Milli Eğitim Bakanlığı’nca şehit, gazi yakını ve koruma altındaki çocukların kanuni hakları gereği özel okullara ücretsiz erişimini kolaylaştırmak için, özel okulların ücretsiz kontenjanlarına merkezi yerleştirme uygulanacak.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre; Resmi Gazete’de 16 Şubat’ta yayımlanan ‘Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ uyarınca özel okulların ücretsiz okutması gereken öğrencilerin yerleştirme işlemlerinin merkezi yapılmasına ilişkin yeni düzenleme, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren başlayacak. Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 13’üncü maddesine göre özel okullardaki tüm öğrencilerin yüzde 3'ü oranında ücretsiz okutulması gereken öğrenciler, şehit ve gazi çocukları ile haklarında korunma, bakım veya barınma kararı verilen çocuklar olarak sıralanıyor. Söz konusu yönetmelik değişikliğiyle birlikte özel okulların ücretsiz kontenjanlardan yararlanabilecek kanun kapsamına giren öğrencilerin, özel okul kayıtlarını kolaylaştırılması amaçlanıyor. Bu kapsamdaki binlerce ücretsiz kontenjan için takvim ilan edilecek ve başvurular, yaz döneminde dijital sistem üzerinden alınacak.

PUANI YÜKSEK ÖĞRENCİYE ÖNCELİK VERİLECEK

Damat Tween, “Mataran Nerede?” ile çocuklara sürdürülebilirlik bilinci aşılayacak! Damat Tween, “Mataran Nerede?” ile çocuklara sürdürülebilirlik bilinci aşılayacak!

Yerleştirme işlemi, tercihlere göre yapılacak. Yerleştirmede öncelik sırasının nasıl belirleneceği, yönetmelik ekinde yer alan ‘Özel Öğretim Kurumlarında Ücretsiz Okuyacak Öğrenci Başvuruları Değerlendirme Formu’ ile belirlenecek. Buna göre, özel okullarda ücretsiz okutulacak öğrenciler için ailenin geliri, okuyan kardeş, engellilik gibi hususlar ile spor ve bilim alanlarında yapılan yarışmalarda elde edilen derece gibi kriterler dikkate alınarak puanlama yapılacak. Eşitlik halinde puanı yüksek olan öğrenciler öncelikle yerleştirilecek. Yerleştirme hakkı kazanan öğrenciler, özel okullarla görüşerek sözleşmelerini ücretsiz imzalayacak ve kaydını yaptıracak. Ülke genelindeki özel okulların ücretsiz kontenjanları için tercihlerin yaz döneminde alınması hedefleniyor. 

Editör: Admin Admin