Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı, Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani ve AGİT Genel Sekreteri Helga Schmid ile bakanlıkta bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

KUZEY MAKEDONYALI MEVKİDAŞI VE AGİT GENEL SEKRETERİ İLE GÖRÜŞTÜ

Bakan Çavuşoğlu, Osman ve Schmid'in dayanışma göstermek için ziyarette bulunduklarını kaydederek, "Depremden sonra ilk günden itibaren ülkemizin yanında olan Kuzey Makedonya hükümetine ve halkına ayrıca teşekkür etmek istiyorum, 13 Şubat'ta yas günü ilan ettiler, acımıza ortak oldular. 190 kişilik arama kurtarma ekibi canla başla çalıştı. 2 vatandaşımızı sağ olarak enkazdan kurtardı. AGİT Daimi Konseyi'nde ülkemizdeki depremler özel bir gündem maddesinde ele alındı. AGİT, kapsamlı güvenlik anlayışını temel alıyor. AGİT bünyesinde üye ülkeler arasında doğal afetlerde iş birliğinin geliştirilmesi için bir platform olabilir, bu anlamda da AGİT'in reform edilmesinde fayda var. Bunu sadece Türkiye'deki deprem için söylemiyorum, bundan sonra bu anlamda atılacak adımlara Türkiye olarak da katkı sağlayabiliriz" dedi.

OSMANİ: TÜRK HALKI TOPARLANANA KADAR DESTEK DEVAM EDECEK

Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani, Türkiye'ye başsağlığı dileyerek, "Bu trajedi bize birlikte olmanın ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor. Birlikteliğin, dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Ülkeler arası bağlar, kriz dönemlerinde en güçlü seviyeye gelir. Hep birlikte sorumluluğumuz bu bölgeye yardımda bulunmak, bu trajediden etkilenenlere destek olmaya devam etmek. Kurtarma çalışmalarına katkıda bulunan herkese teşekkür etmek istiyorum. Ülkemin vatandaşlarına da teşekkür etmek istiyorum. Çok güzel dayanışma gösterdiler. Bu desteğin devam edeceğini belirtmek için buradayım. Türk halkı tamamen toparlanana kadar bu destek devam edecek" şeklinde konuştu.

SCHMİD: İNSANIN KANINI DONDURAN BİR TABLO

AGİT Genel Sekreteri Helga Schmid, Türkiye ve Suriye'nin çok korkunç bir deprem felaketi yaşadığını belirterek, "Burada AGİT çalışanları adına da bulunuyorum. Bu felaketin ortaya çıkardığı tablo gerçekten insanın kanını donduran bir tablo. Bu gerçekten benim için çok önemli. Verebileceğimiz her türlü desteği vermemiz ve bu anlamda AGİT adına da bütün katkıyı sağlayacağımızı ifade etmek istiyorum. AGİT'in baş ekibi, bu misyonun başkanı olarak görevlendirildi. Acil tıbbi destek çalışmalarına kendisi de başkanlık ediyor. Bu anlamda ulusal ve uluslararası yardımların boyutunu görmek son derece etkileyici. Kadınların da bu anlamda acil ihtiyaçları olduğunu ifade ettik görüşmemizde. Kadınlarla ilgili olarak AGİT'in deneyimleri var. Kadın örgütleriyle de gerektiğinde çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.