telefonuyla görüntüledi. 

125 HEKTARDA ETKİLİ

Ormanın Beydağları Milli Park alanı içinde olması ve  orman içi yol bulunmaması nedeniyle ekiplerin dün geceden beri arazözler için çok zor ve engebeli olan bölgede yol açmaya çalıştığı kaydedildi. Yangının etkili olduğu alanın ise 125 hektarı bulduğu belirtildi. 

BAŞKAN BÖCEK: YİNE CİĞERİMİZ YANIYOR

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Kemer'de devam eden yangın bölgesinde açıklamada bulundu. Kendisine Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu ve Büyükşehir Belediyesi ilgili birim yöneticilerinin eşlik ettiği Başkan Muhittin Böcek, yangın nedeniyle tüm Antalyalılara geçmiş olsun dileğinde bulundu. Başkan Böcek, “Yine orman yangınlarımızla ilgili saat 21.45'te Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına gelen ihbar üzerine bütün ekibimiz yola çıktı. Yine ciğerimiz yanıyor. Tüm komşu illerimizden destek olan bütün belediye başkan arkadaşlarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarına, bakan yardımcılarımız burada, kısaca burada emek veren bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi.

73 itfaiye aracı, arazöz ve iş makinesi, 223 personelle yangın söndürme çalışmalarına destek olmaya çalıştıklarını belirten Böcek, “Havadan orman helikopterlerimiz var. 180 hektarı geçtiği söyleniyor aldığımız bilgi doğrultusunda, inşallah bütün hedefimiz, amacımız kontrol altına alınması ve artık ciğerlerimiz yanmasın, ormanımız yanmasın. Emek veren destek veren herkese teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. Tabii buradaki dezavantaj şu, sarp alanlarda yangın ilerlemesi dolayısıyla biraz da poyrazın katkısıyla kontrol altına alınamadı ama şu anda yangın söndürme uçak ve helikopterleri havadan özellikle ama yine karadan arkadaşlarımız da burada konuşlanmış durumda" diye konuştu. 

BAKAN YUMAKLI, KEMER YANGINININ BÜYÜME NEDENİNİ AÇIKLADI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kemer ilçesindeki ormanlık alanda dün saat 21.08'de başlayan orman yangınını söndürme çalışmalarını yerinde incelemek üzere Antalya'ya geldi. Bakan Yumaklı, yangınla ilgili bilgi aldıktan sonra İlçe Jandarma Komutanlığı'ndaki Yangın Komuta Merkezi'nde, beraberinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve ilgili kamu kurumlarının yöneticileriyle yangına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

5 YANGINDAN 4'Ü KONTROL ALTINDA

Bakan İbrahim Yumaklı, dün 21.08'de başlayan ve halen süren Değirmendere mevkisinde henüz nedeni bilinmeyen yangınla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Dün bütün gün Manisa Saruhanlı ile uğraşmıştık, orada da çok geniş bir yangın vardı. Bazı küçük de olsa etkilenen yerleşim yerleri olmuştu. Bugün itibarıyla bunun üzerine dün gece Kemer, artı dört tane daha yangın ilave oldu maalesef. Bunlar Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu, Hatay- Antakya, İzmir- Kemalpaşa ve Antalya- Alanya. Kemer hariç diğerlerinin tamamında kontrol sağlanmış durumda" dedi.

'SPOT ATMA DİYE TARİF EDİLEN, BİR TOP GÜLLESİ GİBİ'

11 uçak, 22 helikopter, 62 arazöz ve 600'e yakın çalışanla birlikte diğer kamu kurum ve kuruluşlarının destekleriyle yangına müdahalenin söz konusu olduğunu dile getiren Bakan Yumaklı, "Bu topografya biraz zorlu. Bugün öğle saatlerinde 'kontrol altına alındı' haberini vermek üzereyken maalesef yangının özelliği gereği 'spot atma' diye tarif edilen yangının içerisinden çıkan bir parçanın, bir top güllesi gibi düşünün, ormanlık alanın içine düşmesiyle maalesef orada yeni bir yangın başladı. Arkadaşlarımız halen o alanın yayılmaması için gerekli gayreti sarf ediyor" diye konuştu. 

