Bakan Mehmet Şimşek: "Ülkemize ve programımıza olan güven güçlü" Bakan Mehmet Şimşek: "Ülkemize ve programımıza olan güven güçlü"

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023'ün Kasım ayında dış ticaret haddinin, önceki yıla göre 6,9 puan artarak 86,3 olduğunu açıkladı.

"KASIMDA DIŞ TİCARET HADDİ 6.9 PUAN ARTTI"

TÜİK, Kasım 2023 dönemine ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre; ihracat birim değer endeksi kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,2 arttı. Endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 1 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,9 azaldı, yakıtlarda yüzde 19 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,7 arttı. İhracat miktar endeksi kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5 arttı. Endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 6,1 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 4,1 azaldı, yakıtlarda yüzde 52,6 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,3 azaldı.

İTHALAT ENDEKSLERİ

İthalat birim değer endeksi kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,8 azaldı. Endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 6,2 azaldı, yakıtlarda yüzde 27,8 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 12,2 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 2,3 azaldı. İthalat miktar endeksi, kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,3 arttı. Endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 3,9 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 0,2 azaldı, yakıtlarda yüzde 6,1 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 12,8 arttı.

İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2022 yılı Kasım ayında 79,4 olarak elde edilen dış ticaret haddi, 6,9 puan artarak 2023 yılı Kasım ayında 86,3 oldu. (DHA)

Editör: MURAT ÖZER