CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Daha fazla vatandaşa gitmek, daha fazla konuşmak, daha fazla derdini dinlemek gerekiyordu. Biz bunu uzun yıllar belki ihmal ettik; ama şimdi sizler ile bizler artık bir anlamda Türkiye'nin geleceğini oturup düşünmeye başladık. Geçmişi bırakıp helalleşmemiz lazım" dedi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Kırıkkale'de Toprak Mahallesi'nde esnafı ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Kılıçdaroğlu, memlekette herkesin huzur içinde evine gitmesi gerektiğini belirterek, "Bu memleket zengin bir ülke. Bütün mesele, yarattığımız katma değeri hakça bölüşeceğiz. Sen de kazanacaksın, yanındaki fırıncı da kazanacak, yanındaki pastacı da kazanacak. Herkesin kazanacağı bir ortamı yaratmak zorundayız. Biz büyük bir ülkeyiz, güçlü bir ülkeyiz. İyi yetişmiş kadrolar var bu devlette, üniversite mezunu binlerce kişi var üniversiteden tutun bürokrasiye kadar; ama bunların hepsi bir köşeye atılmış vaziyette. Bunları alıp yetiştirmek ve yönetim kadrolarına katmak lazım" dedi.

'GEÇMİŞİ BIRAKIP HELALLEŞMEMİZ LAZIM'

Kılıçdaroğlu, kendi kabahatlerinin de bulunduğunu söyleyerek, "CHP'nin genel başkanı olarak da söylüyorum. Yani daha fazla vatandaşa gitmek, daha fazla konuşmak, daha fazla derdini dinlemek gerekiyordu. Biz bunu uzun yıllar belki ihmal ettik; ama şimdi sizler ile bizler artık bir anlamda Türkiye'nin geleceğini oturup düşünmeye başladık. Ne yapmalıyız, nasıl yapmalıyız, Türkiye'yi nasıl büyütmeliyiz, nasıl saygın kılmalıyız, iç kavgaları nasıl bitirmeliyiz? Kavgayı aldık kan davasına dönüştürdük; artık bundan da Türkiye'mizin kurtulması lazım, geçmişi bırakıp helalleşmemiz lazım. Dışarıya ihracatsa ihracat yapalım, üretimse üretim yapalım, herkes kazansın. Biz bunu yapacağız. Kararlıyım, vallahi billahi yapacağım. Yapacağız biz bunu; ama desteği sizden istiyorum. Destek verdiğiniz takdirde" diye konuştu.

'ÇÖZÜMÜ DE DİLE GETİRMELİYİZ'

Kılıçdaroğlu, daha sonra aynı mahallede bulunan kıraathanede esnaf ve emeklilerle bir araya geldi. Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası Başkanı Adnan Çatolok, kahveci esnafının sorunlarını dile getirdiği için Kılıçdaroğlu'na teşekkür etti. Kılıçdaroğlu ise, "Sizin sorunlarınıza sahip çıkmak bizim görevimiz. Eğer parlamentoda görev yapıyorsak, bu milletten oy alarak Meclis'e gittiysek, toplumun hangi kesimi hangi sorunla karşı karşıya kaldıysa, onların sorunlarını dile getirmeliyiz. Sadece sorunu dile getirmek değil, çözümü de dile getirmeliyiz. Bütün esnafın sorunlar çektiğini biliyorum. Esnaf zaten bu memleketin orta direği, orta direkte zayıflama var. Esnafın kazanması, gelir elde etmesi, üretmesi lazım" ifadesini kullandı.

'BÜTÜN MESELE BİR ARAYA GELMEK'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kırıkkale Kültür Merkezi'nde sivil toplum kuruluşları, oda temsilcileri, muhtarlar ve kanaat önderleriyle bir araya geldi. Toplantıya, CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, CHP İl Başkanı Onur Yüksel Bozdağ, İYİ Parti İl Başkanı Bülent Şükrü Altınışık, Saadet Partisi İl Başkanı Faruk Vurgun ile çok sayıda vatandaş katıldı. Kılıçdaroğlu, Türkiye'de herkesin mutlu olacağı, güzel bir ülkede yaşayacağımız yeni bir siyaset anlayışının başlatıldığını belirterek, "Sorunlar var, evet doğru ama bu sorunları nasıl çözeceğiz. Bu sorunları birlikte çözeceğiz, el birliği ile güç birliği ile çözeceğiz. Benim burada tek başıma konuşmam değil. Önemli olan burada sizlerin de konuşması ve sizlerin soru sormanız ve bizim de onlara samimiyetle cevap vermemizdir. Eğer siyaseti bu bağlamda yapabilirsek, bu ülkenin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur. Bütün mesele bir araya gelip, bir arada oturmaktan geçiyor" ifadelerini kullandı.