'GECE GÖRÜŞ HELİKOPTERLER MÜDAHALEYİ SÜRDÜRECEK'

Dünden itibaren karasal olarak herhangi bir ulaşım imkanı olmayan yangın bölgesine ekiplerin çok büyük gayretle bir bölümüne karadan ulaşabilecek bir metodu buldukları ve uyguladıklarını anlatan Bakan Yumaklı, "Şu anda bir bölümü itibarıyla yangın söndürmenin en önemli unsurlarından olan karasal gücün oraya ulaşmasını sağladılar. Saat 20.00 itibarıyla halihazırda devam eden hava müdahalesi havanın kararmasıyla birlikte hava güçlerinin yere inmesiyle sona erecek. Ancak şu an 5 gece görüş helikopterimiz buraya ulaşmak üzere, gece boyu da gece görüş helikopterlerimiz bu müdahalelerine devam edecekler" dedi. 

'SPOT ATMA, BÜTÜN PLANLARI BOZDU'

Yangının bir kamyon tabir ettikleri alan içerisine hapsederek, söndürülmeye çalışıldığını ifade eden Bakan Yumaklı, "Aslına bakarsanız büyük oranda da bu başarılmıştı ama 'spot atma' diye tabir ettiğimiz o yeniden başlatma işi bütün planlarımızı bozdu. İnşallah arkadaşlarımız gece gündüz devam edecek. Şu an için herhangi bir yerleşim tehdidi yok. Zaten olanlar için de gereken tedbir alınmış ve en azından tedbiren boşaltmışlar. Şu an için herhangi bir yaralımız, can kaybımız ya da benzeri bir nahoş olayımız yok. İnşallah bunu da atlatacağız" diye konuştu. 

RÜZGAR BEKLENMİYOR

Yangının biraz uzun sürdüğünü de söyleyen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Bunun sebebi de yangının en önemli unsurlarından olan çok yüksek hava sıcaklığı, düşük nem şu an için bizim lehimize devam edense rüzgarın olmaması. İlerleyen saatlerde de çok büyük bir rüzgar beklenmiyor meteorolojik olarak. Arkadaşlarımızın çalışmalarını takip edeceğiz. Bu zamana kadarki yangınların tamamında başarımız çok hızlı ve güçlü müdahaleydi. Bu yangına da 9 dakikada müdahale edilmesine rağmen, bu topografyanın kara gücüne izin vermemesi nedeniyle bu kadar uzadı. Mücadele eden bütün arkadaşlarımıza teşekkür ederim" dedi. 

Bütün vatandaşlara da duyarlı olmaları, yangınla alakalı herhangi bir tespitte hızlıca en yakın güvenlik güçlerine bildirmeleri çağrısında bulunan Bakan Yumaklı, şu an için 150- 200 hektar arasında bir ölçüm yapıldığı ve her şey bittikten sonra daha net söyleyebileceklerini dile getirdi.

'ARAZİ TOPOGRAFYASI ÇOK SIKINTILI'

Geceden beri söndürme faaliyetlerinin devam ettiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da şunları söyledi:

"Maalesef arazi topografyası çok sıkıntılı, karadan müdahalenin çok zor olduğu bir topografya olduğu için süreç biraz uzuyor. Ama inşallah gece görüşlü helikopterlerin de bu akşam 20.00'den itibaren dahil olmasıyla birlikte gece de kontrollü şekilde süreç devam edecek. En kısa sürede kontrol altına alınıp soğutma çalışması yapılması için bütün özveriyle çalışılıyor. İnşallah diğer yangınlar ne kadar kısa söndürülürse bu da o kadar kısa sürede söndürülecek." (DHA)

YANGINA GECE GÖRÜŞ SİSTEMLİ HELİKOPTERLE MÜDAHALE BAŞLADI

Kemer ilçesinde dün saat 21.08'de çıkan orman yangını 25’inci saatte de devam ediyor. Sabah 07.00’de başlayan havadan müdahaleyle gün boyu 22 helikopter 10 yangın söndürme uçağı yangını söndürmek için mücadele etti. Akşam saatlerine doğru rüzgarın etkisini yitirmesiyle yangın yayılma hızı yavaşlarken havanın kararmasıyla birlikte havadan müdahalede yeni aşamaya geçildi. Gece görüş sistemine sahip 5 helikopter, havalanarak denizden aldığı suyu yangın bölgesine taşıdı. İlçe merkezini yoğun duman kaplarken yangının ise ormanın zirve noktasında yoğunlaştığı, kızıllık halinde belirginleştiği dikkati çekti. Gece görüş sistemine sahip helikopterlerin gece boyunca uçuş yaparak yangını söndürme çalışmalarına destek vereceği öğrenildi. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER