Kredi danışmanlık hizmeti sağlayıcısı Hesapkurdu.com tarafından derlenen verilerde, mevduat faiz oranı piyasa ortalamasının eylül ayında önceki yıla kıyasla ortalama yüzde 0,18 azaldığı ve yüzde 16,94 olarak kaydedildiği görüldü. Yılın başından bugüne elde edilen verilerle hesaplanan yıllık ortalama yüzde 17 olurken, yüzde 16,02 olan 2021 ortalamasına kıyasla yüzde 6’lık bir artış gözlendi.

En yüksek faiz oranı ortalamasının ağustos ayında kaydedildiği görüldü. Yüzde 17,92 olarak gerçekleşen faiz oranı ortalamasının bir önceki yılın en yüksek ortalama değerine göre yüzdelik değişimi yüzde 3,94 oldu. Öte yandan katılım bankaları tarafından dağıtılan kâr payı oranlarının Ekim 2022 itibarıyla yüzde 15,6 ila yüzde 17,36 arasında değiştiği görüldü.

Mevduat faizi oranlarına ve katılım bankalarının kâr paylarına ilişkin son verileri değerlendiren Hesapkurdu.com Bankacılık İş Geliştirme Müdürü Orhun Çağlar Atilla, “30 Eylül 2020’de lira mevduatlara ödenen faiz ve kâr paylarından alınan vergi kesintisi oranların düşürüldü. Bu kapsamda yapılan güncellemeyle 6 aya kadar vadeli hesaplarda yapılan vergi kesintisi yüzde 5, 1 yıla kadar olan hesaplarda yüzde 3 ve 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 0 olarak belirlendi. Bu durum, ortalamaları da etkiliyor” dedi. 

2021’de katılım bankası kâr payı oranlarının yüzde 14,19 ila yüzde 14,57 arasında seyrettiğini hatırlatan Atilla, “2021’in ile Ekim 2022’nin en düşük değeri arasındaki fark yaklaşık yüzde 10’a karşılık geliyor. Vergi kesintisi oranlarında yapılan güncelleme de göz önüne alındığında mevduat faizleri daha az risk almak isteyen ve birikimine uzun bir süre dokunmamayı düşünen vatandaşlar için riskli varlıklara kıyasla düşük, fakat istikrarlı getirisini sürdürüyor” ifadelerini kullandı. (DHA)

MEVDUAT FAİZ/KÂR ORANLARI, KREDİ FAİZ/KÂR ORANLARINDAN HAREKETLE BELİRLENİYOR

Mevduat faizleri ve kâr payı oranlarının, temelde kredi faizleri ve kâr payı oranlarına paralel belirlendiğine dikkat çeken Atilla, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Bankalar mevduat toplamak için ödedikleri faize belirli bir kâr marjı ekleyerek kredi faiz oranlarını belirliyor. Mevduat oranları da bu kapsamda herhangi bir değer kaybı olmaması için enflasyona duyarlı olarak belirlenmeye çalışılıyor. Hesapkurdu.com olarak finansal hizmetlerin arkasındaki mekanizmaların anlaşılmasının önemli olduğuna inanıyor, iletişimlerimizi de bu ilke doğrultusunda sürdürüyoruz. Hesapkurdu.com kullanıcıları, kredi, kredi kartı ve sigortanın yanı sıra mevduat faiz oranlarına ilişkin de ayrıntılı karşılaştırmalara erişebiliyor. Hesap açılış tutarlarını ve vadelerini seçen kullanıcılar, farklı bankaların farklı ürünleri çerçevesinde sunduğu faiz oranlarını ve net kazançlarını karşılaştırarak birikimlerini değerlendirmenin en avantajlı yolunu tek bir ekrandan tespit edebiliyor.”

Editör: MURAT ÖZER