Kırıkkale'nin Cumhuriyetin ilk yıllarında önemli merkez olarak görüldüğünü bildiren Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burası küçük bir köydü. Cumhuriyeti kuranlar, yani o zamanın iktidarı, yani Cumhuriyet Halk Partisi bu küçük köyü, savunma sanayii entegre tesislerinin inşa edilebileceği bir merkez haline dönüştürdü. Niçin, Anadolu'nun ortası. Düşmanların rahat ulaşamayacağı bir yer. O günün koşulları içerisinde 'savunma sanayiini ben buraya kuracağım' dedi ve kurdu. Önemli bir merkezdi. Cumhuriyet tarihimizin en büyük entegre silah sanayisiydi burası. Hala o özelliğin iskeleti var. Olabilir mi bundan sonra, olabilir. Büyüyebilir mi, büyüyebilir."

'FAİZ, DÖVİZ EKSENİNDEN TÜRKİYE'Yİ SÜRATLE ÇIKARACAKSINIZ'

Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki ekonomik soruların siyasi otoritenin tercihlerinden kaynaklandığını belirterek, şu açıklamada bulundu:

"Sorun devleti yöneten otoritenin siyasi tercihinden kaynaklanıyor. Siyasi tercihi ekonomi- döviz- faiz eksenini yönetiyor. Döviz yükseldi mahvolduk, döviz düştü, faiz yükseldi mahvolduk. İkisi düşmüyor. Ya döviz ya da faiz artıyor. Dövizi elde edenler de faizi yönetenler de aynı adamlar. Şimdi sizin huzurunuzda seslenmek isterim. Ben bunu eleştirdim dedim ki; 'Bu eksende bir devlet yönetilemez.' Ben 27,5 yılımı devlete verdim. Maliye Bakanlığı'nda hesap uzman muavini olarak başladım. Binlerce kişinin katıldığı sınavı kazanan 11 kişiden biri de benim. Bütçe nasıl yapılır, vergi nasıl toplanır, harcama nasıl yapılır, tasarruf nasıl yapılır, 27,5 yılım bunlarla geçti. Şu anda devleti yönetenlerin, devlet kademelerindeki yeri ve görevi nedir? Devleti gerçekten biliyorlar mı? Nedir devlet? Siyasi partiler, devlet değildir. Siyasi partiler iktidara devlet olmak için gelmezler, devleti yönetmek için gelirler. Bunu söyledim, çözümleri de söyledim. 'Yaptığınız yanlıştır' dedim. Nasıl çözülür, söyledim. Para politikasıyla maliye politikasını beraber götüreceksiniz. Dünyanın hiçbir ülkesinde de para politikasıyla bir devlet yönetilmemiştir. Yönetilen devlet de ekonomik olarak batmıştır."

'BU VERGİLER NEREYE GİDİYOR?'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kırıkkale temasları kapsamında, Hacılar kasabası ve Hasandede köyüne ziyarette bulundu. Kasaba meydanında vatandaşlara seslenen Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin iyi yönetilemediğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Her biriniz vergi veriyorsunuz, şu küçük çocuk da vergi veriyor. Ekmek alırken vergi veriyorsunuz, süt içerken vergi veriyorsunuz, otobüse binerken vergi veriyorsunuz. Tek, teneffüs ettiğiniz hava dolayısıyla vergi vermiyorsunuz. Peki bu vergiler nereye gidiyor? Esnaf perişan vaziyette, Kırıkkale'de anlatıyorlar. O zaman bu devlet neden sosyal devlet değil? Bunu sorgulamamız lazım" dedi.

Kılıçdaroğlu, daha sonra vatandaşlarla fotoğraf çektirdikten sonra Hacılar Belediyesi'ni ziyaret etti. Ardından da bir mandıraya giren Kılıçdaroğlu, mandıracıların sorunlarını dinledi.

Hasandede köyünde bulunan Hasandede Türbesi'ni ziyaret eden Kılıçdaroğlu, köylülere de seslendi. Hasandede Türbesi'nde Hz. Muhammed'in Veda Hutbesi'nden bir bölüm olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Veda Hutbesi'ndeki amacı, aslında insanlık tarihinin çok önemli ifadelerinden bir tanesidir. İlk İnsan Hakları Beyannamesi olduğu da söylenir. Bunun ne kadar değerli olduğunu, belgelerin ne kadar değerli olduğunu hepimiz bilmeliyiz, öğrenmeliyiz ve anlatmalıyız" açıklamasında bulundu.

Kılıçdaroğlu, Kırıkkale ziyaretinin ardından İstanbul'a doğru hareket etti.

Yasal Bilgilendirme

Bu haber DHA’nın abonelerine gönderdiği içerik doğrultusunda yayınlanmıştır. haberchannel.com editörleri bu habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.

Editör: MURAT ÖZER